Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα

Κινδύνεψαν και πτήσεις από τον S-200 και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε τόσο στους πολίτες όσο και σε επίσημα κλιμάκια το περιστατικό πρόσκρουσης του «αδέσποτου» πυραύλου S-200 που χτύπησε τον Πενταδάκτυλο χθες τα ξημερώματα.

Οι Αρχές διερευνούν το ζήτημα. Όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα εάν ο πύραυλος έπεφτε σε μια κατοικημένη περιοχή. Οι κίνδυνοι από τη ρευστή κατάσταση που δημιούργησαν τα διάφορα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, έγιναν έτσι ουσιαστικά αισθητοί και στην Κύπρο.

Παρ’ όλο που το νησί μας προς το παρόν δεν έχει ενταχθεί πλήρως στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στη Μέση Ανατολή, τίθενται ερωτήματα που οφείλουν να απαντήσουν όσοι φλερτάρουν με ένταξη σε κάποιο από τα αντιμαχόμενα «στρατόπεδα», έχοντας στο νου τους μεγαλοϊδεατικούς τυχοδιωκτισμούς.

Δεν εντόπισαν τον S-200

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, οι Αρχές της Δημοκρατίας δεν είχαν μπορέσει να εντοπίσουν προηγουμένως τον πύραυλο στα ραντάρ των συστημάτων τους. Ωστόσο οι πληροφορίες της κυβέρνησης σπεύδουν να καθησυχάσουν πως ο λόγος πίσω από το «σκοτάδι» στα ραντάρ, έχει να κάνει με το βαθμό ετοιμότητας των συστημάτων. Σε περίοδο κρίσης με υψηλό βαθμό ετοιμότητας, ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές πως υπάρχουν συστήματα όπως το Tor-M1 και το Buk M1-2 που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, να εντοπίσουν και να καταρρίψουν τον πύραυλο.

Το ζήτημα της ασφάλειας του πληθυσμού γίνεται ακόμη πιο βαρύ, καθώς εκτός από τις κατοικημένες περιοχές ενδέχεται να κινδύνευαν και πτήσεις πολιτικών αεροπλάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ραντάρ των κυπριακών Αρχών είχαν εντοπιστεί πέραν των ισραηλινών αεροσκαφών που βρίσκονταν σε επιθετική αποστολή στη Συρία και πολιτικά αεροσκάφη. Ακόμη, το γεγονός πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ενισχύουν οι φόβοι πως η πτώση του πυραύλου δεν ήταν τυχαία.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν ανησυχίες πως εάν ο πύραυλος παρεξέκλινε της πορείας του εξαιτίας χρήσης ηλεκτρονικών αντιμέτρων από τα ισραηλινά αεροπλάνα (τα οποία και στόχευε), τότε δημιουργείται θέμα. Δεδομένου πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτήση μόλις 1,5 λεπτού από τη στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου μέχρι την πρόσκρουσή του στον Πενταδάκτυλο, η εγγύτητα της Κύπρου στον κίνδυνο φαντάζει πολύ μικρή. Ωστόσο οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στις πρώτες τους εκτιμήσεις πως πρόκειται για μεμονωμένο και τυχαίο περιστατικό. Παρ’ όλα αυτά θα συσταθεί μια τριυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή των Υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Μεταφορών, ούτως ώστε να διερευνήσει πλήρως το ζήτημα αφού γίνουν επαφές με το εξωτερικό.

Οι Αρχές φέρονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να έχουν αποταθεί στο Ισραήλ, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ζητώντας πληροφορίες για το συμβάν. Ωστόσο είναι άξιον απορίας το γεγονός πως δεν έχουν αποταθεί στην κυβέρνηση της Συρίας, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αυτή που χρησιμοποίησε το πυραυλικό σύστημα μετά την επίθεση του Ισραήλ στο έδαφός της.

Παλμύρης Δημήτρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy