Από το 2017 κτυπούσαν καμπανάκι στον συνοικισμό Καψάλου

Δεν βρίσκουν ανταπόκριση για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα

Από το 2017 κτυπούσαν καμπανάκι στον συνοικισμό Καψάλου. Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντούσε με δεσμεύσεις που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά διαιώνισαν τα προβλήματα.

Εδώ και δυο χρόνια, οι πρόσφυγες που διαμένουν στον συνοικισμό του Καψάλου στη Λεμεσό, με τη συμπαράσταση και των οργανωμένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, κτυπούσαν καμπανάκι στην κυβέρνηση για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του συνοικισμού, χωρίς όμως να βρίσκουν καμιά ανταπόκριση.

Αντίθετα, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών περιοριζόταν σε διευκρινιστικές αναφορές και δεσμεύσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έδωσαν λύσεις, αλλά οδήγησαν στη διαιώνιση των προβλημάτων. Μετά από δυο συγκεντρώσεις που είχαν γίνει το 2017 από τους κατοίκους, κατά τις οποίες καταγράφηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα του συνοικισμού, συστάθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας η οποία υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2017 σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους αλλά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και γενικότερα τους άλλους πολίτες.

Στο υπόμνημα αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο συνοικισμός είναι γερασμένος και σε αρκετές πολυκατοικίες είναι έντονα τα σημάδια της φθοράς και των ζημιών που προκάλεσαν τα χρόνια και ζητείτο η διενέργεια μελέτης για τη στατική επάρκεια των κτιρίων και η επιδιόρθωση των ζημιών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η διαβίωση στον συνοικισμό είναι αξιοπρεπής και ασφαλής.

Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στο γεγονός ότι στον συνοικισμό του Καψάλου ζουν πολλά ηλικιωμένα άτομα, χωρίς όμως να εγκατασταθεί ένας ανελκυστήρας, όπως έγινε σε άλλους συνοικισμούς. Στο ίδιο υπόμνημα ζητούσαν επίσης να επανεξεταστεί το θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας όπου δεν έχουν δοθεί, ενώ γινόταν αναφορά στα άδεια και αναξιοποίητα υποστατικά του εμπορικού κέντρου, στην ανάγκη της συντήρησης και αναβάθμισης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και στην εγκατάλειψη των πάρκων και άλλων δημοσίων χώρων που κατέληξαν να αποτελούν καταφύγια ερπετών και τρωκτικών.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στα σοβαρά ζητήματα που είχαν θέσει οι πρόσφυγες κάτοικοι του συνοικισμού Καψάλου εκδηλώθηκε πέντε μήνες αργότερα και πάντως χωρίς να δίνονται λύσεις στα προβλήματα.

Αντίθετα, αποκαλυπτόταν για μια ακόμα φορά η προχειρότητα, η απροθυμία και ουσιαστικά η έλλειψη ενδιαφέροντος γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα η τραγική κατάσταση που καταγραφόταν πριν από δυο χρόνια να συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018, σε απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών περιορίστηκε να αναφέρει ότι υπάρχει σε εξέλιξη συμβόλαιο ελέγχου στατικότητας των πολυκατοικιών όλων συνοικισμών της Λεμεσού, ενώ για το καίριο θέμα των ανελκυστήρων αναφερόταν απλώς ότι θα γίνει μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι πολυκατοικίες του συνοικισμού επιδέχονται τέτοιες εγκαταστάσεις.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy