Αποδίδει ο αγώνας για προστασία και ανάδειξη των θαλάσσιων χελώνων του νησιού µας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • Για τα δύο απειλούµενα είδη χελωνών, της Πράσινης και της Καρέτα, παρατηρείται αύξηση φωλεοποίησης
  • «Ο κόσµος επιθυµεί να βλέπει τις χελώνες, ωστόσο οι χελώνες δεν επιθυµούν να βλέπουν εµάς»

Για τη χελώνα Καρέτα (Caretta caretta), που χαρακτηρίζεται σε παγκόσµιο επίπεδο ως ευάλωτη (vulnerable) και την Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), που απειλείται µε εξαφάνιση (endangered), ο κ. ∆ηµητρόπουλος ανέφερε πως, µαζί µε την Ιταλίδα συνεργάτιδά του προχωρούν στη διατήρηση της χελώνας αλλά και στις σχετικές µελέτες που χρειάζονται σχετικά µε το πρόγραµµα. Κυρίως, είπε, «επισκεπτόµαστε τη δυτική ακτή του Ακάµα, από την Τοξεύτρα µέχρι τη Λάρα και επίσης την Πόλη Χρυσοχούς µέχρι και πιο βόρεια, που χαρακτηρίζονται κύριες περιοχές», προσθέτοντας ωστόσο πως επισκέπτονται και την υπόλοιπη Κύπρο. Επεσήµανε επίσης πως το πρόγραµµα το επεξεργάζονται σε συνεργασία µε το Τµήµα Αλιείας. Όπως εξήγησε, τοποθετούν ειδικά «κλουβιά για την προστασία των φωλιών που εµποδίζουν την οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέµβαση αλλά και την παρέµβαση των αλεπούδων».

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που κατέγραψαν πέρυσι, εντοπίστηκαν πέραν των 2.000 φωλιών θαλάσσιων χελωνών, Πράσινων και Καρέτα, στον Κόλπο Χρυσοχούς και τη δυτική ακτή. Απαντώντας σε ερώτηση για το χώρο προτίµησης της Πράσινης Χελώνας, είπε ότι κυρίως γεννά στη δυτική περιοχή του Ακάµα και όχι στις άλλες περιοχές.

Ο κ. ∆ηµητρόπουλος κάλεσε το κοινό να αντιληφθεί ότι οι χελώνες αποτελούν σηµαντικό είδος και ότι η προστασία τους έχει ως αποτέλεσµα την προστασία και όλων των άλλων ειδών και βιότοπων, τόσο εντός όσο και εκτός της θάλασσας, που συσχετίζονται µε τη χελώνα. Κατανοεί, ανέφερε, πως ο κόσµος επιθυµεί να βλέπει τις χελώνες, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να γνωρίζει ότι «οι χελώνες δεν επιθυµούν να βλέπουν εµάς». Αυτό που χρειάζονται, είπε, είναι την ησυχία τους, ενώ η περιέργεια του κόσµου άθελα προκαλεί ζηµιά. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ησυχία τους, συµπλήρωσε. Εποµένως, είπε, εάν ο κόσµος θέλει να τις προστατεύσει, πρέπει να τις σεβαστεί. Πρόσθεσε ακόµη πως αν κάνουµε λάθη τώρα, αυτά τα λάθη θα φανούν πολλά χρόνια µετά.

Ευλογία οι χελώνες για τις τοπικές κοινωνίες

Οι χελώνες δεν είναι για εµάς κατάρα, αλλά ευλογία. Αυτό το µήνυµα έστειλε η Νεολαία Πόλης Χρυσοχούς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μαρίνος Καραµανής, εκπρόσωπος της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς, ανέφερε πως η εµπλοκή των νέων ανθρώπων της Πόλης Χρυσοχούς στην προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Κύπρο είναι πολύ σηµαντική. Χελώνες, είπε, υπάρχουν στη Λάρα, στην περιοχή µεταξύ της Αγίας Μαρίνας και το κάµπινγκ της Πόλης Χρυσοχούς και µετά από το ξενοδοχείο Άνασσα µέχρι την παραλία του Γιαννάκη.

Σύµφωνα µε τον κ. Καραµανή οι µεγαλύτεροι προστάτες της χελώνας είναι οι τοπικοί φορείς. Πρόσθεσε επίσης πως µέσα από το πρόγραµµα διατήρησης και προστασίας των θαλάσσιων χελωνών θα επωφεληθούν οι τοπικές κοινότητες, αφού στόχος τους, όπως εξήγησε, είναι να επισκέπτονται από όλο τον κόσµο ενδιαφερόµενοι και να κάνουν την πρακτική τους στην εκκόλαψη της χελώνας.

Εµπλοκή όλων στην προστασία και ανάδειξη του είδους

Σχετικά µε το πρόγραµµα της παρακολούθησης των χελωνών, των φωλιών τους αλλά και τον αριθµό τους µίλησε στο ΚΥΠΕ και η διευθύντρια του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών – Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας του Ιδρύµατος Terra Cypria, Κούλα Μιχαήλ, τονίζοντας πως το γεγονός ότι έρχονται χελώνες στην Κύπρο για να φωλιάσουν αποτελεί ευλογία.

Η κα Μιχαήλ αναφέρθηκε στο Μνηµόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν µε το Τµήµα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για το θέµα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών της Κύπρου. Όπως ανέφερε, µε το µνηµόνιο αυτό το ίδρυµα Terra Cypria, µέσω του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών που λειτουργεί στην Κρήτου Τέρρα, θα έχει πλέον ενεργό ρόλο σε θέµατα προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών στο νησί, µε την εµπλοκή, διαχείριση και εκπαίδευση οµάδων εθελοντών και ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων. Aυτό, συνέχισε, θα γίνει φέρνοντας εθελοντές από το εξωτερικό αλλά και από την Κύπρο και κυρίως από ακαδηµαϊκά ιδρύµατα που να µπορούν, όπως είπε, να προχωρούν στον εντοπισµό φωλιών, στον εντοπισµό παρανοµιών, να στήνουν ενηµερωτικά σηµεία για τις νοµοθεσίες και οδηγίες για τις χελώνες, αλλά και να οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράµµατα για τα παιδιά που είναι στις παραλίες.

«Με αυτή µας την εµπλοκή και σε συνεργασία µε την οµάδα παρακολούθησης των ειδών στην Κύπρο και πάντα υπό την καθοδήγηση του Τµήµατος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, προσβλέπουµε στο να ενισχυθούν οι δράσεις για ευαισθητοποίηση, διατήρηση και προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο νησί, να επωφεληθούν οι τοπικές κοινότητες και να εµπλουτιστούν οι γνώσεις µας γι’ αυτό το τόσο σηµαντικό είδος ζώου», είπε η κα Μιχαήλ. Όλοι µαζί πλέον, συνέχισε, «θα εργαστούµε για την προστασία και ανάδειξη των θαλάσσιων χελωνών του νησιού µας, και αυτό είναι υπόσχεση».

Η κα Μιχαήλ εκτιµά πως για να µπορεί να εµπλακεί ο κόσµος, πρέπει να υπάρχει ένας συντονισµός και µια εκπαίδευση. Πρόκειται, σηµείωσε, για ένα µοντέλο που εφαρµόζεται σε πολλά µέρη του πλανήτη και που εµπλέκεις τον κόσµο, εµπλέκεις την κοινωνία των πολιτών και τις τις τοπικές κοινότητες. Θέλουµε, είπε, «να προωθήσουµε τον τουρισµό χελώνας µε τον σωστό τρόπο», προσθέτοντας πως «τη χελώνα θέλουµε να την φύγουµε ως κόκκινο πανί και να την κάνουµε τρόπο προσέλκυσης κόσµου». Η κα Μιχαήλ έστειλε επίσης το µήνυµα ότι η προστασία του είδους δεν µπορεί να γίνει µόνο από ένα φορέα, αλλά πρέπει να υπάρχει εµπλοκή και συνεργασία όλων µας και να αποτελέσουµε το καλό παράδειγµα για τον υπόλοιπο πλανήτη το πώς όλοι οι φορείς µαζί συµµετέχουν και προστατεύουν το είδος και βοηθούν την περιοχή τους.

Το πρόγραµµα διαφύλαξης των χελωνών στηρίζει και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σύµφωνα µε την εκπρόσωπο του Κέντρου Άννα Τσέλεπου. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κα Τσέλεπου ανέφερε πως το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ στηρίζει τις πιο πάνω πρωτοβουλίες για τη διάσωση της χελώνας έµπρακτα και µε διάφορες παρεµβάσεις. Πρόσθεσε επίσης πως για τα δύο είδη χελωνών, δηλαδή της Πράσινης και της Καρέτα, υπάρχει αύξηση φωλεοποίησης, σηµειώνοντας πως η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα µέτρα προστασίας που λαµβάνονται.

Πέραν των 2.000 φωλιών θαλάσσιων χελωνών

Πέραν των 2.000 φωλιών θαλάσσιων χελωνών καταγράφηκαν στην Κύπρο κατά το 2021, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σίµος ∆ηµητρόπουλος, βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, στο πλαίσιο ρεπορτάζ µε άτοµα που εργάζονται για την προστασία και ανάδειξη του είδους. Ο κ. ∆ηµητρόπουλος ασχολείται µε τις χελώνες και την προστασία τους για πάνω από 40 χρόνια και εδώ και κάποια χρόνια µε το επιστηµονικό πρόγραµµα προστασίας των χελωνών.

Ως υπεύθυνοι εµπειρογνώµονες του Συνδέσµου Έρευνας και Προστασίας της Μεσογειακής Χελώνας (Mediterranean Turthle Research and Conservation Society), τόσο ο ίδιος όσο και η Ιταλίδα συνεργάτιδά του, Angela Mastrogiacomo, βιολόγος, σε συνεργασία και µε άλλα µέλη του Συνδέσµου και µε την τεχνική υποστήριξη δύο µελών του σωµατείου Νεολαίας Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς, εργάζονται για την προστασία της χελώνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.