Από τρία «φίλτρα» θα περάσουν τα πορίσματα πριν δοθούν στη δημοσιότητα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται τώρα και τα «προσωπικά δεδομένα»

Από τρία «φίλτρα» θα περάσουν τα πορίσματα για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, πριν δοθούν στη δημοσιότητα.

Όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η έκθεση της Επιτροπής, υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης θα γίνει «ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων». Ανέφερε επίσης ότι «κατά τον ίδιο τρόπο θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο». Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα στοιχεία τα οποία θα θεωρηθούν από την κυβέρνηση ως προσωπικά δεδομένα, δεν θα δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα. Ανέφερε ακόμη ότι κάποια άλλα στοιχεία θα καλυφθούν «διά μαύρου χρώματος» και θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας των ποινικών ερευνών.

Σημειώνεται ότι με την ίδια δικαιολογία (των προσωπικών) δεδομένων, η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τους μεσάζοντες (τα οποία αποκάλυψε στη συνέχεια η εφημερίδα μας στις 13 Δεκεμβρίου).

«Κάποιοι θέλουν να αποκρύψουν συγκεκριμένα δικηγορικά»

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιτέθηκε ξανά σε όσους ζητούν να δοθούν αντίγραφα των φακέλων των «χρυσών» διαβατηρίων στον Γενικό Ελεγκτή, καθώς και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάνοντας λόγο για «εμμονή κάποιων σε ανάθεση κάθε έρευνας σε συγκεκριμένο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «οι ανησυχίες δεν επικεντρώνονται στα τυχόν ευρήματα εις βάρος του Προέδρου ή της κυβερνήσεως, αλλά στα όσα πιθανόν να θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν για συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία», προσθέτοντας ότι «τοις φρονίμοις ολίγα».

ΑΚΕΛ: Θέλουν να κρύψουν την αλήθεια

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες «κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια». Επεσήμανε επίσης ότι η νομοθεσία καθορίζει ρητά πως «μόνο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας επιτρέπει να μη δημοσιοποιηθεί τμήμα του πορίσματος».

«Προφανώς για τους κυβερνώντες δημόσιο συμφέρον συνιστά να μην εκτεθεί η κυβέρνηση. Αλλά για τους πολίτες, δημόσιο συμφέρον είναι η πλέρια διαφάνεια γύρω από το σκάνδαλο των διαβατηρίων που διέσυρε διεθνώς τη χώρα», επεσήμανε.

Υπέδειξε επίσης ότι είναι «αυταπόδεικτη η κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος», αφού «το ένα χέρι -τα γραφεία τους- έκαναν αιτήσεις για πολιτογράφηση επενδυτών και με το άλλο χέρι -οι ίδιοι ως μέλη του Υπουργικού- τις ενέκριναν».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.