Από το 2018 στο 2019 : Ανοικτές πληγές, προκλήσεις και πονοκέφαλοι στην Ευρώπη και στον κόσμο

commercial illustrator

Του Πάμπου Χρυσοστόμου*

Υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο πάντα με ελπίδα. Αποτιμώντας την ίδια ώρα το χρόνο πέρασε. Τις πληγές που άνοιξε ή βρήκε ανοιχτές τούτη η χρονιά ανασκοπούμε στη συνέχεια:

Α. Ανοικτές πληγές

Οι τρεις μεγαλύτερες εστίες ανθρωπιστικής κρίσης που συνέχισαν σε όλο το 2018 αναμένεται να παραμείνουν ανοικτές πληγές και εντός του 2019.

1. Συριακό: Χημικά – Εισβολές – Πυραυλικά κτυπήματα

Image result for 1. Συριακό: Χημικά - Εισβολές - Πυραυλικά χτυπήματα

Στις αρχές του 2018 η Τουρκία ξεκινά την πολεμική της εκστρατεία στο Αφρίν με στόχο την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας. Αρχές της άνοιξης ο στρατός της Τουρκίας καταλαμβάνει το κουρδικό προπύργιο του Αφρίν στη βόρεια Συρία, υψώνοντας την τουρκική σημαία πάνω από το κέντρο της πόλης.

Ακολουθεί στις 8 Απριλίου η επίθεση με χημικά στην Ντούμα με 70 νεκρούς. Παρά το γεγονός ότι η συριακή και η ρωσική κυβέρνηση αρνούνται τις κατηγορίες για ανάμιξη στην επίθεση, προκαλείται αντίδραση των Δυτικών, όπου απαντούν στις 14 Απριλίου με σφοδρότερο πλήγμα που έχει πραγματοποιηθεί από δυτικές δυνάμεις στη Συρία στη διάρκεια του επταετούς εμφυλίου πολέμου. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εξαπολύουν πυραυλική επίθεση κατά στόχων που σχετίζονται με τα χημικά όπλα της αραβικής χώρας, στα περίχωρα της Δαμασκού και κοντά στην πόλη Χομς.

Στις 22 Μαΐου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακηρύσσουν τη Δαμασκό και τα περίχωρά της «εντελώς ασφαλή» για πρώτη φορά από το 2011, έπειτα από την κατάληψη των στρατοπέδων από το Ισλαμικό Κράτος.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται, ενώ στο τέλος του 2018 οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία και η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα εισβολή στη βόρεια Συρία, γεγονός που προοιωνίζεται νέα ανάφλεξη στη συριακή κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

2. Παλαιστινιακό: Μεταφορά πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα, νέα αιτία ανάφλεξης

Image result for 2. Παλαιστινιακό: Μεταφορά πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα, νέα αιτία ανάφλεξης

Οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γαζας συνεχίζονται σε όλο το 2018. Στις 30 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει και συνεχίζεται ολόχρονα κάθε Παρασκευή η Πορεία Επιστροφής, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις. Στις 14 Μαΐου καταγράφεται νέα σημαντική εξέλιξη που πυροδοτεί νέα έξαρση των συγκρούσεων. Κατά την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ γίνονται η πρώτη χώρα με πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίων διαδηλώνουν στα σύνορα με τη Γάζα. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 58 και οι τραυματίες περισσότεροι από 2.400 από τα πυρά και τα δακρυγόνα των ισραηλινών δυνάμεων.

Στις 9 Αυγούστου περισσότεροι από 180 πύραυλοι και όλμοι εξαπολύονται προς το Ισραήλ από τη Χαμάς. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται από αέρος εναντίον 150 στόχων στη Γάζα. Στις 11 Νοεμβρίου, στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην νοτιοανατολική Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνονται 7 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής Νουρ Μπαράκα.

Η έκρυθμη κατάσταση στο Παλαιστινιακό αναμένεται για συνεχιστεί και το 2019, αφού η απόφαση των ΗΠΑ για την πρεσβεία στη Ιερουσαλήμ θα συνεχίσει να αποτελεί ένα αρνητικό προηγούμενο που πυροδοτεί την αντιπαράθεση.

 

3. Πόλεμος στην Υεμένη: Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος

Image result for 3. ΠΌΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΈΝΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΧΩΡΊΣ ΤΈΛΟΣ

Image result for 3. ΠΌΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΈΝΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΧΩΡΊΣ ΤΈΛΟΣ

Image result for 3. ΠΌΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΈΝΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΧΩΡΊΣ ΤΈΛΟΣ

Στοχευόμενα αεροπορικά πλήγματα από τον υπό σαουδαραβική διοίκηση συνασπισμό δυνάμεων καταστρέφουν στο Προεδρικό Μέγαρο της Υεμένης στις 7 Μαΐου. Η αιματοχυσία συνεχίζεται στις αρχές Ιουνίου, όπου τουλάχιστον 110 άτομα σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση για την ανακατάληψη του λιμανιού Χοντάιντα από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης.

Στις 2 Αυγούστου σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, για τους οποίος καταγγέλλεται η Σαουδική Αραβία, σκοτώνονται 20 άνθρωποι στην Αλ Χουντάιντα της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι τα αεροσκάφη της βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή, κατηγορώντας τους αντάρτες για τους βομβαρδισμούς. Το φθινόπωρο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων του σαουδαραβικού συνασπισμού γύρω από την Αλ Χουιντά της Υεμένης αφήνουν τουλάχιστον 150 νεκρούς.

Στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη υπολογίζεται ότι 85.000 παιδιά πέθαναν έως τώρα, ενώ η ανθρωπιστική κρίση αναμένεται να ενταθεί και το 2019, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας από τη μια και του Ιράν από την άλλη φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τη σύγκρουση.

 

Β. Ανοικτές προκλήσεις

Τέσσερις μεγάλες ανοικτές προκλήσεις κληροδοτεί στο 2019 το έτος που φεύγει. Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η νέα ηγεσία στη Σαουδική Αραβία, η ουκρανική κρίση και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του 2019.

 

1. Ιράν: Το πυρηνικό πρόγραμμα και επαναφορά των κυρώσεων από ΗΠΑ

Image result for 1. ΙΡΆΝ: ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ ΤΩΝ ΚΥΡΏΣΕΩΝ ΑΠΌ ΗΠΑ

 

Στις 8 Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την κοινή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενώ στις 21 Μαΐου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τις «μεγαλύτερες κυρώσεις στην ιστορία» εναντίον του Ιράν, εάν δεν ικανοποιήσει τις διάφορες απαιτήσεις.

Στις 26 Ιουνίου νέες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα για δεύτερη ημέρα στο Ιράν, έπειτα από την κατάρρευση του ριάλ. Ο Πρόεδρος Ροχανί αποκαλεί τις διαδηλώσεις «προπαγάνδα των ξένων ΜΜΕ” και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κάνουν «ψυχολογικό, οικονομικό και πολιτικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν. Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες στην Τεχεράνη από τις αντίστοιχες του 2012. Αρχές Αυγούστου οι ΗΠΑ επιβάλλουν ξανά κυρώσεις εναντίον του Ιράν έπειτα από την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά τρεις μήνες νωρίτερα.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν εκτιμάται ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 2019 που θα επηρεάσει τόσο τις περιφερειακές όσο και τις παγκόσμιες εξελίξεις -και γεωστρατηγικά όσο και οικονομικά.

 

2. Σαουδική Αραβία: Οι μεταρρυθμίσεις και η δολοφονία Κασόγκι

Image result for 2. ΣΑΟΥΔΙΚΉ ΑΡΑΒΊΑ: ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΊΑ ΚΑΣΌΓΚΙ

Στις 27 Φεβρουαρίου ο βασιλιάς Σαλμάν αντικαθιστά τους ανώτατους διοικητές του στρατού και ανασχηματίζει την κυβέρνησή του. Παράλληλα, στις 24 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση στις γυναίκες για να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Και ενώ ο διάδοχος πρίγκιπας Σαλμάν επιχειρεί να διαμορφώσει μια εικόνα του νέου ηγέτη, διαπράττεται στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία η στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου.

Η δολοφονία Κασόγκι εκθέτει το καθεστώς της Σ.Α. παγκοσμίως. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται πλήρως το γεγονός αυτό. Ο Τραμπ προσπαθεί να αποφύγει τους κλυδωνισμούς στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αφού ο στρατηγικός άξονας ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας και τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια.

 

3. Ουκρανία: Θερμό επεισόδιο στα Στενά του Κερτς

Image result for 3. ΟΥΚΡΑΝΊΑ: ΘΕΡΜΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΣΤΑ ΣΤΕΝΆ ΤΟΥ ΚΕΡΤΣ

Αρχές του 2018 η Ρωσία παρατάσσει και δεύτερο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στην Κριμαία, ενώ τέλος Αυγούστου ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, σκοτώνεται από έκρηξη βόμβας.

Στις 11 Οκτωβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρεί στην αναγνώριση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης, κίνηση που καλωσορίζουν οι Ουκρανοί ηγέτες και καταδικάζει ως «καταστροφική» η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση κορυφώνεται επικίνδυνα με θερμό επεισόδιο στις 25 Νοεμβρίου, όπου η Ρωσία εμποδίζει τη διέλευση τριών πλοίων του Ναυτικού της Ουκρανίας με ένα φορτηγό πλοίο κάτω από τη Γέφυρα της Κριμαίας. Η Μόσχα κάνει λόγο για παραβίαση των χωρικών της υδάτων. Μετά από πυροβολισμούς, συλλαμβάνονται τα πληρώματα και τα πλοία κατάσχονται. Μία ημέρα μετά, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας εγκρίνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε 10 νομούς της Ουκρανίας.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση κλυδωνίζει ξανά τις σχέσεις Ρωσίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και αναμένεται να είναι ακόμα μια τεράστια πρόκληση εντός του 2109 στις διεθνείς σχέσεις.

 

4. Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις: Αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής

Image result for 4. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΈΣ ΣΧΈΣΕΙΣ: ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΌΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ

Στις 24 Ιουνίου στις τουρκικές γενικές εκλογές, ο Ερντογάν κηρύσσεται νικητής και επανεκλέγεται πανίσχυρος στο αξίωμα του Πρόεδρου της Τουρκίας.
Αρχές Αυγούστου, ο Λευκός Οίκος επιβάλλει κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται για κατασκοπεία και με κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία. Ο Τραμπ διπλασιάζει επίσημα τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία. Η τουρκική λίρα παρουσιάζει περαιτέρω πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια καταρρέουν. Λόγω των πιέσεων, τον Οκτώβριο τουρκικό δικαστήριο αποφασίζει την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον έπειτα από κράτηση δύο ετών.

Τα αγκάθια όμως στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να υπάρχουν: Το θέμα Γκιουλέν, η αγορά των S400, η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Παρ’ όλ’ αυτά πριν το τέλος του 2018 καταγράφεται η απόφαση για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία και η πώληση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Αυτά σηματοδοτούν μια προσέγγιση στις σχέσεις των δυο χώρων που θα επηρεάσει τόσο τις εξελίξεις στο Συριακό όσο και την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εντός τους 2019.

 

Γ. Ευρωπαϊκοί πονοκέφαλοι

Οι ευρωπαϊκοί πονοκέφαλοι που ενεργοποιήθηκαν και επεκτάθηκαν εντός του 2018 θα αποτελέσουν κύρια σημεία τριβής και στη νέα χρονιά.

 

1. Brexit

Image result for 1. Brexit

Οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες εντός της Βρετανίας για το Brexit κορυφώθηκαν εντός του 2018 και η κατάληξη διαγράφεται εντελώς απρόβλεπτη και το 2019.
Στις 9 Ιουλίου του 2018 παραιτείται ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον εν μέσω διαφωνιών με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αναφορικά με τις συνομιλίες για το Brexit. Η Τερέζα Μέι κερδίζει την έγκριση από την κυβέρνησή της για το σχέδιό της με σκοπό την έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 14 Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα ο Υπουργός επί θεμάτων Βόρειας Ιρλανδίας, ο ΥΠΕΞ αρμόδιος για την έξοδο από την ΕΕ και η Υπουργός Προεδρίας παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν την προτεινόμενη συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Νοεμβρίου.

Παρ’ όλ’ αυτά περιμένει αβέβαιος και ο τρόπος αποχώρησης, αλλά ακόμα και η ιδία η αποχώρηση, καθώς και το μέλλον της ιδίας της κυβέρνησης Μέι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

2. Ιταλικό αντάρτικο. Ρώμη vs Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Image result for 2. ΙΤΑΛΙΚΌ ΑΝΤΆΡΤΙΚΟ. ΡΏΜΗ VS ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΌ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ

 

Στις 4 Μαρτίου του 2108 πραγματοποιούνται γενικές εκλογές στην Ιταλία. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αβεβαιότητα. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδεικνύεται το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 32% των ψήφων. Μετά από πολλές αναταράξεις δυο μηνών στις 28 Ιουνίου ο Τζουζέπε Κόντε ορκίζεται Πρωθυπουργός της Ιταλίας ως επικεφαλής ενός λαϊκιστικού συνασπισμού, αποτελούμενου από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά.

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία αρνείται να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές υποδείξεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο όποιος κατατίθεται από τη Ρώμη με αυξημένο το έλλειμμα προς όφελος κοινωνικών παροχών.

Το ιταλικό αντάρτικο απέναντι στις Βρυξέλλες από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να κορυφωθεί το 2019 ενόψει και ευρωεκλογών

 

 

3. Τα γαλλικά «κίτρινα γιλέκα» ταρακουνούν τον Μακρόν

Image result for 3. ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΆ «ΚΊΤΡΙΝΑ ΓΙΛΈΚΑ» ΤΑΡΑΚΟΥΝΟΎΝ ΤΟΝ ΜΑΚΡΌΝ

Κανένας χωρίς στέγη, κανένας χωρίς φαΐ, κανένας χωρίς δουλειά, κανένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψή. Κανένας μισθός κάτω από 1.300 ευρώ. Καμία σύνταξη κάτω από 1.300 ευρώ. Το γαλλικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αποτελεί κοινωνική διεκδίκηση πλατιάς μάζας γαλλικού λαού που ξεσηκώνεται ενάντια στην κοινωνική δυσπραγία που βιώνει απαιτώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την εκλογή του νεοφανούς αστέρα της γαλλικής πολιτικής, Εμανουέλ Μακρόν, η εικόνα του υποδομείται πλήρως.

Ο Μακρόν έκανε πίσω και «πάγωσε» την αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Τα «κίτρινα γιλέκα» και η κοινωνική διεκδίκηση δεν κάνει όμως πίσω. Και εδώ έγκειται η ανησυχία των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης. Τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν φέρει με πολύ επιτακτικό τρόπο στην πολιτική στη ατζέντα της Ευρώπης την κοινωνική δυσπραγία.

 

4. Καταλανική απόσχιση

Image result for 4. Καταλανική απόσχιση

Παρά τη μείωση των εντάσεων στην Ισπανία, η υπόθεση απόσχιση και ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας δεν έχει τερματιστεί. Στις 17 Μαΐου ο Κιμ Τόρα ορκίζεται Πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, 200 ημέρες μετά την παύση της κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόν. Ο Κιμ Τόρα σχηματίζει μια νέα περιφερειακή κυβέρνηση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα καθαιρεθέντα και φυλακισμένα μέλη Τουρούλ και Ρουλ και τα «αυτοεξόριστα» μέλη Πουίγ και Κομίν.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός αποφασίζει να συνεχιστεί το καθεστώς της άμεσης διοίκησης στην Καταλονία μετά την ανακοίνωση της διορισμένης κυβέρνησης υπό τον Κιμ Τόρα.

Αρχές Ιουνίου όμως ανατρέπεται η κυβέρνηση Ραχόι έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της. Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ορκίζεται νέος Πρωθυπουργός.

Παρ’ όλ’ αυτά το αίτημα των Καταλανών για απόσχιση θα συνεχίσει να ταλανίζει τη Ισπανία και εντός του 2019.

 

5. Γερμανική διαδοχή: Γερμανία και Ευρώπη μετά τη Μέρκελ

Image result for 5. Γερμανική διαδοχή: Γερμανία και Ευρώπη μετά τη Μέρκελ

Μετά από πολιτικό αδιέξοδο πέντε μηνών, SPD και CDU/CSU της Μέρκελ εγκρίνουν σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Έτσι στις 14 Μαρτίου η Μέρκελ επανεκλέγεται Καγκελάριος της Γερμανίας και ορκίζεται για νέα θητεία. Αντικαγκελάριος διορίζεται ο Όλαφ Σολτς και Υπουργός Εξωτερικών ο Χάικο Μάας.

Παρ’ ολ’ αυτά αρχίζουν οι πρώτοι κλυδωνισμοί την 1η Ιουλίου. Ο ΥΠΕΣ παραιτείται εν μέσω της σύγκρουσής του με την Καγκελάριο Μέρκελ αναφορικά με την πολιτική της για τους πρόσφυγες. Νέοι κλυδωνισμοί στις εκλογές της Έσσης στις 28 Οκτωβρίου, αφού αμφότερα, το CDU και το SPD, παρουσιάζουν μείωση στα ποσοστά τους κατά 10%, ενώ το ακροδεξιό AfD αποσπά ποσοστό 12% των ψήφων. Μετά το αποτέλεσμα η Μέρκελ ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της ως αρχηγός του κόμματος. Στη διάρκεια συνεδρίου στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδοχή στο CDU, με τη Μέρκελ να παραδίδει τη σκυτάλη στη νέα ηγέτιδα του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και παίρνει προσωρινά παράταση για την καγκελαρία της Γερμανίας μέχρι το 2021.

 

Οι πιο πάνω πονοκέφαλοι μαζί με το μεταναστευτικό, την οικονομική κρίση αλλά και την άνοδο την ακροδεξιάς στην Ευρώπη θα αποτελέσουν τα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, εφόσον το 2019 είναι κρίσιμη χρόνια ευρωεκλογών.

* Διεθνολόγος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy