Αποφασισμένοι οι κάτοικοι Κόρνου-Πυργών – «Το εργοστάσιο ασφάλτου δεν θα γίνει»

Έλα στο Google News

Εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στο εργοστάσιο ασφάλτου η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και οι Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για τη νομιμότητα της πολεοδομικής άδειας που εκδόθηκε για τη δημιουργία ασφαλτικής ομάδας στην περιοχή του Σταυροβουνίου, οι αντιδρώντες πραγματοποιούν αύριο, στις 10:30 π.μ., νέα διαμαρτυρία. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο, όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, την εγκατάσταση του ανεπιθύμητου, όπως το χαρακτηρίζουν, εργοστασίου. Όπως σημειώνουν, απειλεί τη βιωσιμότητα της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και των Μετοχίων της, την υγεία των κατοίκων Κόρνου και Πυργών, την υγεία των στρατιωτών και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι δίνουν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι αν δεν αποφασιστεί άμεσα η εγκατάσταση του εργοστασίου ασφάλτου σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας, μακριά από ανθρώπινες ζωές, θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και θα λάβουν τη μορφή μέτρων που θα εμποδίσουν το εργοστάσιο από το να λειτουργήσει. Επισημαίνουν ότι επαναδιεκδικούν ταυτόχρονα τη γη της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου όπου βρίσκονται παράνομα, όπως αναφέρουν, σκυροθραυστικές μονάδες και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να χρησιμοποιεί χωρίς άδεια τη γη της Μονής, ώστε να κάνει επεξεργασία πέτρας για μελλοντική χρήση από το εργοστάσιο ασφάλτου. Υπογραμμίζουν ότι η εταιρεία όφειλε να είχε εγκαταλείψει και να είχε αποκαταστήσει το χώρο και αφού δεν το έπραξε, «θα το πράξουμε εμείς!» αναφέρουν. Εξηγούν ότι κατά τη διαμαρτυρία τους θα φυτέψουν δέντρα εκεί όπου βρίσκονται παράνομα, όπως αναφέρουν, οι σκυροθραυστικές μονάδες. Υπόσχονται ότι το μόνο μαύρο που θα υπάρχει στην περιοχή θα είναι τα χαρούπια από τις χαρουπιές που θα φυτέψουν και όχι η άσφαλτος από το εργοστάσιό της.

Τα 5 «όχι» στο εργοστάσιο ασφάλτου

Σε κείμενό τους που έχουν ήδη κυκλοφορήσει διαδικτυακά αναφέρονται στα 5 «όχι» στο εργοστάσιο ασφάλτου, τα οποία αποτελούν τα επιχειρήματά τους. Αναφέρουν το γεγονός ότι το δάσος Σταυροβουνίου αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της επαρχίας Λάρνακας, του οποίου μεγάλος μέρος έχει ήδη αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα από τη λειτουργία λατομείου και σκυροθραυστικών μονάδων. Τονίζουν, επιπρόσθετα, ότι οι κοινότητες Κόρνου και Πυργών απέχουν λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την προτεινόμενη ασφαλτική μονάδα, σημειώνοντας ότι ήδη οι κάτοικοι των κοινοτήτων ταλαιπωρούνται από σκόνη λόγω των εργασιών του λατομείου και των σκυροθραυστικών μονάδων. Υπογραμμίζουν ότι επιστημονική μελέτη καταδεικνύει ότι ένα εργοστάσιο ασφάλτου θα κάνει τη ζωή αφόρητη λόγω ρύπων, σκόνης και οχληρίας. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν διαθέτει στην περιοχή ιδιόκτητη γη που να πληροί τα κριτήρια για εγκατάσταση ασφαλτικής μονάδας και συμπληρώνουν ότι η ίδια μελέτη καταδεικνύει ότι η ζωή των μοναχών της Μονής θα επηρεαστεί από τη λειτουργία της. Καταληκτικά σημειώνουν ότι η λειτουργία της μονάδας ισοδυναμεί με τη λειτουργία στρατοπέδου δίπλα σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.