Από την Παρασκευή τα νέα μέτρα – Πλήττονται ακόμη περισσότερο επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολιτισμός

Σε ισχύ από αύριο τα νέα περιοριστικά μέτρα μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Τα νέα μέτρα θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και τον ήδη λαβωμένο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού θα καθορίσει και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Παράταση των υφιστάμενων μέτρων και κλείσιμο, μεταξύ άλλων, των Λυκείων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, για αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Υπουργό, «στη βάση εισηγήσεων των ειδικών» το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων και την ενίσχυσή τους με επιπλέον μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από αύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τα σχολεία, η λειτουργία των Λυκείων και Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από τη Δευτέρα 14/12/2020 θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Εξηγώντας το σκεπτικό να μεταβεί σε εξ αποστάσεως μόνο το Λύκειο, η λοιμωξιολόγος Μαρία Κολιού είπε στον «Άστρα» ότι λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι για τα δημοτικά θα έπρεπε να μένουν στο σπίτι και οι γονείς, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει, αφού πολλοί γονείς εργάζονται, ενώ την ίδια στιγμή ένα τέτοιο μέτρο θα αφορούσε και νοσηλευτές που έχουν μικρά παιδιά, γεγονός που θα αποδυνάμωνε την παρουσία τους στα νοσηλευτήρια.

Με τα νέα μέτρα απαγορεύονται επίσης όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή.

Σε σχέση με την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ., παραμένει σε ισχύ. Εξακολουθούν να ισχύουν οι εξαιρέσεις για σκοπούς εργασίας, για ιατρικούς λόγους και διακίνηση κυνηγών.

Οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες κ.λπ.), επιτρέπονται, νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

Ο περιορισμός παρουσίας μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών, παραμένει.

Απαγορεύονται ακόμα τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας, εξαιρουμένων των επισκέψεων σε άτομα με αναπηρία, όπου κάθε ένοικος μπορεί να δεχτεί δύο επισκέψεις τη βδομάδα και σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις θα εξετάζονται από τον αρμόδιο λειτουργό πρόσθετες επισκέψεις.

Η εξυπηρέτηση από το λιανεμπόριο τροφίμων από την ώρα έναρξη της λειτουργίας τους έως τις 9.00 π.μ. παραμένει αποκλειστικά για πρόσωπα 65 ετών και άνω, καθώς και άτομα με αναπηρίες.

Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της εισόδου και/ή εξόδου από τα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αιτητών ασύλου οποιουδήποτε προσώπου, πλην της εισόδου των νεοεισερχόμενων αιτητών ασύλου.

Το Λιμάνι Λεμεσού και Λάρνακας θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες, ενώ, απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Η χωρητικότητα των δημοσίων μεταφορών θα ρυθμίζεται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανά επαρχία.

Συνεχίζεται η λειτουργία των Δικαστηρίων, με βάση σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, απαγορεύονται τα συνέδρια και οι συνελεύσεις.

«Παραλύει» ο χώρος του πολιτισμού – Πλήττεται και ο αθλητισμός

Τα νέα μέτρα θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τον ήδη λαβωμένο χώρο του πολιτισμού, καθώς αναστέλλεται από αύριο και η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων.

Επίσης, αναστέλλεται η διεξαγωγή εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων. Πολλοί επαγγελματίες του χώρου αναμένεται να μείνουν ξανά εκτεθειμένοι, καθώς τα νέα μέτρα περιορίζουν και τον δικό τους επαγγελματικό χώρο. Εν μέσω περιόδου Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά οι χώροι πολιτισμού προσελκύουν σημαντικό αριθμό θεατών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αναστολή όλων των εκδηλώσεων.

Με τα νέα μέτρα εξακολουθεί να πλήττεται και ο χώρος του αθλητισμού, καθώς παραμένουν σε ισχύ προηγούμενες σχετικές διατάξεις. Συγκεκριμένα, παραμένει σε ισχύ η αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων για πρόσωπα κάτω των 18 ετών, αλλά και η αναστολή της λειτουργίας και χρήσης κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων λειτουργίας από ομάδες έως 4 προσώπων, των περιπτώσεων λειτουργίας για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας και εθνικών ομάδων, και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπόνηση αθλητών και αθλητριών υψηλής επίδοσης.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων, ενώ επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση. Ακόμα, παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητηρίων, εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, τηρουμένων των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των καζίνο.

Mακριά από τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Μακριά από τις εκκλησίες θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι πιστοί αν δεν αλλάξουν τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα, ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών έως το τέλος του χρόνου.

Αυτό πάντως ενδέχεται να αναθεωρηθεί αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς, σύμφωνα με τον Υπουργό, μέχρι το τέλος των μέτρων «θα γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης με στόχο την αναθεώρησή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα».

Παράλληλα, επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, αλλά απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για τέτοιες τελετές (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών).

Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ η απαγόρευση των μαζικών και άλλων εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, παρελάσεων, συναυλιών, υπαίθριων πανηγυριών, χριστουγεννιάτικων παζαριών, φεστιβάλ σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

Παραμένει η αναστολή της λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, δισκοθηκών, κέντρων διασκέδασης και μουσικοχορευτικών χώρων και η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων.

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους χώροι εστίασης και malls

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση για αναστολή της λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των χώρων εστίασης και εμπορικών κέντρων (malls) από αύριο, καθώς επηρεάζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και επαγγελματιών του χώρου. Συγκεκριμένα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπιραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κ.λπ. σταματούν κάθε λειτουργία, με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away (μετά τις 21.00 μ.μ. επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή).

Σε σχέση με το λιανικό εμπόριο, επιτρέπεται η λειτουργία του, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων, καθώς και των μεγάλων καταστημάτων, πέραν των 500 τ.μ., με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.

Σύμφωνα, με τις ανακοινώσεις, τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ. οφείλουν να διασφαλίζουν έλεγχο στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας.

Την ίδια στιγμή, παραμένει ο περιορισμός της πληρότητας των λαϊκών αγορών στο 50% και 1,5 μέτρο μεταξύ των προσώπων, βάσει πρωτοκόλλου. Ο Υπ, Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, στον απόηχο των νέων μέτρων που λήφθηκαν. Ο κ. Πετρίδης είπε πως έδωσε οδηγίες στο επιτελείο του Υπουργείου να προετοιμάσει τη νέα δέσμη μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα είναι με τη μορφή εφάπαξ χορηγίας ή με άλλον τρόπο.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.