Τεντώνει το σκοινί το ΥΠΠ, μη αποδεχόμενο την αποχή

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με ανακοίνωσή του πληροφορεί τους μαθητές ότι οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν αύριο όλες τις περιόδους στις θέσεις τους, αναμένοντας τους μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Επίσης, το Υπουργείο επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους υφιστάμενους Κανονισμούς Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, και στη βάση σχετικής γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας, οι απουσίες των μαθητών από μαθήματα για αποχές που γίνονται για διαμαρτυρίες που οργανώνονται από τις οργανώσεις των μαθητών, ΕΣΕΜ ή ΠΣΕΜ, δεν μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες. Ως εκ τούτου, με βάση τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων, οι μαθητές που θα απέχουν από τα μαθήματά τους μετά την 3η περίοδο της 2ας Φεβρουαρίου 2017 θα θεωρηθεί ότι απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα συγκεκριμένα μαθήματα.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) καθώς και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με ανακοινώσεις τους καλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Λυκείων, των Εξατάξιων Γυμνασίων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου να μην μπουν στις τάξεις αύριο Πέμπτη κατά την 3η και 4η περίοδο των μαθημάτων.

“Ωστόσο η ΠΣΕΜ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω τους καλεί να αποχωρήσουν από τα μαθήματα την 3η και 4η περίοδο και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν το σχολείο. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ενόψει της προώθησης των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων”, αναφέρει το Υπουργείο.

Σημειώνει ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προσχεδίου των Κανονισμών, όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί φορείς, μεταξύ αυτών και οι οργανωμένοι γονείς και μαθητές, είχαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να διατυπώσουν θέσεις, απόψεις και προβληματισμούς και να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους ενώπιον της ενδοϋπηρεσιακής Επιτροπής. Ακολούθως όλοι οι εκπαιδευτικοί εταίροι και όλες οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις θέσεις τους ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, όπου έγινε ευρεία και εξαντλητική συζήτηση πάνω στους προτεινόμενους κανονισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα βελτιώσουν πολλές πτυχές της καθημερινής μαθητικής ζωής και λειτουργίας των σχολείων και θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, παρέχοντάς τους την αναγκαία και αποτελεσματική στήριξη μέσα στη σχολική μονάδα στη βάση των διαγνωσμένων μαθησιακών αναγκών τους.

“Οι κανονισμοί θα οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση και καλούνται όλοι να σεβαστούν τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποχή μετά την τέταρτη διδακτική περίοδο

Κάλεσμα σε αποχή από τα μαθήματα μετά την τέταρτη διδακτική περίοδο αύριο απευθύνει η ΠΣΕΜ, μετά από σχετική προτροπή που απηύθυνε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Ως ΠΣΕΜ δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από το πλευρό των οργανωμένων γονιών εκφράζοντας την στήριξη μας στον αγώνα τους. Οι ανησυχίες μας είναι κοινές με το Υπουργείο να μας αγνοεί. Ως μαθητικό κίνημα από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την κάθετη διαφωνία μας με την μετατροπή του σχολείου σε ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο με τους μαθητές να κυνηγούν το βαθμό και όχι την γνώση. Το Υπουργείο λέει συνεχώς ότι θα μειωθεί η ύλη, το άγχος και ο φόρτος εργασίας σε εμάς τους μαθητές. Το ζούμε καθημερινά και γνωρίζουμε, η γνώση και η σειρά διδασκαλίας των μαθημάτων δεν μπορεί να κοπεί στα δύο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι κανένας καθηγητής μας δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνονται και διαγωνίσματα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα, ακόμα περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερη πίεση. Άρα αντί να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά, παίρνουμε φόρα και κάνουμε αρκετά βήματα πίσω.

Από την πρώτη στιγμή, δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα μας στη μόρφωση. Ζητήσαμε και ζητάμε το αυτονόητο. Να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών, που είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από τους νέους κανονισμούς.

Οι νέοι κανονισμοί βρίσκονται για ψήφιση στην Βουλή. Καλούμε όσα κόμματα επί διακυβέρνησης τους έδωσαν αγώνες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσα στα σχολεία, να μην αφήσουν να γίνει αυτή η συντηρητική στροφή της δημόσιας εκπαίδευσης.

Καλούμε λοιπόν, ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και μαθήτριες, στηρίζοντας τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των οργανωμένων γονέων, όπως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, την 3η και 4η περίοδο, πραγματοποιήσουν μαζί με τους γονείς μας, εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός της σχολικής μονάδας.

Ως μαθητικό κίνημα, συμμετείχαμε στο διάλογο χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις μας, πραγματοποιήσαμε μονόωρη αποχή, δημοψήφισμα με 13500 συμμετέχοντες, συνελεύσεις σχολείων, επαρχιακές συνδιασκέψεις, συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, συναντήσεις με Υπουργείο και αρμόδιους φορείς, με αποκορύφωμα την 4ωρη αποχή από τα μαθήματα με Παγκύπρια Διαμαρτυρία έξω από την Βουλή. Επιπρόσθετα για το μαθητικό κίνημα η πιο πάνω διαμαρτυρία θεωρείται η κορύφωση του αγώνα μας, χωρίς μας δίνεται άλλη επιλογή.

Γι ‘ αυτό το λόγο με το τέλος της 4ης περιόδου καλούμε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές να αποχωρήσουν από το σχολείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως τελευταίο μέτρο αντίδρασης και πίεσης προς την Βουλή των Αντιπροσώπων. Μέσω του πιο πάνω βήματος, των 5 διδακτικών ωρών αποχής δηλαδή, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα του “κλεισίματος” μιας ανθρώπινης εκπαίδευσης. Καλούμε τους καθηγητές μας, να σταθούν στο πλευρό των μαθητών και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας.

Ξεκάθαρο θα πρέπει να είναι ότι: Όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των ΕΣΕΜ-ΠΣΕΜ εκεί και όπου διοργανώνονται. Αυτό διασφαλίζεται από τον κανονισμό 13, παράγραφος 11: «δεν σημειώνονται απουσίες σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ». Ως εκ τούτου καλούμε τις ΕΣΕΜ και τα ΚΜΣ να ενημερώσουν έγκαιρα τις διευθύνσεις των σχολείων τους για τα πιο πάνω και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη πρόνοια των σχολικών κανονισμών, ώστε να μην σημειωθούν απουσίες.

Στην Ολομέλεια την Παρασκευή το νομοσχέδιο

Το θέμα των κανονισμών λειτουργίας όπου εντάσσονται και οι τετράμηνες εξετάσεις, ο κανονισμός λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, είναι στην ατζέντα της Ολομέλειας και θα οδηγηθούν προς ψήφιση ή καταψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ερωτηθείς για το κάλεσμα της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης προς τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για αποχή αύριο από τα μαθήματά τους την 3η και 4η περίοδο και ότι η Συνομοσπονδία ζήτησε, επίσης, να αναβληθεί για 3 μήνες η προγραμματισμένη ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής της Πρόνοιας των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για τις Εξετάσεις ανά Τετράμηνο και του Νομοσχεδίου για τις Παγκύπριες Εξετάσεις που προνοεί διαχωρισμών των Παγκυπρίων Εξετάσεων σε Εξετάσεις Πρόσβασης και Απόλυσης, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η διαδικασία αυτή είναι καθορισμένη με βάση τους κανονισμούς της Βουλής και δεν μπορεί να την αποφασίσει κανείς από μόνος του.

«Εναπόκειται στην Ολομέλεια αν θα αναβάλει ή δεν θα αναβάλει. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με την αναβολή. Όλοι έχουν ακουστεί. Αυτοί οι οποίοι διαφωνούν είναι η ίδια παρότρυνση, είναι πολλαπλασιασμός της ίδιας θέσης και της ίδιας αντίδρασης την οποία ακούμε τους τελευταίους οκτώ μήνες όπου διεξάγεται αυτός ο δημοκρατικός διάλογος, μάλιστα σε εποχές, σε μέρες που ήταν ολοήμερες οι συνεδριάσεις. Όλοι ακούστηκαν. Όλοι εισακούστηκαν. Όλων οι απόψεις έχουν συμπεριληφθεί. Νομίζω δεν είναι δημοκρατική κουλτούρα, ένας να εμμένει και να επιμένει για δικές τους θέσεις. Αν αυτοί οι οποίοι διαφωνούν έχουν την ευχέρεια να αποταθούν στο συγκεκριμένο τους κόμμα, στο κάτω – κάτω, και να του πουν να κάνει αυτή την τροπολογία και να την θέσουν ενώπιον της Ολομέλειας. Το να διαμαρτύρονται, να κλείνουν σχολεία και να κάνουν όλα αυτά τα έκτροπα, νομίζω ότι όλοι κρινόμαστε από τον λαό και το επίπεδο μας πρέπει κάποια στιγμή να ωριμάσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να κλείνει τα σχολεία.

«Ποιο δικαίωμα έχει ο γονιός να κλείνει τα σχολεία και δεν είναι οι γονείς, είναι συγκεκριμένη μερίδα μαθητών, γονιών που προέρχονται από ένα και μοναδικό κόμμα. Άρα, είναι πολλαπλασιασμός της ίδιας άποψης. Στην περίπτωση των μαθητών, καλά αν δεχθούμε ότι εδώ υπήρχαν 1.000 μαθητές, οι άλλες 49.000 μαθητών που ήταν; Έχουν το δικαίωμα ή έχει κάποιος από εμάς το δικαίωμα να καταπατούμε τα δικαιώματα των 49.000 διότι κάποιοι είναι πιο θαρραλέοι να κινητοποιούν με τον τρόπο που κινητοποιούν και με πολιτικά κίνητρα το μαθητικό κόσμο;», κατέληξε.

Με προτροπή γονέων

Προηγήθηκε κάλεσμα προς μαθητές και εκπαιδευτικούς λυκείων και τεχνικών σχολών να στηρίξουν το αίτημα τους για αναβολή της ψήφισης των νομοσχεδίων που αφορούν τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων μέσης εκπαίδευσης για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και τις παγκύπριες εξετάσεις, απέχοντας την Πέμπτη για δύο διδακτικές ώρες από τα μαθήματα, από τους οργανωμένους γονείς.

Σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης εξηγεί ότι ο λόγος που ζητήθηκε η αναβολή αυτή είναι για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο διάλογο για βελτίωση των προτάσεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους προς όφελος των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αναφέροντας ότι το αίτημα της δυστυχώς δεν εισακούστηκε και τα δύο νομοσχέδια θα παρουσιαστούν την Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση και υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση τους πως σε σε μια τέτοια περίπτωση θα προβούν σε μέτρα αντίδρασης, οι οργανωμένοι γονείς καλούν τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών όπως αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, να απέχουν από τα μαθήματά τους την 3η και 4η περίοδο.

«Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή των οργανωμένων γονιών για βελτίωση της Πρότασης και με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς το σχολείο, τους καθηγητές και τους συμμαθητές σας, να ενώσετε τη φωνή σας με τη δική μας», αναφέρουν προς τους μαθητές οι οργανωμένοι γονείς.

Καλούν επίσης όσους εκπαιδευτικούς συμμερίζονται τις ανησυχίες των Γονιών, να συμπορευθούν μαζί τους και να στηρίξουν με την συμμετοχή τους την προσπάθεια αυτή.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News