Από τη Δήλωση Προθέσεων του 2018 μέχρι το άδοξο τέλος του αγωγού EastMed

  • Με τη ∆ήλωση Προθέσεων που υπέγραψε ο Ν. Χριστοδουλίδης ως Υπουργός Εξωτερικών µε τον Αµερικανό οµόλογό του το 2018 και η οποία κρατήθηκε ως «επτασφράγιστο µυστικό», δόθηκε «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ για να ελέγχουν την περιοχή της Αν. Μεσογείου και κάθε χώρα που θεωρούν, µε τα δικά τους κριτήρια, τροµοκράτη, µε όχηµα την Κύπρο…
  • Η συνέχεια αυτής της ∆ήλωσης αφορούσε τον περίφηµο νόµο Μενέντεζ-Ρούµπιο που στρέφεται εναντίον τρίτων κρατών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
  • Ο κ. Χριστοδουλίδης όπως και ο κ. Αναστασιάδης σε καµιά περίπτωση δεν έριξαν γέφυρες συνεργασίας µε την Τουρκία στον τοµέα των υδρογονανθράκων, έστω µετά τη λύση, και ποτέ δεν µίλησαν για πιθανότητα διέλευσης του οποιουδήποτε αγωγού µέσω Τουρκίας

 

Της Νίκης Κουλέρµου

Σαν χάρτινος πύργος ξηλώνεται σιγά-σιγά και ο στόχος για «ενίσχυση των σχέσεων µε τις ΗΠΑ, στη βάση µιας θετικής προσέγγισης και χωρίς αυτή η ενίσχυση να στρέφεται ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος». Στο πλαίσιο αυτό ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τον Νοέµβριο του 2018 υπέγραψε µε τον Αµερικανό οµόλογό του τη ∆ήλωση Προθέσεων, η οποία αφορά τη θεσµοθέτηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέµατα ασφάλειας.

Με τη ∆ήλωση Προθέσεων, η οποία κρατήθηκε ως «επτασφράγιστο µυστικό», δόθηκε «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ για να ελέγχουν την περιοχή της Αν. Μεσογείου και κάθε χώρα που θεωρούν µε τα δικά τους κριτήρια τροµοκράτη, µε όχηµα την Κύπρο… Για τα δικά τους συµφέροντα, όχι της Κύπρου. Και εξηγούµαστε:

Απαλλαγή της Κύπρου από ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισµό

Η συνέχεια αυτής της ∆ήλωσης αφορούσε τον περίφηµο νόµο Μενέντεζ-Ρούµπιο, ο οποίος στρέφεται εναντίον τρίτων κρατών, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Με το νόµο αίρεται µερικώς το εµπάργκο πώλησης όπλων κατά της ∆ηµοκρατίας, που αδίκως επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ από το 1974, αλλά επιβάλλονται επαχθείς όροι προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατία για απαλλαγή της από στρατιωτικό εξοπλισµό που προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο νόµος δίνει έµφαση βασικά στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την Ευρώπη, στην αντιµετώπιση «κακόβουλων επιδράσεων» διεθνών και άλλων δρώντων στην περιοχή και στην ανάπτυξη στρατηγικών και στρατιωτικών συνεργασιών µε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Κι ενώ έµµεσα και χωρίς να κατονοµάζουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ «αντίκεινται» λεκτικά σε προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο -που η Κύπρος εκλαµβάνει ως τουρκική απειλή- από την άλλη, κάτω από το κεφάλαιο της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας, προωθούν άµεση εµπλοκή της Λευκωσίας στη στρατηγική καταστολή της ρωσικής επιρροής, καθώς και στην αντιµετώπιση άλλων δρώντων και τροµοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή που ενδιαφέρουν άµεσα την Αµερική και το Ισραήλ.

Ένας… Κύκλωπας (CYCLOPS) ανάµεσά µας

Πέραν των πιο πάνω, πιέζονται χώρες της περιοχής, µεταξύ των οποίων και η Κύπρος ώστε:

* «να αρνηθούν λιµενικές υπηρεσίες σε σκάφη της Ρωσικής Οµοσπονδίας που αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσσαντ στη Συρία» (Sec. 3, παρ. 13, σ. 9).

* «να εφαρµόσουν πλήρως τις σχετικές πρόνοιες του Νόµου Περί Αντιµετώπισης των Αντιπάλων της Αµερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), για να αποτραπεί η παρέµβαση από την κυβέρνηση της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην περιοχή» (Sec. 3, παρ. 15, σ. 9).

* «να απαλλαγούν από στρατιωτικό εξοπλισµό που έχουν προµηθευτεί από τη Ρωσική Οµοσπονδία, προτιµώντας οπλισµό που προµηθεύεται από το ΝΑΤΟ και από χώρες συµµάχους µελών του ΝΑΤΟ» (Sec. 3, παρ. 16, σ. 9).

Μέσα από αυτή τη συµφωνία συνεργασίας η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε στην Κύπρο τη βάση εκπαίδευσης σε θέµατα συνοριακής ασφάλειας -CYCLOPS. Το βραχίονα, δηλαδή, µέσω του οποίου θα εφαρµόζει το νόµο Μενέντεζ εναντίον χωρών που οι ΗΠΑ θεωρούν «κακόβουλους περιφερειακούς δρώντες»…

Καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω λόγω τριµερών!

Στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας και της προώθησης εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την ιδέα για τον αγωγό µεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Λεβαντίνης, από τα κοιτάσµατα του Ισραήλ, και της Κύπρου µέσω της Ελλάδας στην ΕΕ, του γνωστού ως EastMed. Οι ΗΠΑ συµµετείχαν στη συνεργασία 3+1 και συµµετέχουν ως παρατηρητής στο Μεσογειακό Φόρουµ Ενέργειας.

Ο αγωγός EastMed µε τυµπανοκρουσίες παρουσιάστηκε ως να ξεκινά αύριο σε όλα τα στάδια εξέλιξής του µέχρι την υπογραφή της διακυβερνητικής συµφωνίας από τους κ.κ. Αναστασιάδη, Μητσοτάκη και Νετανιάχου το 2020 στο Ζάππειο. Ένα έργο για το οποίο σε όλα τα στάδια της αµφισβήτησής του για τη βιωσιµότητά του, κυρίως η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι «η ΕΕ χρηµατοδοτεί τη µελέτη του» ως και εάν αυτά τα χρήµατα δεν είναι χρήµατα φορολογουµένων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο «Φ» στις 11/10/2020 αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed, ως µια από τις επιλογές για την όδευση του φυσικού αερίου. Οι άλλες επιλογές σύµφωνα µε τον τέως ΥΠΕΞ είναι «το τερµατικό στην Κύπρο, η µεταφορά στις µονάδες τερµατικού στην Αίγυπτο, η πλωτή µονάδα και ο αγωγός προς την Τουρκία. Η τελευταία επιλογή δεν µπορεί καν να εξεταστεί λόγω της παρούσας κατάστασης πραγµάτων. Σε σχέση µε όλες τις άλλες επιλογές έχουµε υποχρέωση ως κυβέρνηση να πράξουµε ό,τι πρέπει και να ωριµάσουµε τις διάφορες επιλογές. Τα διαθέσιµα αποθέµατα και η αγορά είναι εκείνα που θα καθορίσουν τις αποφάσεις», έλεγε. Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, σε καµιά περίπτωση δεν έριξαν γέφυρες συνεργασίας µε την Τουρκία στον τοµέα των υδρογονανθράκων, έστω µετά τη λύση, δεν µίλησαν ποτέ για πιθανότητα διέλευσης του αγωγού µέσω Τουρκίας, έστω µετά τη λύση, δεν µίλησαν ποτέ για πιθανότητα διέλευσης του οιουδήποτε αγωγού µέσω Τουρκίας. Νόµιζαν ότι, όντας «προσδεµένοι στο άρµα» του Ισραήλ, η Τουρκία θα έκανε πίσω… φοβούµενη τους λεονταρισµούς τους και τις τριµερείς συνεργασίες.

Το non paper για τον αγωγό EastMed

Εδώ και βδοµάδες τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ πήραν σε µορφή άτυπου εγγράφου την ενηµέρωση της Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το έργο γιατί είναι οικονοµικά µη βιώσιµο, περιβαλλοντικά δεν συνάδει µε τους στόχους της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας και τέλος γιατί προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε «αυτονόητη» από τον διεθνή εµπειρογνώµονα επί των υδρογονανθράκων Τσαρλς Έλληνα, ο οποίος σε επανειληµµένες δηλώσεις και συνεντεύξεις του και στη «Χαραυγή» και σε άλλα ΜΜΕ, υποστήριξε πως πέραν του ότι το έργο δεν είναι οικονοµικά βιώσιµο, παραµένει «πολιτικό» και ότι (Χαραυγή, 29/5/2020) «το Green Deal, το οποίο θα µπει σε εφαρµογή σύντοµα στην Ευρώπη, θα οδηγήσει σε περικοπές φυσικού αερίου, αρχίζοντας τα επόµενα χρόνια. Όπως προγραµµατίζεται, οι περικοπές θα φτάσουν το 15% µέχρι το 2030 και 70-80% µέχρι το 2050. Άρα η Ευρώπη δεν χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο».

Τώρα ο κ. Έλληνας δηλώνει ότι o σχεδιασµός του έργου θα είναι παρελθόν µέχρι το τέλος του έτους. «Πλέον είναι αναχρονιστικός και ξεπεράστηκε. Οι ευκαιρίες χάθηκαν. Έπρεπε να γίνει αυτό το έργο σχεδόν πριν 10 χρόνια, όχι τώρα», εξηγεί.

Η κυπριακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών µετά την «πισινή» της Ουάσινγκτον δεν προέβηκαν ούτε και σε ένα σχόλιο. Τσιµουδιά! Επιτρέποντας απλά να επικρατήσουν τα σχόλια περί σκοπιµοτήτων από πλευράς ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Τουρκίας στο ουκρανικό ζήτηµα… Και επιβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης µε τη ∆ήλωσή του εκχώρησε στις ΗΠΑ το δικαίωµα να περιορίζουν στα δικά τους µέτρα και συµφέροντα, τους σχεδιασµούς της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας είτε στην ενέργεια, είτε στην εξωτερική πολιτική. «Ο πρόσφατος ενταφιασµός του EastΜed από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τις λανθασµένες µέχρι τούδε προτεραιότητες της εξωτερικής µας πολιτικής», έγραψε στο Twitter ο Κ.Β., γνωστός δικηγόρος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.