=Από μεταφορά σε μεταφορά οι οποιες αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία

 

Η Τουρκία συνεχίζει την κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Toν Δεκέμβριο φαίνεται να μεταφέρονται οι όποιες αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και εφόσον συνεχίζονται οι προκλήσεις της στην Αμμόχωστο. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς τη λήψη απόφασης, ζητώντας όπως η διαδικασία προχωρήσει τάχιστα. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει επιτέλους να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειές της στα Βαρώσια δεν είναι αποδεκτές και πως θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις και τις επιδιώξεις της Άγκυρας από την ΕΕ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης ότι η οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και ως προς την προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε χθες στη διάρκεια της συζήτησης εντός του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ότι το έγγραφο επιλογών για μέτρα αντίδρασης αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπορέλ, περιγράφοντας το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο θα τεθεί προς εξέταση και συζήτηση στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων από βδομάδας, είπε ότι θα περιέχει δύο ενότητες. Η πρώτη θα περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα και την κατάσταση επί του εδάφους και η δεύτερη τις επιλογές για αντίδραση από πλευράς ΕΕ.

Καταδικάζει η Προεδρία 

Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενέργεια που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Προεδρία της Δημοκρατίας με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει πως: «Είναι εξόφθαλμο πως η τότε προσπάθεια αποσκοπούσε στην επίτευξη του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας για λύση στη βάση των δύο κρατών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy