Αποχωρεί και η Ρωσία από τους «Ανοιχτούς Ουρανούς»

Η Ρωσία ενημέρωσε τους εταίρους της για την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση αυτή.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί», που επιτρέπει πτήσεις επιτήρησης από μη οπλισμένα αεροπλάνα πάνω από τις χώρες που έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία «έχει διαταράξει σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών-μελών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να αποχωρήσει από αυτήν.

Η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα αναθεωρήσει την απόφαση του προκατόχου του. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άλλαξε στάση, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Τον Ιανουάριο η Μόσχα είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την εν λόγω συνθήκη και η κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στη Βουλή τον περασμένο μήνα ώστε να επικυρώσει την απόφαση περί αποχώρησης από τη συνθήκη.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί».

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε λύπη και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μελετήσει τις πιθανές συνέπειες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.