Από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι και την πρόταση για επιστροφή στο ’60!

Από ΜΟΕ, αποκεντρωμένη ομοσπονδία, επιστροφή στο '60 μέχρι και το παραχθέν έργο και συγκλίσεις...

Όλο το μπουκέτο των ιδεών που κατά καιρούς σκέφτηκε, θα βάλει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι και την πρόταση για επιστροφή στο ’60!

Όλο το μπουκέτο ιδεών Αναστασιάδη ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ

Όπως ο ίδιος ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Ν. Υόρκη θα θέσει «τις διάφορες κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου είτε αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου είτε και της πολύ πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ’60 υπό προϋποθέσεις βεβαίως, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης του κράτους και η μετεξέλιξή του σε ό,τι έχει συμφωνηθεί στις Συμφωνίες Κορυφής και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ. Συνεπώς, παραπέμποντας στις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, παραπέμπουμε και στην απαγόρευση ένωσης μέρους ή όλου ή απόσχισης του μέρους ή όλου με οποιοδήποτε κράτος ή και απόσχιση από το κεντρικό κράτος και συνεπώς επαναφέρεται η βάση διαπραγμάτευσης όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί πέραν και μακράν των τουρκικών αξιώσεων για αναγνώριση κυριαρχίας».

Ταυτόχρονα θα τονίσει στον ΓΓ, όπως είπε, ότι «οι όροι εντολής και τα ψηφίσματα παρέχουν το κοινό έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου μη παραγνωρίζοντας μέχρι το Κραν Μοντανά, το παραχθέν έργο μέσα από συγκλίσεις, μέσα από συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί».

Σήμερα Τρίτη (στις 5.55 ώρα Ν. Υόρκης) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ιδίαν μισάωρη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως συνήθως έχουν όλοι οι αρχηγοί κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τα σπουδαία αναμένονται στη συνάντηση της Τριμερούς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καθώς εκεί θα διαφανεί αν θα σπάσει το αδιέξοδο… Το φάντασμα ωστόσο ενός πλήρους, παρατεταμένου και ολέθριου αδιεξόδου εξακολουθεί να πλανάται με πιο επικίνδυνο να αφεθεί το Κυπριακό στον πάγο ως frozen conflict…

Είναι χαρακτηριστικό πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.