Αποφασισμένοι για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Μαυρογιάννης και Ερχιουρμάν επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους για οριστική επίλυση του Κυπριακού 

Την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την οριστική επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαίωσαν σε συνάντησή τους ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουρμάν.

Η συνάντηση έγινε χθες το πρωί στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία και παρόντες από πλευράς CTP ήταν εκτός από τον κ. Ερχιουρμάν και οι Ασίμ Ακανσόι και Φικρί Τορός, Γενικός Γραμματέας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του CTP αντίστοιχα.

Τα δύο μέρη εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την αδήριτη ανάγκη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση μίας συνολικής λύσης στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως πρέπει με αποφασιστικότητα και επιμονή να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς, χωρίς να αποκλίνουμε από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Γι’ αυτό και όπως τονίστηκε από τα δύο μέρη, χρειάζεται στην προεδρία της Δημοκρατίας να βρίσκεται ένα άτομο αξιόπιστο, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και ισχυρή βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικό είναι, όπως επεσήμανε, να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας μέσα από δράσεις που προωθούν τη συνύπαρξη και την ενσυναίσθηση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε, πρέπει να προχωρήσουμε στις ενέργειες που θα συμβάλουν στη δημιουργία των «οργανικών συνθηκών της ειρήνης», μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να καταστεί καταλύτης για τη λύση, την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε Τ/κ που πληρούν τα κριτήρια αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση κοινών ζητημάτων που θα φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες.

 

 

Σημαντική η πολιτική πρόταση Μαυρογιάννη
Ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Ερχιουρμάν, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πολιτική πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη σχετικά με τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης, που όπως ανέφερε θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.
Από την πλευρά του ο κ. Τορός ανέφερε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ως έγκριτος και καταξιωμένος διπλωμάτης χαίρει εκτίμησης διεθνώς και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι μεθοδεύσεις των κατοχικών αρχών στην Αμμόχωστο, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να επισημαίνει πως πρέπει να δράσουμε άμεσα προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για διατήρηση της Αμμοχώστου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.