Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαρτώνται πλέον δυο από τις τρεις περιπτώσεις Τουρκοκύπριων αντιρρησιών συνείδησης.

Οι υποθέσεις τριών Τουρκοκύπριων αντιρρησιών συνείδησης εξετάστηκαν σήμερα στο ”Στρατοδικείο”. Δύο υποθέσεις αφορούσαν τον αντιμιλιταριστή ακτιβιστή Murat Kanatli που εκκρεμούσαν από την περίοδο 2010-2011 και αποσύρθηκαν προσωρινά, αναμένοντας την έκδοση της απόφασης ενώπιον του ΕΔΑΔ. Εάν απορριφθεί η προσφυγή του Murat Kanatli από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε η υπόθεση θα επανέλθει στο ”Στρατοδικείο”.

Όσον αφορά τον επίσης αντιμιλιταριστή ακτιβιστή Haluk Selam Tufanli εκκρεμούσαν ενώπιον του ”Στρατοδικείου” έξι περιστατικά συνειδησιακής άρνησης συμμετοχής σε στρατιωτική δραστηριότητα. Η υπόθεση του Haluk Selam Tufanli, αναβλήθηκε για τις 20 Δεκεμβρίου 2018 ώστε να λάβει η υπόθεσή του αριθμό για εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκδίκαση των δύο περιστατικά που αφορούν στον αντιμιλιταριστή ακτιβιστή Halil Karapasaoglu αναβλήθηκε μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπάρχει γι’ αυτόν υπόθεση σε εξελιξη στο ΕΔΑΔ.

Ο Karapasaoglu θα δικαστεί εκ νέου στις 6 Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Όπως αναφέρεται στην τουρκοκυπριακή διαδικτυακή εφημερίδα Gazedda Kibris ο Karapasaoglu σε ανάρτησή του στα μέσα κοιννωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι ο εισαγγελέας θέλει το κεφάλι του. Έτσι κάνει ό, τι μπορεί για να τον βάλει στη φυλακή. Εάν η ”κυβέρνηση” δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης άμεσα, σημειώνει Karapasaoglu, η φυλακισή του είναι δεδομένη.