Από τα «χρυσά διαβατήρια» στις «χρυσές βίζες»… στα «golden boys»

  • Ο πήχης κατέβηκε στις €55 χιλ., ενώ θα δίνεται έκπτωση 50% από το Φόρο για 15 χρόνια και χρυσή βίζα σε συζύγους και τέκνα
  • Χαλαρώσεις στο σχέδιο προσέλκυσης golden boys από το εξωτερικό

Χαλαρώσεις στο σχέδιο προσέλκυσης «επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου», καθώς και ξένων εταιρειών που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Συγκεκριμένα, ο πήχης όσον αφορά τα εισοδήματα τα οποία πρέπει να έχουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σχέδιο κατέβηκε στις 55 χιλ. ευρώ το χρόνο, από 100 χιλ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα παραχωρείται έκπτωση 50% από το Φόρο για 15 χρόνια αντί 10 που ισχύει σήμερα.


Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως η επέκταση της φορολογικής έκπτωσης κατά πέντε χρόνια θα παραχωρηθεί και σε υφιστάμενα golden boys με αμοιβές πέραν των 55 χιλ. ευρώ (σ.σ.: οι οποίοι δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο σχέδιο), νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν την έναρξη της εργοδότησής τους στη Δημοκρατία.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι θα παραχωρείται στα golden boys χαριστική περίοδος για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης, διάρκειας δύο ετών για τους νέους εργαζόμενους και έξι μηνών για τους υφιστάμενους. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε ότι θα παραχωρείται άδεια παραμονής τόσο στα golden boys όσο και στις συζύγους τους, καθώς και δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει One-stop Shop για προσέλκυση εταιρειών που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν παλαιότερα στη Βουλή, με το υφιστάμενο σχέδιο παραχωρήθηκαν εκπτώσεις από το Φόρο συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ σε 664 golden boys με μισθούς άνω των 100 χιλ. ευρώ το χρόνο. Επισημαίνεται επίσης ότι μεγάλος αριθμός golden boys που αξιοποίησαν το σχέδιο ήρθαν στην Κύπρο κυρίως για λογαριασμό των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς δανείων.


«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το πρόγραμμα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στην ΕΕ, ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και αφορά ειδικά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν το νησί για εγκατάσταση αλλά και για την έδρα τους», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Εκτίμησε επίσης ότι οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο θα οδηγήσουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κατ’ επέκταση των εσόδων του κράτους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.