Από μιαν κυβέρνηση ό,τι να ‘ναι μην περιμένετε διαχείριση ό,τι πρέπει

Του


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠαναγιώτη Πενταλιώτη

Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από 20 μήνες πανδημίας, η κυβέρνηση θα ήξερε τι μέτρα να λάβει χωρίς να διχάζει την κοινωνία. Αλλά μάλλον αυτός είναι και ο σκοπός της εδώ που τα λέμε: να ξεχαστούν τα Pandora Papers.

Η πανδημία καλπάζει και το ζητούμενο από την κυβέρνηση είναι να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Διερωτώμαι αν πείθουν κανέναν οι τελευταίες διαφημίσεις του τύπου: εμβολιάσου για να πας γήπεδο. Περίμενα, διαφημίσεις ενημερωτικές για το εμβόλιο πάρα «γηπεδικού» τύπου διλήμματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατάφερε κάτι που δύσκολα μπορεί να καταφέρει κάποιος: να θυματοποιήσει τα παιδιά 6 χρονών για την έξαρση της πανδημίας. Ήδη φαντάζομαι στα νέα μέτρα θα θέλουν τα βρέφη με SafePass αναρτημένα στη θερμοκοιτίδα του μαιευτηρίου.

Από τα δεδομένα που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, τα κρούσματα στα σχολεία δεν δικαιολογούν τα νέα αυστηρότερα μέτρα τα οποία θα καλύπτουν ακόμα και παιδιά 6 ετών ή έφηβους οι οποίοι θα αναγκάζονται σε rapid test για σχεδόν κάθε τους κίνηση.

Όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, χωρίς διαβούλευση, χωρίς να πάρει και τη γνώμη των άμεσα ενδιαφερομένων (των γονιών) ανακοινώνει τη χρήση μάσκας από παιδιά έξι ετών και άνω.

Δεν φαντάζεστε τι αλλαξιές από μάσκες θα κάνουν τα παιδιά στα σχολεία. Ήδη το φαντάζομαι. Μικρός εγώ αντάλλαζα τάπες με τους συμμαθητές μου, οι μαθητές του 2021 θα ανταλλάζουν μάσκες μεταξύ τους. Εκεί να δεις διασπορά.

Ίσως αυτό να είναι το λιγότερο κακό. Αν ένα μάθημα διαρκεί 45 λεπτά, είμαι σίγουρος ότι το μισάωρο θα είναι για έλεγχο της μάσκας. Η εικόνα της τάξης: πάνω στο ένα μάτι σαν πειρατής, που πάνω από τη μύτη για να κάνει αστείο με τον διπλανό του, εφαρμοσμένη στο ένα αυτί, σχεδιασμένες με μολύβια και χρωματιστά από τους διπλανούς και πάει λέγοντας. Happy hour μάσκας μέχρι τα Χριστούγεννα, μάλιστα χωρίς τις σχολικές γιορτές!

Ας πούμε δεν πέρασε ποτέ ούτε και ένα στέλεχος του Προεδρικού ή του οποιουδήποτε παίρνει τις αποφάσεις να δει τι παίζει στα café. Όσοι εκπαιδευτικοί διαβάζουν αυτό το κείμενο: Κάντε τη σχολική γιορτή σε café (δεν το μάθατε από μένα).

Και από κει που έλεγαν ότι τα παιδιά δεν αποτελούν πρόβλημα, ξαφνικά, μέσα στην απελπισία τους για την ανικανότητά τους είτε για να πείσουν για τον εμβολιασμό είτε για να δείχνουν ότι παίρνουν μέτρα για την έξαρση της πανδημίας, θυματοποιούν και λίγο πολύ παρουσιάζουν τα παιδιά ως εκκολαπτήρια κορονοϊού.

Από την άλλη, εκεί που έλεγαν ότι η τρίτη δόση είναι «αναμνηστική» και συμπληρωματική και όχι υποχρεωτική, τώρα σκέφτονται να καταργήσουν το SafePass σε όσους δεν την έχουν κάνει. Φτάσαμε στο σημείο να σου λένε «καλημέρα» από το Προεδρικό και να κοιτάζεις έξω να δεις αν είναι μέρα ή νύχτα.

Πώς θα πείσουν τους δύσπιστους για το εμβόλιο όταν δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ίδιες τους τις δηλώσεις και αναφορές σχετικά με τα μέτρα που οι ίδιοι έχουν πάρει βάζοντας, μάλιστα και τους επιστήμονες μπροστά; Αλλά τι περιμένεις από μια κυβέρνηση ό,τι να ‘ναι; Να παίρνει ό,τι πρέπει αποφάσεις;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei