Αποφάσεις “υπουργικού” για χαλάρωση μέτρων που επηρεάζουν τον τουρισμόΗ Vatan (30.05.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα, έλαβε αποφάσεις που αφορούν στην χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν για περιορισμό της πανδημίας από το ιό COVID-19 και είσοδο στα κατεχόμενα δια ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Όπως ανακοίνωσε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουντρετ Οζερσάι, κατά την συνεδρίαση του «υπουργικού», που διήρκησε περίπου 6 ώρες, αποφασίστηκε ότι από την 1η Ιουνίου, «πολίτες» του ψευδοκράτους με μόνιμη διαμονή στα κατεχόμενα θα μπορούν να επιστρέψουν στο ψευδοκράτος, αλλά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, τα έξοδα της οποίας θα καλύπτονται από το «κράτος» .

Όσοι δεν είναι «πολίτες» αλλά έχουν άδεια διαμονής και αφορά είτε άδεια εργασίας, είτε φοιτητική άδεια, θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα με υποχρεωτική την καραντίνα των 14 ημερών, αλλά με δικά τους έξοδα.

Πρόσθεσε πως θα προγραμματιστούν τρεις ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία στις 5, 11 και 17 Ιουνίου όπου θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα και «πολίτες» του ψευδοκράτους που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.

Ανέφερε επίσης ότι τουρίστες θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα από την 1 Ιουλίου υπό προϋποθέσεις και όρους που θα καθοριστούν από το λεγόμενο υπουργείο υγείας και ότι θα υπάρξουν τουρίστες από δύο κατηγορίες χωρών, υψηλού και χαμηλού ρίσκου. Από τις χώρες υψηλού ρίσκου είναι πιθανόν να ζητείται η διεξαγωγή τεστ PCR και να μπαίνουν οι τουρίστες αυτοί σε καραντίνα, ενώ από χώρες χαμηλού κινδύνου θα ζητείται το ίδιο τεστ να έχει διεξαχθεί το αργότερο 72 ώρες πριν.

Για τους κατοίκους της Πύλας, ο Όζερσαϊ ανέφερε πως η «κυβέρνηση» δεν είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν έχουν γίνει διευθετήσεις για να πηγαίνουν στις δουλειές τους οι κάτοικοι που εργάζονται στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με τον Τουρκοκύπριο κοινοτάρχη του χωριού, στους Τουρκοκύπριους κατοίκους θα γίνει τεστ PCR και αφού αυτοί δώσουν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εισέρχονται στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να πηγαίνουν στο ψευδοκράτος χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των Τουρκοκυπρίων που πέθαναν στο εξωτερικό από τον COVID-19 και που οι συγγενείς τους ζητούν να γίνει η ταφή στα κατεχόμενα και είπε ότι το «υπουργικό» αποφάσισε ότι θα μπορούν να μεταφέρονται για ταφή στην κατεχόμενη Κύπρο στο πλαίσιο κάποιων κανόνων.

Είπε επίσης ακόμη ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης από τα μέσα Ιουνίου και θα προβούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την αξιολόγηση των δεδομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Όζερσαϊ, από την 1η Ιουνίου καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες.

Από την 1η Ιουνίου θα είναι εφικτή επίσης μερικώς και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Με τους αθλητικούς παράγοντες και για θέματα που αφορούν τον αθλητισμό θα έχει διαβουλεύσεις ο λεγόμενος υπουργός υγείας.

Όσον αφορά τις εξετάσεις των σχολείων, ο Οζερσάι είπε ότι η βαθμολογία θα βγει με τον μέσο όρο, ενώ εκεί όπου χρειάζεται να διεξαχθούν εξετάσεις έχουν προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις που θα ανακοινώσει το λεγόμενο υπουργείο παιδείας.

Από την Παρασκευή 30 Μαΐου (που λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις) , οι υπεραγορές θα μπορούν να παραμένουν ανοικτές μέχρι τις 10 το βράδυ.

Τέλος ανέφερε πως συνεχίζει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εκτός σπιτιού. Είπε επίσης πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης από όλους.