Από τον πολιτικό… κορο(ι)δοϊό στον κορονοϊό και αντίστροφα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει τον θεμέλιο λίθο του νέου Σταδίου Λεμεσού.

Πώς η κυβέρνηση κατάφερε αντί «ασπίδα» συνεργασίας με όλους και το σύνοικο στοιχείο απέναντι στον COVID-19, να προκαλέσει την κοινή νοημοσύνη. Και όχι μόνο…

Της Νίκης Κουλέρμου

Θυμάστε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των 4 από τα 7 οδοφράγματα, που άνοιξαν «κόποις και μόχθοις», προκάλεσε αμηχανία και στον κυβερνών ΔΗΣΥ. Την ημέρα της διαμαρτυρίας στις 29 Φεβρουαρίου, ο κυβερνών ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι «δεν έχει πληροφόρηση και συνεπώς δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων.
Θέση του ΔΗΣΥ -έλεγε η ανακοίνωση- είναι ότι η πολιτεία οφείλει να έχει ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο που να βασίζεται σε ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα, για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων από τον κορονοϊό, χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς εφησυχασμό».
Τρεις μέρες μετά, στις 3 Μαρτίου, και αφότου μεσολάβησε η διαμαρτυρία στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και αφότου έγιναν κανονικά όλες οι καρναβαλίστικες συναθροίσεις στις παραλιακές πόλεις μας, ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αν θεωρεί υπερβολική την απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, απάντησε:

«Δεν γνωρίζω τα δεδομένα τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ενώπιόν του. Γι’ αυτό και δεν μπορούσαμε να εκφράσουμε άποψη. Όμως επαναλαμβάνω, χαίρομαι που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει καμιά πολιτική χροιά. Γιατί δεν αφορά μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, όλοι γνωρίζουμε, ότι έχει να κάνει και με μια διευθέτηση που έγινε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, όταν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ υπέβαλαν ΕΡΩΤΗΣΗ για το πόσο συμβατό είναι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων με τον συγκεκριμένο κανονισμό, οι συναγερμικοί ευρωβουλευτές και όλα τα ΜΜΕ που λειτουργούν ως αντηχεία της Δεξιάς και Ακροδεξιάς αντίληψης και προσέγγισης με το σύνοικο στοιχείο, μίλησαν για «καταγγελία»!

Την ίδια μέρα κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται από τα ΜΜΕ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων και ότι άλλα πέντε παραμένουν ανοιχτά και σε αυτά υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα υγειονομικών ελέγχων. Γιατί δεν κατονομάζεται ο κοινοτικός αξιωματούχος, είναι ένα ερώτημα. Ο ίδιος ωστόσο υποδεικνύει και το ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το προσωρινό κλείσιμο και η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων, είναι ανάλογη και συμβατή με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή».

Από τα πιο πάνω γεγονότα προκύπτουν οι αντιφάσεις, τα ερωτηματικά, οι επιφυλάξεις και άρα δικαιολογούνται οι διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν την επομένη για τα οδοφράγματα, καθώς δεν δόθηκαν εξηγήσεις: Γιατί τα 4 και όχι όλα; Αν η δικαιολογία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης για να ασκούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι, θα εξευρεθούν τα αναγκαία στελέχη στη συνέχεια; Με μαγικό ραβδί;

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Εγώ αποφασίζω…

Στις 4 Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλεγε: «Δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί σε κάποια των οδοφραγμάτων για να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος και μόνο. Δεν αποκλείουμε τον οποιονδήποτε να μεταβεί. Υπάρχουν πέντε εν συνόλω οδοφράγματα ανοικτά. Εκείνος που ζήτησε τη διάνοιξη και άλλων ήμουν εγώ. Ας απαντήσει (ο κ. Ακιντζί) γιατί δεν άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ή του Πυροΐου και ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πρόσφατα άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας. Συνεπώς, δεν δέχομαι τα μέτρα που μια κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν, όπως όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, ότι είναι κάτι που πρέπει να εκλαμβάνεται ότι γίνεται σε βάρος της μιας ή της άλλης κοινότητας».

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 3 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί στο Λήδρα Πάλας και τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία. Στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη λήψη προληπτικών μέτρων σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αναφερόμενος σε κείνη τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε ότι η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήσαμε από κοινού για την ανάγκη αύξησης της συνεργασίας μας για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας στον κυπριακό λαό, στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Την ίδια ώρα το ηθικό δίδαγμα από αυτό είναι ότι παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε ή και τις διαφορετικές απόψεις σε αριθμό θεμάτων, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κινδύνους ή τα γεγονότα, για τα οποία δεν μετρά ποιος είναι ο δυνατός ή ο αδύναμος, και μας ωθούν να ενώσουμε δυνάμεις και να δράσουμε μαζί».

Πότε, λοιπόν, ο κίνδυνος επέβαλλε τη συνεργασία με την άλλη κοινότητα και πότε ο κ. Αναστασιάδης θυμήθηκε ότι «το κράτος είμαι εγώ»;
Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες της «Χαραυγής» από έγκυρες πηγές, σε κείνη τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και την Τεχνική Επιτροπή Υγείας, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε διατυπώσει τον προβληματισμό και την ανησυχία του να μη γίνει κάτι μονομερώς σε σχέση με τα οδοφράγματα… Αυτό που φοβόταν ο κ. Ακιντζί έγινε μετά από 25 μέρες από τη συνάντηση, με την απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο (28/2/2020) του κ. Αναστασιάδη. Για να κομπάζει στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ότι η απόφαση λήφθηκε κατόπιν δικής του πίεσης και απαίτησης… Κάτι που πυροδότησε προφανώς και τις αντιδράσεις στην ίδια την πολιτική απόφαση και δημιούργησε υποψίες ότι οι ανησυχίες για τον κορονοϊό ήταν η αφορμή… για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και ότι δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η τ/κ πλευρά θα προέβαλλε διαφωνίες στην περίπτωση που η ε/κ πλευρά συζητούσε το θέμα του κλεισίματος των οδοφραγμάτων. Θέση της τ/κ πλευράς είναι ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται στα σημεία εισόδου στη χώρα…
Εν πάση περιπτώσει, ότι δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα οδοφράγματα έχει επιβεβαιωθεί στην τελευταία συνεδρία του Ε. Συμβουλίου. Στην ίδια συνεδρία έμειναν αναπάντητα πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στην ετοιμότητα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας να στελεχωθούν ικανοποιητικά τα οδοφράγματα ώστε να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι και να απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ πως «αν η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες βρει το κατάλληλο προσωπικό και τον αναγκαίο αριθμό για τη στελέχωση και τον έλεγχο σε όλα τα οδοφράγματα, όλα αυτά θα είναι παρελθόν». Η ζημιά ωστόσο στην υπόθεση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων απέναντι σε «ασύμμετρες απειλές» όπως είναι η επιδημία του κορονοϊού, θα έχει γίνει.
Συνεχής πληροφόρηση από τα κατεχόμενα

Με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν είχε πάντως καμία σχέση η Τεχνική Επιτροπή Υγείας. Αυτή δεν προσπάθησε να υποκαταστήσει το ρόλο της (όπως υπήρξε γενικά ο ισχυρισμός για τις τεχνικές επιτροπές, από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ) που είναι καθαρά διευκολυντικός προς την αλληλοενημέρωση των δύο κοινοτήτων για την κατάσταση που επικρατεί ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος σε ό,τι αφορά στα θέματα υγείας.
«Εχουμε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας Τ/κ και η επαφή μας και ενημέρωση είναι καθημερινή» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Ε/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής Λεωνίδας Φυλακτού ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της τεκμηρίωσης της πολιτικής απόφασης για τα οδοφράγματα είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Εξήγησε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι να διευκολύνει τους αρμόδιους να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις και δεν έχει σχέση με πολιτικές αποφάσεις. «Η Επιτροπή είναι μια γέφυρα ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμού», σημείωσε.
Από τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση προκύπτει ότι δεν υπήρξαν θετικά κρούσματα στα κατεχόμενα. Τα δείγματα αρχικά αποστέλλονταν στην Τουρκία αλλά τώρα ελέγχονται στα κατεχόμενα. Από τα κατεχόμενα δεν επιτράπηκε σε Ιρανούς φοιτητές να επιστρέψουν από τη χώρα τους όπου πήγαν για διακοπές. Τα κρούσματα που ελέγχθηκαν και ήταν αρνητικά προέρχονταν από επισκέπτες στη Βόρεια Ιταλία.

Καπάκι σε όλη την αναταραχή με την αναστολή λειτουργίας των 4 από τα 7 οδοφράγματα ήταν η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μια ανακοίνωση που προκάλεσε ενόχληση στην ε/κ πλευρά για τις αναφορές της σε «φυσιολογικές συνθήκες» από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και προκάλεσε τρικυμία στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που επέφερε η χωρίς καμία συνεννόηση -με καμιά πολιτική δύναμη ε/κή ή τ/κή- και χωρίς τεκμηρίωση απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων. Και έπεται συνέχεια με παράπλευρες επιπτώσεις στην εθνική υπόθεση…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy