Αποφάσισε το Συμβ. Επικρατείας για Αγία Σοφιά – Ετοιμάζει φιέστα στις 15 Ιουλίου ο Ερτογάν

Το Συμβούλιο Επικρατείας συνήλθε και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του αποφασίζοντας αν η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τέμενος, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τονίζει, πάντως ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή, κάτι που δεν αποκλείεται να επηρεάσει τον χρόνο έκδοσης της τελικής απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με σαφώς ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς θεωρείται το πρώτο καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη στη συνομιλία των δύο ηγετών. Η Αγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου, σε συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τελευταίες ημέρες.

Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ,  τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Τόσο η παρέμβαση της του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, όσο και αυτή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προκάλεσαν την οργή της Άγκυρας, η οποία διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς αποτελεί αποκλειστικά εσωτερικό της ζήτημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος ποντάρει στο εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα του τουρκικού λαού, με πηχιαία πρωτοσέλιδα.
Υπό τον τίτλο «89 χρόνια λαχτάρας για τους Μουσουλμάνους» η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γενί Σαφάκ γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ότι «η ημέρα της απόφασης για την Αγία Σοφία ήρθε».

Αναμονή στην Αθήνα για την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά

Πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία «γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία» και πως εγκαταλείπει μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων», τόνισε, σήμερα ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είχαν μεγάλη αξία οι παρεμβάσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη και υποστήριξε ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς είναι μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με
εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφιάς τοποθετήθηκε, χθες, και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αλλοιωθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Αν το κάνει, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ όλων των Χριστιανών του κόσμου και της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Με πληροφορίες από kathimerini, ΚΥΠΕ, orthodoxianews
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy