Από κρίση σε νέα κρίση οδεύει η αγορά κατοικίαςΟι τιμές ξεκίνησαν να γέρνουν προς τα κάτω από το 3ο τρίμηνο του 2019

 

Από κρίση σε νέα κρίση οδεύει η αγορά κατοικίας, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι τιμές ξεκίνησαν να γέρνουν προς τα κάτω από το τρίτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8,4%. Ωστόσο το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός μειώθηκε στο 2,4%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο πέρασε σε αρνητικό έδαφος, αφού μειώθηκε στο -0,5%. Επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2020 -πριν τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού- ο ετήσιος ρυθμός ανήλθε στο 1,1%.

Σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη σημείωσαν αλλεπάλληλες αυξήσεις, αφού ο ετήσιος ρυθμός ανήλθε στο 4,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, 4,3% το τρίτο τρίμηνο, 4,5% το τέταρτο τρίμηνο και 5% το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η κρίση στην Κύπρο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της προσφοράς λόγω της εντατικοποίησης των εκποιήσεων πριν την κρίση του κορονοϊού, αλλά και στη μειωμένη ζήτηση από ντόπιους (λόγω μειωμένων εισοδημάτων) και ξένους αγοραστές (λόγω της καθυστέρησης στην κατάθεση των κανονισμών για το επενδυτικό πρόγραμμα). Εκτιμάται επίσης ότι η κρίση θα έχει συνέχεια, λόγω του κορονοϊού.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου