Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων: Φθαρμένο πριν καν λειτουργήσει! 

«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΚ με επιστολή στον αρμόδιο υπουργό

Την τραγική πραγματικότητα που θέλει το αποχετευτικό σύστημα των Κοκκινοχωρίων να είναι φθαρμένο και να χρειάζεται επιδιόρθωση και συντήρηση, πριν καν τεθεί σε λειτουργία, περιγράφει με επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων. Με την επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Δερύνειας, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΣΑΚ, θέτει το κράτος και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους καλώντας τους να καλύψουν το κόστος αυτών των επιδιορθώσεων. Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Καραγιάννης, η εξάχρονη καθυστέρηση στη λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων δεν αποτελεί ευθύνη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και ως εκ τούτου η ευθύνη για τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης βαραίνει αποκλειστικά το κράτος. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, το κόστος επιδιορθώσεων και γενικά τα αρχικά έξοδα μέχρι το δίκτυο να λειτουργήσει ικανοποιητικά πρέπει να καλυφθούν από την κυβέρνηση. Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι στα πλείστα φρεάτια έχουν φθαρεί ολοκληρωτικά τα λάστιχα των καπακιών με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Αυτά και άλλα τμήματα του δικτύου χρειάζονται μερική ή ακόμα και ολική συντήρηση, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ΣΑΚ, ο οποίος επαναλαμβάνει και τις καταγγελίες ότι πολίτες έχουν συνδέσει από μόνοι τους τις οικίες τους με το δίκτυο και απορρίπτουν παράνομα τα λύματα, τα οποία όμως παραμένουν στάσιμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση και για το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους.   

Ο Άντρος Καραγιάννης διατυπώνει την έντονη ανησυχία των Τοπικών Αρχών στο ενδεχόμενο να κληθούν να συμβάλουν οικονομικά στην επιδιόρθωση του δικτύου, το οποίο παραμένει ανενεργό για μια δεκαετία περίπου, ξεκαθαρίζοντας ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση και τα προβλήματα ανήκει στο κράτος, το οποίο συνεπώς πρέπει να αναλάβει και το κόστος.

Σ’ ένα από τα πιο σκανδαλώδη δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών, το αποχετευτικό σύστημα του συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων άρχισε να κατασκευάζεται από το 2010, αλλά δέκα χρόνια μετά δεν έχει ακόμα λειτουργήσει! Ο λόγος είναι η εξωφρενική καθυστέρηση στις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, μια διαδικασία η οποία αναμφίβολα συγκαταλέγεται στα χειρότερα παραδείγματα λειτουργίας του κράτους στα χρονικά της Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ερχόμενο Ιούλιο θα συμπληρωθούν 7 χρόνια από την προκήρυξη των προσφορών για το Βιολογικό Σταθμό, οι οποίες προκηρύχθηκαν στις 16 Ιουλίου 2013! Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε άρχισε ένας «πόλεμος» ιεραρχικών προσφυγών των εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο, ο οποίος συνεχίστηκε μέχρι πρότινος. Η υπόθεση βρέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε αναμένεται ακόμα η κατάληξη για την τελεσίδικη ανάθεση του έργου. Λόγω αυτής της πρωτοφανούς, ακόμα και για τα δεδομένα της Κύπρου, καθυστέρησης, το δίκτυο αγωγών είναι ολοκληρωμένο από το 2014, αλλά έξι χρόνια μετά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία, αφού δεν υπάρχει Σταθμός Επεξεργασίας για να συνδεθεί!

Όλοι αυτοί οι τραγικοί χειρισμοί επέφεραν την τιμωρία της Κύπρου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το ΔΕΕ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για παραλείψεις στην εκπλήρωση υποχρεώσεων σχετικά με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε 31 οικισμούς. Από αυτούς, οι 10 είναι οι οικισμοί που συνθέτουν το αποχετευτικό σύμπλεγμα Κοκκινοχωρίων…

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως συνέχεια διαδικασίας παράβασης που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 και προειδοποιητικής επιστολής της Κομισιόν το 2018, με την κυβέρνηση όμως ν’ αδυνατεί να συμμορφωθεί.

Τάσος Περδίος