Από το κακό στο χειρότερο οι κυβερνώντες

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο κοινός νους διερωτάται αν οι έχοντες την εξουσία, η πολιτική ηγεσία, αλλά και όλοι εµείς σαν κοινότητα, αλλά και κατ’ επέκταση σαν λαός, προβληµατιζόµαστε ή σκεφτόµαστε τι γίνεται µε το πολιτικό µας πρόβληµα. Και όχι µόνο.

Προκαλεί πάντως εντύπωση η άνεση µε την οποία οι κυβερνώντες αντιµετωπίζουν τα ζητήµατα από το Κυπριακό και τα διαβατήρια µέχρι το πιο µικρό πρόβληµα που υπάρχει σε µία κοινότητα.

Αν ξεκινήσουµε από το θέµα των διαβατηρίων, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα και ο πρόεδρος απειλούσε µε επιπτώσεις όταν δηµοσίευµα της πλατφόρµας ΟCCRP έκανε λόγο για την ύπαρξη στοιχείων για παραχώρηση υπηκοοτήτων µε τη σέσουλα στην Κύπρο, µε την εµπλοκή και του γραφείου που έφερε το όνοµα του ίδιου του γραφείου.

Κι ενώ τελευταία το Ρόιτερς έφερε τα πάνω κάτω, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας. Κατόπιν εορτής βέβαια. Και οι εκπρόσωποί της συµπεριφέρονται µε άνεση στα πάνελ.

Με τον ίδιο τρόπο συµπεριφέρονται και µε τα θέµατα των συµµαχιών και των τριµερών συνεργασιών. Που και πάλι µε άνεση οι κυβερνώντες µάς έλεγαν ότι όλα βαίνουν καλώς, θωρακίσαµε την ΑΟΖ µας και δεν φοβούµαστε κανένα. Μέχρι που οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας µάς προσγείωσαν ανώµαλα (εννοούµε εµάς τον λαό που πίστεψε στα όσα έλεγαν οι κυβερνώντες). Και προσγειωθήκαµε ανώµαλα όταν κανένας, µα κανένας δεν κινήθηκε εναντίον της Τουρκίας. Η Ε.Ε., το στήριγµά µας και πάλι εξαγγέλλει µέτρα που αν κι εφόσον… θα λάβει εναντίον όχι της Τουρκίας αλλά εναντίον νοµικών και φυσικών προσώπων στην Τουρκία ή που συνεργάζονται µε την Άγκυρα στις παράνοµες ενέργειές της.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν προχθές και οι δηλώσεις του ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος µας είπε ξεκάθαρα ότι στα θέµατα άµυνας πρέπει να τα βγάλουµε πέρα µόνοι µας.

Κοντά σ’ αυτά έρχεται στη µνήµη µας και η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άµυνας της Ελλάδας, ο οποίος σχολίασε την παρουσία πολεµικών αεροπλάνων στην άσκηση της Ε.Φ. ότι τα πολεµικά είναι εδώ για να λαµβάνουν µέρος σε ασκήσεις κι όχι σε παρελάσεις! Ουσιαστικά απαντούσε στο γιατί δεν εµφανίστηκαν τα πολεµικά αεροπλάνα στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Μόνο που εµείς λέµε στον υπουργό πως τα µαχητικά δεν είναι µόνο για τις ασκήσεις. Θα πάρει τα εύσηµα ο υπουργός όχι για τις ασκήσεις αλλά αν –ο µη γένοιτο– χρειαστεί τα αεροπλάνα να είναι εδώ. Την ώρα της κρίσης, την ώρα που η Κύπρος θα τα χρειάζεται απέναντι στον τουρκικό επεκτατισµό.

∆υστυχώς δεν πάµε καθόλου καλά. Σε όλους τους τοµείς.

Και οι κυβερνώντες φαίνεται εκ των πραγµάτων ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τον αµανέ. Και το αποτέλεσµα ποιο θα είναι; Την απάντηση ας τη δώσει ο καθένας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.