Αποχαιρέτησε ο Ιωάννου – Τι είπε για κίνητρα εμβολιασμού, ΓεΣΥ και λήψη αυστηρών μέτρων

Υπουργός Υγείας – Απολογισμός έργου Υπουργείου Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παραθέτει συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα προβεί σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο Μαρτίου 2018 - Ιουνίου 2021. // Health Minister – Presentation of the work of the Ministry Press and Information Office, Lefkosia, Cyprus The Minister of Health, Mr Constantinos Ioannou, holds a Press conference to present the work of the Ministry for the period of March 2018 - June 2021.

Διυπουργική Επιτροπή θα αποφάσισε ποια κίνητρα ή αντικίνητρα θα δοθούν στους εμβολιασμένους και μη, η οποία μάλιστα θα συνέλθει αύριο στην παρουσία του νέου Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Σε δηλώσεις του ο Κωσταντίνος Ιωάννου μετά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας για το Μάρτιο 2018-Ιούνιο 2021, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για βραχιόλι στους μη εμβολιασμένους και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ανέφερε ότι διαφωνεί με τα υλικά κίνητρα, χωρίς όμως να θέλει να προκαταλάβει οτιδήποτε.

Γνωστοποίησε ότι υπήρξε πρόταση από τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη για παραχώρηση τιμητικής άδειας στους στρατιώτες που θα εμβολιαστούν, η οποία θα εξεταστεί και σύμφωνα με πληροφορίες ίσως ανακοινωθεί και σήμερα.

Κληθείς να απαντήσει στο πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να προσεγγίσει όσους δεν εμβολιάζονται είπε ότι η ενημέρωση υπάρχει ήδη, προσθέτοντας ότι η παραπληροφόρηση που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε μπορεί να ελεγχθεί και επηρεάζει τους πολίτες.

Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν είναι η λήψη αυστηρών μέτρων αλλά η διασφάλιση της υγείας της κοινωνίας. Ανέφερε ότι μέσα από την ιχνηλάτηση έγινε κατανοητό ότι ο ιός μεταδίδεται σε κέντρα διασκέδασης, γάμους κτλ, και γι’ αυτό υπήρξε η εισήγηση του ιδίου για επαναφορά του safepass σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως εξήγησε αυτοί που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα είναι ασφαλείς με αυτόν τον τρόπο. Σημείωσε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα γιατί στις περισσότερες χώρες οι εμβολιασμοί φτάνουν μέχρι το 60-65% και σταματάνε. Ο Κωσταντίνος Ιωάννου ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο όπως είπε έργο του Μιχάλη Χατζηπαντέλα ο οποίος παίρνει τα ινία του Υπουργείου Υγείας.

Αποχαιρέτισε ο Υπουργός

Απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας για το Μάρτιο 2018-Ιούνιο 2021 έκανε σήμερα ο Κωσταντίνος Ιωάνου.

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για το ΓεΣΥ, την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη διαχείριση της πανδημίας. Εξέφρασε την περηφάνια του για την υλοποίηση του ΓεΣΥ και την ευγνωμοσύνη του προς τον ΠτΔ.

Έκανε λόγο για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας και μια μεταρρύθμιση που αμφισβητήθηκε από πολλούς, λέγοντας ότι οι εν μέρει αντιδράσεις των επαγγελματιών υγείας καθησυχάστηκαν στην πορεία. Σημείωσε ότι παρά τον πόλεμο που δέχτηκε αυτή τη στιγμή έχει 892 χιλιάδες δικαιούχους και αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της κοινωνίας.

Ο Κωσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι οι μετέπειτα στόχοι για το ΓεΣΥ είναι ο περιορισμός των καταχρήσεων μέσα από μια σειρά μέτρων, και η εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι παράλληλα με το ΓεΣΥ ξεκίνησε και η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με την ίδρυση του ΟΚΥπΥ και την ενίσχυση τους.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για έργα που τροχοδρομούνται όπως η επέκταση της μονάδας αιμοκάθαρσης σε όλα τα νοσοκομεία, η ενίσχυση των ΤΑΕΠ αλλά και η κατασκευή νέου νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας.

Μιλώντας για την πανδημία, ο Κωσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έδρασε έγκαιρα καθώς η Κύπρος ήταν από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που εντόπισε κρούσμα κορωνοιού. Έκανε λόγο για την αύξηση των κλινών, και την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας, σημειώνοντας ότι όλα αυτά απέτρεψαν την αυστηροποίηση των μέτρων το φθινόπωρο του 2020.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς είπε ότι είναι το μεγαλύτερο όπλο κατά του ιού, και ανέφερε την πορεία του εμβολιαστικού πλάνου. Σημείωσε ότι ήταν ένα ταχύτατο εμβολιαστικό πλάνο, αφού έγινε εφικτή η επίτευξη του στόχου του 65% μέχρι τέλος του Ιούνη. Τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, με τα κρούσματα να είναι και πάλι αυξημένα. Έκανε ακόμη μια φορά έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy