Από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια δημιουργούνται… «καταφύγια» για το δικαίωμα στην άμβλωση

Από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια, αξιωματούχοι, γιατροί ή πολίτες δεσμεύονται να “αγωνιστούν”, ώστε οι πολιτείες τους που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς να αποτελέσουν “καταφύγια” που θα εγγυώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο το δικαίωμα σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την τέταρτη σε πληθυσμό στη χώρα (20 εκατομμύρια κάτοικοι), πολιτικοί και επαγγελματίες υγείας προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για το θάψιμο του δικαιώματος στην εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Τώρα αναμένουν συρροή γυναικών από συντηρητικές πολιτείες του νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, ορισμένες από τις οποίες απαγόρευσαν αμέσως την Παρασκευή, τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.

“Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν δραματικά”, δήλωσε η Σάρα Μέλερ, επαγγελματίας υγείας της ένωσης Brigid Alliance, η οποία πληρώνει το ταξίδι, τη διατροφή και τη διαμονή και υποστηρίζει οικονομικά τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος που πρέπει να υποβληθούν σε άμβλωση. Η ένωσή της βοηθά περίπου εκατό γυναίκες κάθε μήνα και η Μέλερ υπολογίζει ότι εφεξής “εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να ταξιδέψουν εκτός των πολιτειών τους για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την άμβλωση”.

Μέχρι σήμερα, γίνονται 300.000 αμβλώσεις ετησίως σε όλες αυτές τις συντηρητικές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, το Μισούρι ή η Οκλαχόμα, σύμφωνα με την Άλις Μαρκ, γιατρό και σύμβουλο στην Εθνική Ομοσπονδία της Μασαχουσέτης για την Άμβλωση.

Μολονότι ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είναι Ρεπουμπλικανός και η άμβλωση εκεί στοιχίζει ακριβά, η Άλις Μαρκ ελπίζει ότι “πολιτείες όπως το Ιλινόι” θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις κλινικές τους, προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και ανοίγοντας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα.

Ήδη από την ανακοίνωση της απόφασης σοκ του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ήταν η πρώτη πολιτικός που κατήγγειλε “οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Αμερικανών” και δεσμεύτηκε “να επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες για την άμβλωση”.

“Η πολιτεία μας θα είναι πάντα ένα καταφύγιο για αυτές που αναζητούν να υποβληθούν σε άμβλωση”, διαβεβαίωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια, η οποία μετείχε χθες το βράδυ σε διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων ανθρώπων στο Μανχάταν.

Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες τριών “προοδευτικών” πολιτειών της δυτικής ακτής, ο Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια, η Κέιτ Μπράουν στο Όρεγκον και ο Τζέι Ίνσλι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, “δεσμεύτηκαν” σε κοινή ανακοίνωσή τους να “υπερασπιστούν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης”.

Επιπλέον, εξέφρασαν τη λύπη τους που “σε περισσότερη από τη μισή χώρα, δηλαδή σε 33,6 εκατομμύρια γυναίκες (το 10% του αμερικανικού πληθυσμού), η άμβλωση θα είναι εφεξής παράνομη ή μη προσβάσιμη”. Οι τρεις πολιτείες θα αποδεσμεύσουν 152 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

Την ίδια ώρα και κοινοτικοί και θρησκευτικοί σύλλογοι αγωνίζονται επίσης για το δικαίωμα στην άμβλωση.

To Εθνικό Συμβούλιο των Εβραίων Γυναικών (NCJW), που έχει την έδρα του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, δημιούργησε ένα “εβραϊκό ταμείο πρόσβασης στην άμβλωση σε σύμπραξη με την εθνική ομοσπονδία για την άμβλωση”, εξηγεί στο AFP η Πρόεδρός του Σέιλα Κατζ.

Και αυτή υπολογίζει στις δημοκρατικές πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ ότι θα αποτελέσουν “καταφύγια” για τις γυναίκες: καθώς “το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή για να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση”.

Η Κατζ δεσμεύεται εξάλλου να συνεχίσει να αγωνίζεται “ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει μόνη της, συνειδητά, για το σώμα της, τη ζωή της, το μέλλον της. Όποια κι αν είναι και όπου κι αν ζει”.

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους παρόχους αμβλώσεων συνενώνονται γύρω από ένα σχέδιο για να υποστηρίξουν ότι το απόρρητο και τα ίσα δικαιώματα προστασίας στα συντάγματα πολλών κρατών προστατεύουν τις αμβλώσεις χωρίς να το λένε ρητά.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πούμε αμέσως ότι αυτό είναι το τέλος του δρόμου», είπε η πρόεδρος της Wellspring Health Access, Τζούλι Μπούρχαρτ, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει μια κλινική στο συντηρητικό Ουαϊόμινγκ, υποστηρίζοντας ότι η έμφαση του συντάγματος της πολιτείας στην ελευθερία προστατεύει τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η στρατηγική, είπε η Cary Franklin, διευθύντρια της σχολής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας, Νόμου και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, είναι να καθιερωθεί, όπου είναι δυνατόν, ότι η άμβλωση είναι κρατικό δικαίωμα, ακόμη και αν το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει ότι δεν είναι προστατευμένο, ομοσπονδιακό δικαίωμα.

Η νομική στρατηγική δοκιμάζεται ήδη στην Πενσυλβάνια, όπου το Women’s Law Project υποστηρίζει στο δικαστήριο ότι το σύνταγμα της πολιτείας προστατεύει τα δικαιώματα των αμβλώσεων, ακόμη και όταν οι συντηρητικοί νομοθέτες υποστηρίζουν μια τροπολογία για να τις καταστήσουν παράνομες, δήλωσε η διευθύντρια πολιτικής και υπεράσπισης Amal Bass.

Στο Κάνσας, όπου το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας έχει ήδη αποφανθεί ότι υπάρχει δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά του, οι υποστηρικτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν μια προτεινόμενη νέα τροποποίηση που απαγορεύει τις αμβλώσεις εγκριθεί από τους ψηφοφόρους τον Αύγουστο, έχουν περίπου ένα χρόνο για να αποτρέψουν τους περιορισμούς μέσω νομικής αμφισβήτησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy