Από υποσχέσεις και προεκλογικές σκοπιμότητες είμαστε χορτάτοι…

Του
Παναγιώτη Βασιλείου

 

Στο επίκεντρο είναι εδώ και κάποιες ημέρες η ελεύθερη επαρχία Μόρφου και συγκεκριμένα η κοινότητα Αστρομερίτη. Με αφορμή τα συρματοπλέγματα του Νίκου Νουρή, ήρθε στην επιφάνεια το χωριό το οποίο ονομάζεται Αστρομερίτης. Μεγαλωμένος στον Αστρομερίτη πονώ και συμπάσχω μαζί με τους συγκατοίκους μου για τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινότητα και στην περιοχή μας γενικότερα. Είναι ένα κοινό αίσθημα απογοήτευσης των κατοίκων, ένα αίσθημα το οποίο πηγάζει από τα πολλά «θα»…

Τα προβλήματα στην περιοχή δεν είναι μόνο τα συρματοπλέγματα του Νουρή, μία κίνηση η οποία είναι ακαταλαβίστικη και το μόνο που θα δημιουργήσει είναι περισσότερα προβλήματα από αυτά που είχαμε στην περιοχή. Ήρθε ο κύριος υπουργός στον Αστρομερίτη, αράδιασε ένα σωρό δικαιολογίες και το έδεσε κόμπο ότι όλα θα πάνε όπως τα σχεδίασε. Να σας πω εγώ, κύριε υπουργέ. Αυτό το εγχείρημά σας δεν θα πετύχει και θα το δείτε σε λίγο καιρό.

Ας αφήσουμε τον κύριο Νουρή και ας δούμε ποια είναι τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Μόρφου. Ακούμε εδώ και χρόνια υποσχέσεις που γεννούν απορίες και ερωτηματικά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζεται στην περιοχή είναι το οδικό δίκτυο. Σχέδια επί σχεδίων, υποσχέσεις, «θα» και προεκλογικές ανακοινώσεις με πολλά ερωτηματικά και απορίες… Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 17 Μαρτίου την πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου, ως έργου σημαντικού δημοσίου συμφέροντος. Ένα έργο το οποίο περίμεναν εδώ και χρόνια οι κοινότητες της περιοχής, με τις πλείστες να βλέπουν με θετικό μάτι την «προεκλογική» ανακοίνωση της κυβέρνησης. Πέραν του παραπάνω έργου, οι κάτοικοι της ελεύθερης περιοχής Μόρφου αναμένουν και τα τελικά σχέδια για τον αυτοκινητόδρομο Ακακίου-Αστρομερίτη, ένα έργο το οποίο έμεινε για χρόνια στα συρτάρια και θα κάνει καλύτερη τη ζωή για τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής για μετάβαση στο χώρο εργασίας τους στο αστικό κέντρο.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για το μαρασμό των κοινοτήτων αυτών και τη φυγή των κατοίκων για την πόλη είναι και η βοήθεια από το κράτος για στέγαση. Σε ακόμη μία προεκλογική σκοπιμότητα η κυβέρνηση ανακοίνωσε προσφάτως τα νέα στεγαστικά σχέδια για στήριξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών. Η εξαγγελία της κυβέρνησης είναι θετικό βήμα, όμως θα σταθώ σε ένα «κουφό» σημείο που είδα. Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέλειψε να τοποθετήσει την κοινότητα Αστρομερίτη στις ακριτικές περιοχές και την τοποθέτησε στην κατηγορία β’ του σχεδίου. Η συγκεκριμένη «απροσεξία» του ΥΠΕΣ ήρθε στην αντίληψη του κοινοτάρχη κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος το επεσήμανε στον ΠτΔ.

Κύριοι και κυρίες, χορτάσαμε από υποσχέσεις και προεκλογικές εξαγγελίες, αυτά τα οποία ζητά η ύπαιθρος είναι έργα και αυτά περιμένουμε εδώ και χρόνια να… δούμε!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.