Η επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης στο κυπριακό ποδόσφαιρο είναι γεγονός. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, που έγινε στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Σαββίδη, του Αρχηγού Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη, του πρόεδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα και του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών, Γιώργου Πάπουτσου, αποφασίστηκε όπως τα πρωταθλήματα επαναρχίσουν, ενώ ανακοινώθηκαν και κάποια μέτρα από πλευράς του Υπουργού. «Διαβεβαιώσαμε τους διαιτητές ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους για να τους παρέχει ασφάλεια. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, τις διαβιβάσαμε στην ηγεσία των διαιτητών και αυτός ήταν και ο πυρήνας για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Αποφασίσαμε όπως ο κ. Μαυρομάττης αναλαμβάνει άμεσα προστασία διαιτητών αλλά και τυχόν καταγγελίες. Θέτουμε σε εφαρμογή το red button στον αριθμό 1460 για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν θέματα χειραγώγησης. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πληροφορίες αυτές θα θέλουν να είναι ανώνυμες. Αν οποιοσδήποτε πολίτης ή ενδιαφερόμενος έχει οποιοδήποτε θέμα, είτε γνωρίζει για διαφθορά, είτε εμπλοκή σε στήσιμο αγώνων, θα μπορεί να το κάνει με οποιοδήποτε αστυνομικό σε όλες τις πόλεις της Κύπρου», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά το τέλος της σύσκεψης και πρόσθεσε ότι «οι πληροφορίες μετά θα διαβιβάζονται απευθείας στον κ. Μαυρομάττη. Η Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει τα μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμους αγώνες στους διαιτητές. Όποιος νιώθει ανασφάλεια θα μπορεί να ζητήσει την επιπλέον ασφάλειά μας.

Υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι που τιμούν το ποδόσφαιρο και το άθλημα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που το μολύνουν. Καλώ τα σωματεία της Ομόνοιας, της ΑΕΛ και του Διγενή Μόρφου, την ΚΟΠ και όλες τις διοικήσεις των ομάδων και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους αν έχουν στοιχεία, να τα καταθέσουν, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα. Πρέπει να σταματήσει η ένοχη σιωπή». Ο Υπουργός κάλεσε στη συνέχεια τη Βουλή να ψηφίσει το νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να παρακολουθεί της τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. «Είναι καιρός να προχωρήσει μία άλλη πρόταση νόμου και είναι η ταυτοποίηση των καρτών τηλεφωνίας. Με την κατάχρηση που γίνεται με το να αγοράζει κάποιος κάρτα από το περίπτερο, χρησιμοποιείται στο να στέλνονται απειλητικά μηνύματα. Καλώ επίσης τη Βουλή να προχωρήσει και με αυτή την πρόταση νόμου. Να καθαρίσει το ποδόσφαιρό μας από τα αποστήματα», είπε.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, από πλευράς του είπε ότι «ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος. Λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ως Αστυνομία θα είμαστε δίπλα στους διαιτητές και στην ΚΟΠ. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να προστατευθεί το ποδόσφαιρο. Όποιος γνωρίζει, να δίνει πληροφορίες. Είναι γνωστό το νομικό σύστημα του κράτους. Ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες είναι αυτοί που γνωρίζουν για τους χειραγωγημένους αγώνες και όσους δεν είδαμε και ενδεχομένως να εμπλέκονται, να είστε σίγουροι ότι θα τους δούμε».

Αισιόδοξος ο Γιώργος Κούμας για καθαρό ποδόσφαιρο

Την αισιοδοξία του για ένα καθαρό ποδόσφαιρο χωρίς φακέλους εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον αρχηγό της Αστυνομίας και το Σύνδεσμο διαιτητών. Όπως τόνισε, το πρωτάθλημα συνεχίζει κανονικά από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο Τετάρτη θα διεξαχθούν οι αγώνες κυπέλλου. «Το πρωτάθλημα να αρχίσει χωρίς φακέλους, χωρίς βία. Αρχίζουμε από την Τετάρτη και η αγωνιστική που αναβλήθηκε θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο Υπουργός έκανε κάποιες εισηγήσεις ώστε οι διαιτητές μας να προστατεύονται. Είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί υπόθεση με κόκκινο φάκελο», ανέφερε.

Πήραν διαβεβαιώσεις οι διαιτητές

Ικανοποιημένος πλήρως ήταν ο Σύνδεσμος Διαιτητών μετά τη σύσκεψη στο Υπ. Δικαιοσύνης, αφού έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε και γι’ αυτό προχώρησε στην άρση του μέτρου αποχής. «Πήραμε τη διαβεβαίωση και από την πολιτεία. Θέσαμε κάποια ουσιώδη ζητήματα πήραμε θετική συγκατάθεση και είναι ένα γεγονός που μας ικανοποιεί πλήρως. Πρώτιστος σκοπός είναι η διαφύλαξη της ζωής του κάθε αθλητή», ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιώργος Πάπουτσος. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Εγγλέζου, σε δηλώσεις ΤΟΥ χθες είπε μεταξύ άλλων ότι «θα προσπαθήσουμε, είμαστε έτοιμοι, νιώθουμε δυνατοί για να επιστρέψουμε στα γήπεδα. Είμαστε δυνατοί και θα το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο. Δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε ξανά για κάθοδο ξένων διαιτητών».

ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ: Ζητούν εξηγήσεις

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι ποδοσφαιριστές της Καρμιώτισσας για τα όσα συνέβησαν με τη λανθασμένη σύλληψη συμποδοσφαιριστή τους και ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους. Σε γραπτή τους δήλωση αναφέρουν: «Εμείς, οι ποδοσφαιριστές της Καρμιώτισσας, θέλουμε να εκφράσουμε πλήρη στήριξη στον συμποδοσφαιριστή μας για όσα έγιναν με την σύλληψή του από την Αστυνομία. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση που είχε ο συμπαίκτης μας και κατά συνέπεια η ομάδα μας. Είμαστε σοκαρισμένοι, γιατί από εδώ και πέρα σε κάθε παιχνίδι της ομάδας μας θα είμαστε στοχευμένοι και με την πλάτη στον τοίχο. Το ποδόσφαιρο από τη φύση του είναι ένα άθλημα με λάθη και δεν γίνεται να φοβόμαστε για το παραμικρό λάθος σε κάθε αγώνα μας μήπως και κριθεί από τις Αρχές ως προσυνεννοημένος. Χάνονται πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο μετά από ένα γλίστρημα ή ένα διαιτητικό λάθος. Εμείς σαν ποδοσφαιριστές δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την αντιμετώπιση. Ο τρόπος που ενήργησαν κάποιοι αμαύρωσε ανεπανόρθωτα το όνομα του συμπαίκτη μας αλλά και της ομάδας μας και αναμένουμε μια δημόσια απολογία και τις εξηγήσεις από τους υπευθύνους»

ΠΑ.Σ.Π.: «Αλυσιδωτές, αρνητικές εξελίξεις»

«Το περιστατικό της λανθασμένης σύλληψης ποδοσφαιριστή, στο πολύ σοβαρό θέμα της χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου, είναι μια άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών. Ο ΠΑ.ΣΠ. αναφέρει επίσης ότι «ο μηχανισμός που έφερε τη σύλληψη ατόμου με βάση λάθος που μπορεί να έκανε ένας ποδοσφαιριστής σε έναν αγώνα είναι εντελώς λανθασμένος, αφού λάθη γίνονται σε κάθε αγώνα, απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές. Στις έρευνες που έκανε κατά καιρούς ο Σύνδεσμος, οι ποδοσφαιριστές δήλωσαν ότι φοβούνται να μιλήσουν για τα διάφορα θέματα όπως τα στημένα και το ντόπινγκ. Τώρα θα φοβούνται και να παίξουν ποδόσφαιρο, μπας και κάνουν λάθος σε αγώνα». Ο ΠΑ.Σ.Π. τονίζει στη συνέχεια πως «το ότι εμπλέκονται και ποδοσφαιριστές σε στημένα παιχνίδια δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση». Ο ΠΑ.Σ.Π. ζητά όπως υπάρξει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και δημιουργία ειδικού μηχανισμού και ομάδας χειρισμού των προσυνεννοημένων αγώνων σε Αστυνομία και Ομοσπονδία, σύσταση μηχανισμού ανώνυμης καταγγελίας από ποδοσφαιριστές και έλεγχος καταβολής μισθού και θέσπιση κατώτερου μισθού στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.