Απόφαση Παγκύπριου Συνεδρίου ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 1/12/2022 το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ στο κλάδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι σύνεδροι αφού άκουσαν τους χαιρετισμούς από αξιωματούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και της πολιτείας καθώς και την εισηγητική ομιλία του Γραμματέα Τ.Α. της ΣΗΔΗΚΕΚ, συν. Σύμου Ευτυχίου, μετά από συζήτηση αποφάσισαν τα πιο κάτω:

 

  1. Υιοθετούν τις κατευθύνσεις που η εισηγητική ομιλία και η συζήτηση έθεσε στο Συνέδριο μέσα από τα οποία αναδεικνύονται η δραστηριότητα της συντεχνίας, οι θέσεις της και η παρέμβαση της σε όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α)
  2. Εκφράζουν την ευαρέσκεια τους για τη ψήφιση των Νόμων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συνέδριο θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. είναι μια αναγκαιότητα αφού στοχεύει στην αποκέντρωση των εξουσιών, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τ.Α ,την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσα από την ισορροπημένη ανάπτυξη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες σε όλες τις περιοχές με τη σύσταση εύρωστων και αποτελεσματικών οργανισμών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την καθημερινότητα του πολίτη.
  3. Καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως άμεσα εντατικοποιήσουν όλες τις διαδικασίες και ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε η μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί σωστά και στην ώρα της. Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναμένει ότι θα λειτουργήσει ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους εργαζόμενους για ολοκλήρωση του νέου πλαισίου και του εργασιακού περιβάλλοντος. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι μέχρι σήμερα οι διαδικασίες δεν κινούνται στους ρυθμούς που επιβάλλεται και καλεί τους πιο πάνω να αναλάβουν την ευθύνη για επίσπευση των διαδικασιών. Σε περίπτωση που εντοπιστεί αδράνεια ή κωλυσιεργία η οποία μπορεί να βάλει σε αμφιβολία την σωστή και έγκαιρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ δεν θα διστάσει να το καταγγείλει δημόσια και να ζητήσει εξηγήσεις.
  4. Παράλληλα οι σύνεδροι στηρίζουν την υπεύθυνη στάση της Συντεχνίας να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισαν και θα αντιμετωπίζουν και μετά την μεταρρύθμιση .
  5. Οι σύνεδροι καλούν την Ένωση Δήμων να συνεργαστεί στα πλαίσια των θεσμοθετημένων κανονισμών της ΜΕΠ για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων και να λάβει όλα τα μέτρα για εφαρμογή της Παγκύπριας Συλλογικής Σύμβασης από όλα τα μέλη της.
  6. Το συνέδριο διαπίστωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την παγοποίηση θέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιούργησαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην Τ.Α. γι’ αυτό καλεί την κυβέρνηση και τη Βουλή να επανεξετάσουν τη θέση τους υιοθετώντας τη σχετική συμφωνία μεταξύ υπουργού οικονομικών και συντεχνιών. Η πιο πάνω συμφωνία προνοούσε κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης των θέσεων (moratorium) έτσι ώστε να πληρωθούν νευραλγικής σημασίας θέσεις και θέσεις σε όλα τα άλλα επίπεδα της δομής του κάθε δήμου, καθώς και το απαραίτητο εργατικό προσωπικό σε Δήμους και Κοινότητες που η αναγκαιότητα λόγω μεταρρύθμισης επιβάλλει.  Οι συνεχείς αφυπηρετήσεις και αποχωρίσεις εργαζομένων έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα κενά στη υπηρεσία τόσο του κάθε δήμου όσο και των κοινοτικών συμβουλίων , που η κάλυψη τους καθίσταται επιτακτική ανάγκη .  Παράλληλα η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ δηλώνει ξεκάθαρα ότι, ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, δεν αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την κάλυψη μονίμων αναγκών με μίσθωση εργασίας αλλά και ούτε υιοθέτηση άλλων αρρύθμιστων μορφών εργοδότησης όπως π.χ. προσωπικά συμβόλαια. Οι σύνεδροι εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν την κατάργηση όσων αποκοπών υιοθετήθηκαν την περίοδο της κρίσης και παραμένουν ακόμα(μείωση 10% του μισθού και παγοποίηση για 2 χρόνια των προσαυξήσεων στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους) , καθώς και την επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ στην πρότερα κατάσταση σαν του ασφαλέστερου τρόπου αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών.
  7. Οι σύνεδροι θεωρούν τα κοινωνικά ωφελήματα ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση σαν πολύ σημαντικά γι’ αυτό καλούν τους Δήμους να καλύψουν τα ελλείμματα στα ταμεία σύνταξης όπως εξάλλου η κείμενη νομοθεσία προνοεί και να εγκαταλείψουν προθέσεις που οδηγούν στην διάβρωση του θεσμού μέσα από τη μείωση ή μη καταβολή, έστω και προσωρινά των συνεισφορών τους.
  8. Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της ΠΕΟ για την επαναπροσέγγιση και την συνεργασία με τους Τ/Κ το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσει την συνεργασία με τις Τ/Κ οργανώσεις BES και DEV IS που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω επαφών και κοινών δραστηριοτήτων με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας και της κοινής αντίληψης για την επανένωση της Κύπρου. Η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ θα συνεχίσει τη συνεργασία της με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και την έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων.

 

Τέλος οι σύνεδροι εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να ενισχύσουν την οργανωτικότητα  της συντεχνίας για να την καταστήσουν πιο αποτελεσματική και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.