Από σήμερα το μεσημέρι “έξυπνα φώτα” στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας

Λειτουργούν το μεσημέρι τα έξυπνα φώτα στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, τα οποία είναι ένα στοίχημα για το Υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι από την προσομοίωση που έγινε θα μειωθούν οι χρόνοι μεταφοράς κατά 57%.

Όπως εξήγησε, οι αισθητήρες των σηματοδοτών θα εργάζονται αυτόματα και θα ρυθμίζουν αυτόματα την κίνηση ανάλογα με την έντασης της τροχαίας κίνησης που θα υπάρχει, δηλαδη θα δίνουν περισσότερη προτεραιότητα στους οδηγούς που θα βρίσκονται μέσα στη ροή κίνηση.

Το πρωί, είπε, θα λειτουργεί η σηματοδότηση στο δυτικό και στο βόρειο σκέλος όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ το απόγευμα θα λειτουργεί η αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. το ανατολικό και το νότιο σκέλος.

Ο κ. Καρούσος είπε ότι βρίσκονται στα τελικά στάδια των όρων προσφοράς για εγκατάσταση τέτοιων φωτεινών σηματοδοτών σε πάνω από 140 σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Γνωστοποίησε επίσης ότι θα προκηρυχθεί και προσφορά για την εγκατάσταση 100 αισθητήρων και ηλεκτρικών πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους οι οποίες θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την κίνηση που υπάρχει σε διάφορους δρόμους καθώς και για τον πραγματικό χρόνο που θα χρειάζονται για να φτάσουν στον προορισμό τους, όπως και εισηγήσεις για εναλλακτικές διαδρομές.

Σε ότι αφορά τις κάμερες τροχαίας, ο κ. Καρούσος είπε ότι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα μπει σε εφαρμογή σε πιλοτική βάση η λειτουργία 6 σταθερών καμερών στη Λευκωσία και 4 σταθερές για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών. Αν τηρούν τους όρους της προσφοράς, πρόσθεσε, θα προχωρήσει η επόμενη φάση με την εγκατάσταση 16 κινητών και 16 σταθερών καμερών. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει δοκιμαστική περίοδος 6 μηνών.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών

 

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, θα τεθεί σε λειτουργία σύστημα φώτων τροχαίας μερικής σηματοδότησης στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό. Το σύστημα αυτό στοχεύει στην απάμβλυνση των διαχρονικών προβλημάτων που αφορούν τις καθυστερήσεις, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις μεγάλες ουρές οχημάτων που παρατηρούνται στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως κατά τις ώρες αιχμής.

Το σύστημα μερικής φωτεινής σηματοδότησης έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει, στον ανισόπεδο κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως, στις λωρίδες κυκλοφορίας εντός του κυκλικού κόμβου καθώς και στις λωρίδες προσέγγισης προς τον κυκλικό κόμβο από δυτική κατεύθυνση, από ανατολική κατεύθυνση και από βόρεια κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι τα φώτα τροχαίας θα λειτουργούν μερικώς, ανάλογα με τις ώρες αιχμής της τροχαίας κίνησης, αλλά και τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή του κυκλικού κόμβου, με την εφαρμογή ευφυούς συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας.

Κατά τη χρονική περίοδο λειτουργίας των φώτων τροχαίας, οι οδηγοί οφείλουν να τηρούν όλες τις πρόνοιες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χρονική περίοδο όπου τα φώτα τροχαίας δεν θα βρίσκονται σε λειτουργία, οι οδηγοί οφείλουν να τηρούν τις πρόνοιες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους κανόνες οδήγησης σε κυκλικό κόμβο.

Τέλος σημειώνεται ότι, για την ενημέρωση των οδηγών κατά την προσέγγιση τους στον κυκλικό κόμβο, έχουν τοποθετηθεί και θα λειτουργούν ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.