Λάρνακα: Από μόλυβδο πέθαναν τα φλαμίνγκο – Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι καθαρίστηκε η Αλυκή

Καθαρισμό της Αλυκής Λάρνακας ζητά ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου

Οι αρχικοί φόβοι επιβεβαιώθηκαν αφού οι εξετάσεις κατέδειξαν ότι όλα τα φλαμίνγκο που ανασύρθηκαν νεκρά από τις Αλυκές Λάρνακας τις τελευταίες μέρες πέθαναν από δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι σε όλα τα νεκρά πουλιά στα οποία έγιναν αναλύσεις τις τελευταίες μέρες, εντοπίστηκαν σφαιρίδια στο στομάχι, καθώς και θανάσιμα επίπεδα μόλυβδου στο συκώτι. Το πόρισμα αυτό επιβεβαιώνει ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μεταξύ των οποίων και από δύο υπουργούς, η Αλυκή Λάρνακας δεν καθαρίστηκε ολοσχερώς από τα υπολείμματα κυνηγετικών σκαγιών που είχαν ρυπάνει τον υδροβιότοπο λόγω της πολύχρονης λειτουργίας του σκοπευτηρίου στο χώρο εκείνο.

Σε απαντήσεις τους σε διαβήματα των Οικολόγων πριν μερικούς μήνες, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαβεβαίωναν ότι ο θάνατος φλαμίνγκο την περασμένη Άνοιξη ήταν μεμονωμένο περιστατικό και οφειλόταν μάλλον σε μόλυνση από άλλους χώρους όπου επιτρέπεται το κυνήγι, κάτι που διαψεύδεται.

Η επανεμφάνιση του προβλήματος και η δραματική αύξηση της θνησιμότητας (υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα) έχει συγκεκριμένη εξήγηση, σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου και οφείλεται σε μια αλυσίδα γεγονότων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η αύξηση της στάθμης του νερού μετά από τις δύο συνεχόμενες χρονιές πολυομβρίας επηρέασε τον κύκλο αναπαραγωγής της γαρίδας Artemia Salina, η οποία ως γνωστόν είναι η βασική τροφή των φλαμίνγκο. Κατόπιν τούτου, τα φλαμίγκο, εξηγεί ο Πτηνολογικός, μάλλον άλλαξαν τον τρόπο διατροφής τους, ψάχνοντας για άλλους οργανισμούς για να τραφούν, ανακατεύοντας το ίζημα. Στην προσπάθειά τους αυτή καταπίνουν και σφαιρίδια, όπως αποδείχθηκε από τις εξετάσεις των περίπου 30 πουλιών που ανασύρθηκαν νεκρά τις τελευταίες μέρες.

“Η παρουσία μόλυβδου στην Αλυκή, χρόνια μετά το κλείσιμο του σκοπευτηρίου και τον καθαρισμό της Αλυκής, καταδεικνύει -αυτή τη φορά με τραγικό τρόπο- την επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της περιοχής, όχι μόνο για την οριστική απομάκρυνση του μόλυβδου από τον υγρότοπο, αλλά και προς αντιμετώπιση των επίμονων προβλημάτων που υποβαθμίζουν την περιοχή όπως η παρουσία λυμάτων, ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων γάτων και η ενόχληση. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος ζητά από τους αρμόδιους φορείς να συντονιστούν και να τροχιοδρομήσουν το συντομότερο δυνατόν -μόλις, δηλαδή, το επιτρέψει η στάθμη του νερού- επιχείρηση καθαρισμού της Αλυκής έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο μόλυβδος άπαξ και εξ ολοκλήρου”.

Τάσος Περδίος

 

Φλαμίγκο: Δεν έπεισε η άμεση «γνωμοδότηση» της Υπηρεσίας Θήρας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy