Από τα ΜΟΕ ως τις… νέου τύπου κυρώσεις

Του
Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Με μιαν επικοινωνιακή κίνηση την οποία θα ζήλευαν πολλοί, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ενέγραψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών θέμα για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες.

Αφού συζητήθηκε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε στη συνέχεια ότι θα «πρέπει μέσα από τις επαφές μας με Κοινοβούλια τρίτων χωρών να δυσκολέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να μετατραπεί σε ηγεμονική δύναμη βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική της ισχύ».

Δεδομένο το ρεζουμέ, τόσο της συνεδρίας, όσο και της δήλωσης του δεύτερου τη τάξη στον Δημοκρατικό Συναγερμό και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών. Να δυσκολέψουμε την Τουρκία να «ψωνίζει» όπλα. Διερωτώμαι πραγματικά. Σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη ρητορική του κ. Γεωργιάδη από το επίσημο αφήγημα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ εδώ και σχεδόν μια πενταετία, με αρχιτέκτονες τους κ. Αναστασιάδη, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη; Κυρώσεις δεν ζητούσαμε από τους εταίρους μας τόσο καιρό; Ε, στην ουσία κυρώσεις ζητάμε και τώρα. Αυτή τη φορά με διαφορετικά εργαλεία και μέσω διαφορετικής όδευσης, μιας και αυτή τη φορά δεν θα πάμε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου δεδομένα και πάλι μας περιμένει η ίδια αντιμετώπιση, αλλά διαμέσου της λεγόμενης κοινοβουλευτικής διπλωματίας μπας και καταφέρουμε να πείσουμε περί της ανάγκης «γωνιάσματος» της Άγκυρας στο κομμάτι των εξοπλισμών.

Κι ενώ ο κ. Γεωργιάδης αναζητεί μέτρα κατά της Τουρκίας, στην Κύπρο βρίσκεται η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία σήμερα βλέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια συνάντηση που σύμφωνα με το Προεδρικό θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ σημειώθηκε ότι ο Πρόεδρος θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Ενώ το Προεδρικό βάζει πλέον στην εξίσωση την ανάγκη για μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Πινδάρου διά του αναπληρωτή προέδρου της αναζητεί μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία.

Φαίνεται, κατά τα παλαιότερα λεχθέντα του ιδίου του Νίκου Αναστασιάδη ότι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη επιχειρεί αντί να είναι ωφέλιμη, να είναι περισσότερο αρεστή, καθώς υπάρχει και η βάση που πρέπει να πεισθεί για τους χειρισμούς τόσο του Προέδρου, όσο και της κομματικής ηγεσίας.

Η μεγάλη εικόνα λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη της ΕΕ για νέες αγορές ενέργειας βάζει το Κυπριακό σε μια νέα φάση, στην οποία δεν μπορεί να χωρέσει η ανέξοδη ρητορική των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy