Από γκάφα σε γκάφα η Γιολίτη – «Ασυνεννοησία» η απόσυρση του νομοσχεδίου

Νέα γκάφα ολκής από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη. 

Η Έμιλυ Γιολίτη ανέφερε ότι ήταν λάθος η αναφορά που έγινε το πρωί από εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά τη ρύθμιση ζητημάτων με το Ανώτατο Δικαστήριο για να δημιουργηθούν τμήματα στα επαρχιακά δικαστήρια που να εξετάζουν ταχύρρυθμα υποθέσεις μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Ψήφισαν τον προϋπολογισμό και απέσυραν τις «δεσμεύσεις»-Η Κυβέρνηση απέσυρε το Νομοσχέδιο για τα Δικαστήρια

Η Υπουργός είπε ότι δεν έπρεπε να αποσυρθεί, λέγοντας ότι ήταν δικό της το λάθος και αναλαμβάνει την ευθύνη. Επίσης σημείωσε ότι ήταν μια κακή συνεννόηση δική της και δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου. Σημείωσε ότι πρόθεσή τους ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ούτως ώστε για να επιστρέψουν με τροποποιήσεις που θα αντανακλούν στις δεσμεύσεις τους προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και να επισπευσθεί η διαδικασία ακρόασης των υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια. Είπε ακόμα ότι θα είναι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί συνεδρίαζε εκτάκτως η Επιτροπή Νομικών της Βουλής για να εξετάσει και να συζητήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά εκπρόσωπος του Υπουργείου είχε αναφέρει ότι το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, η Υπουργός Δικαιοσύνης ήρθε εσπευσμένα στην Επιτροπή μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ανέφερε ότι επρόκειτο για κακή συνεννόηση.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε μικροπαρεξηγήσεις που γίνονται 100 την ημέρα. Η διευκρίνιση της Υπουργού αποκατέστησε το ζήτημα και πάμε μπροστά. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει εκείνες τις τροπολογίες ενώπιον της Βουλής για να προστατευτούν οι δανειολήπτες και ευάλωτες ομάδες. Σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στις επόμενες μέρες να υλοποιηθεί η απαίτηση της κοινωνίας αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να τυγχάνουν δίκαιης και σύντομης λύσης και αποφάσεων.

Οργίλη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το ΑΚΕΛ δια του Άριστου Δαμιανού τονίζει ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέκρουσαν πρύμνα και έκαναν επαναστροφή αφήνοντας εκτεθειμένους τους εαυτούς τους. Πρόσθεσε ότι το πρωί τους είπαν ότι το νομοσχέδιο αποσύρεται, θα συσταθεί ειδική επιτροπή και στη συνέχεια τους ανέφερε ότι είτε είναι παρεξήγηση είτε δεν κατάλαβαν καλά. Σημείωσε ότι επειδή λένε ότι δεν κατάλαβαν καλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρώτος διδάξας ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης με το γνωστό ανέκδοτο για τα δυο κράτη που δεν είπε σε κανένα, και έτσι η κυβέρνηση έκανε δεύτερες και σοφότερες σκέψεις. Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι η ουσία είναι διαφοροποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε μέσα από ταχύρρυθμες διαδικασίες και με πιο δίκαιο τρόπο να απονέμεται δικαιοσύνη προς όφελος των δανειοληπτών. Σημείωσε ωστόσο ότι η εμπειρία των προηγούμενων 8 χρόνων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το που βρίσκονται τα αισθήματα των κυβερνώντων, λέγοντας ότι μάλλον είναι πιο κοντά στις τράπεζες και πιο μακριά από τους δανειολήπτες.

Το ΔΗΚΟ δια της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου σημειώνει ότι αν δεν υπήρχε η αντίδραση δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι αν ισχύει ότι πρόκειται περί καλόπιστου λάθους, τότε το ράβε ξήλωνε για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και σοβαρότητα για αυτούς που κυβερνούν.

Η ΕΔΕΚ δια του Κωστή Ευσταθίου σημειώνει ότι η απάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης έγινε για να κατευναστούν τα πνεύματα. Πρόσθεσε ότι δεν τους ενδιαφέρει η ταχύτητα στην διεκπεραίωση των υποθέσεων όσο η απόδοση δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ούτως ή άλλως για να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί και οι εκποιήσεις εκεί και όπου προκαλείται αδικία στο δανειολήπτη. Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ο νόμος περί εκποιήσεων του 2018 με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πρέπει να τροποποιηθεί δραστικά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.