Αποδεκτό παράπονο εγγυητή κατά ΚΕΔΙΠΕΣ έκανε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Αποδεκτό ανεπιφύλακτα, έκανε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, παράπονο από φυσικό πρόσωπο κατά της ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ, σύμφωνα με το οποίο το πρώην Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα, απέτυχε να τον ενημερώσει, ως εγγυητή, χωρίς καθυστέρηση, ως όφειλε, για τα εν υπερημερία τελούντα δάνεια, τα οποία εγγυήθηκε.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει ότι η εν λόγω ενημέρωση έγινε μετά την πάροδο τριών ετών από την πρώτη εκδήλωση υπερημεριών και καλεί «την ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως προχωρήσει σε άμεση απαλλαγή του εγγυητή από τις εγγυητικές του υποχρεώσεις».

Αναφέρει πως στις 25/08/2014, το ΑΠΙ απέστειλε στον Παραπονούμενο, για πρώτη φορά, επιστολή με την οποία τον ενημέρωσε ότι, από τις 31/12/2011 διαμορφώθηκαν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του δανείου από τον πρωτοφειλέτη, ανερχόμενες σε €7.189,71 και προσθέτει πως για τον ίδιο λόγο, έκτοτε, στάλθηκαν ακόμη είκοσι πέντε (25) επιστολές με τις οποίες το ΑΠΙ ενημέρωνε τον Παραπονούμενο περί των καθυστερήσεων στις καταβολές δόσεων, εκ μέρους του πρωτοφειλέτη. Ο Παραπονούμενος υπέβαλε παράπονο για εξέταση από το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στις 19 Αυγούστου του 2019.

Εγγυητές της πιο πάνω δανειακής υποχρέωσης που δόθηκε από το πρώην Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δημοσίων Υπαλλήλων Λευκωσίας Λτδ, είναι έντεκα (11) φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Παραπονούμενος.

Στην απόφαση του, την οποία για πρώτη φορά δημοσιοποιεί πλήρως, ο Επίτροπος τονίζει πως η πιο πάνω κατάσταση, διαμορφώνει κατάφωρη παραβίαση των συμβατικών δικαιωμάτων του εγγυητή και παραβιάζει καταφανώς, τόσο τον περί Συμβάσεων Νόμο Κεφ.149, άρθρο 37(1) και 97 όσο και τον περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας Εγγυητών Νόμο του 2003, άρθρο 12(1).

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου αναφέρει στην απόφαση του πως εξετάζει «την προοπτική, ενεργώντας στο πλαίσιο του άρθρου 27 του περί Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου του 2010», να αποστείλει την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα, για εξέταση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων και συγκεκριμένα σε σχέση με την πρόνοια του άρθρου 341 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου (Κεφ.154).

«Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, μελετώ το ενδεχόμενο διάπραξης εκ μέρους του ΑΠΙ του αδικήματος της εξασφάλισης εγγυητικών συμβάσεων από τον Παραπονούμενο διά ψευδών παραστάσεων», προσθέτει.

Επιπλέον, ο Επίτροπος αναφέρει ότι εξαιτίας της σημασίας που αποδίδει στη δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων των εγγυητών, τόσο σε δανειακές συμβάσεις του πρώην Συνεργατισμού όσο και σε εγγυητικές συμβάσεις του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και όλων των εμπορικών τραπεζών, επισυνάπτω προς δημοσιοποίηση τη σχετική απόφασή μου, προς πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, ο κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, ο οποίος αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα με Πιστωτικά Ιδρύματα, να αξιοποιεί τους υφιστάμενους Θεσμούς έγκαιρα και ορθολογικά, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή προστασία των οικονομικών του συμφερόντων κατά τρόπο αποτελεσματικό και ορθολογικό», υπογραμμίζει.

Τέλος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει ότι σε περίπτωση που τα δυο μέρη δεν έχουν αποδεχτεί γραπτώς τη δεσμευτικότητα της απόφασης αυτής, έχουν τη δυνατότητα εντός δύο (2) μηνών από σήμερα να ειδοποιήσουν το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο κατά πόσο αποδέχονται την εκδοθείσα απόφαση.

«Εάν η δεσμευτικότητα της απόφασης γίνει αποδεχτή και από τα δύο μέρη, τότε καθίσταται τελική, σύμφωνα με το άρθρο 14(2)(δ) του Νόμου», καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy