Μόνο η καλή συνεργασία δεν φτάνει, επισημαίνει το ΑΚΕΛ

 

Η συνεργασία των πολιτών για να μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι επιβαλλόμενη όχι όμως ο μόνος παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Παράλληλα ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως η κυβέρνηση ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες για να εφαρμόσουν το πλαίσιο και τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει να παγώσουν τα δάνεια και να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα που έχουν εξαγγείλει για τις εκποιήσεις, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση επιβάλλεται η συνεργασία όλων. “Καλούμε τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν τα μέτρα και όλοι μαζί με τη στάση μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη όπως η κυβέρνηση φροντίσει για την ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών, για τις λεπτομέρειες των μέτρων. Ήδη, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει”.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την Υγεία, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως η συνεργασία των πολιτών στη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση της προσπάθειας. Σ’ αυτό ξεχωρίζει ο τομέας της Υγείας και ιδιαίτερα ο τομέας της δημόσιας υγείας, που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται πιο αποφασιστικά να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της πίεσης που δέχονται, αλλά και εξαιτίας της υποβάθμισής τους σε στελεχικό δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές τα τελευταία χρόνια, είπε ο Στέφανος Στεφάνου αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση επιβάλλεται:

Με περισσότερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η άποψή μας είναι ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει την πλήρη διαχείρισή τους.

Με ταχύτητα να διασφαλίσει την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των προσωπικών γιατρών στο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη, σ’ αυτό σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση.

Να διασφαλίσει για όλους τους λειτουργούς υγείας τα απαραίτητα εφόδια, εξοπλισμό και αναλώσιμα για να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια.

Μέτρα για εργαζομένους και οικονομία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους εργαζομένους και την οικονομία το ΑΚΕΛ αναμένει από την κυβέρνηση τη δέσμη μέτρων για την οικονομία, τους εργαζομένους και την κοινωνία. “Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα πρέπει να στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων, περιλαμβανομένων και των αυτοεργοδοτούμενων, να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να προστατεύουν τους πολίτες. Για επίτευξη αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη όπως η κυβέρνηση ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες για να εφαρμόσουν το πλαίσιο και τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει να παγώσουν τα δάνεια και να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα που έχουν εξαγγείλει για τις εκποιήσεις. Οι μέχρι σήμερα αόριστες τοποθετήσεις τους και η σιωπή τους δικαιολογημένα δημιουργούν ανησυχίες στους πολίτες”, κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.