Αποφασίζουν σήμερα συντεχνίες και ΟΕΒ επί της πρότασης για ΑΤΑ

Αποφάσεις για τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ, λαμβάνουν σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ την απόρριψη ή αποδοχή της πρότασης αναμένεται να αποφασίσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ.

Οι συντεχνίες πραγματοποιούν σήμερα στις 16:30 πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της ΣΕΚ. Οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ προέβησαν σε μία αποτίμηση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ, σε σύσκεψή τους στις 2 Μαΐου και όπως ανέφεραν πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπήρξε ομογνωμία πως το πλαίσιο που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας είναι προβληματικό και δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέα συμφωνία για την ΑΤΑ. Σήμερα θα τεθεί και ενώπιον του ΔΣ της ΠΟΕΔ η πρόταση του Υπουργού για την τελική της τοποθέτηση.

 Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν στον Υπουργό Εργασίας την τελική τους θέση επί της πρότασης την ερχόμενη Παρασκευή κατά την κοινή τους συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις που θα γίνει στις 10.00, στο Υπουργείο Εργασίας.

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ.

Από την εργοδοτική πλευρά, ήδη το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ανακοίνωσε την Τετάρτη, μετά από συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του, ότι δεν το ικανοποιεί η μεσολαβητική πρόταση, ως έχει αυτή την στιγμή.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ επιζητεί μια μόνιμη διευθέτηση του θέματος που να λαμβάνει υπόψη, όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι θα συναντηθούν την Παρασκευή με τον Υπουργό Εργασίας «για να του μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας και τις προτάσεις μας, τα σημεία που μας ενοχλούν στην πρόταση του για να συζητηθεί η κατάσταση περαιτέρω».

Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει μια συνάντηση τις επόμενες ημέρες με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) «για να καταλήξουμε, πιθανό, από κοινού στο θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εργασίας έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή στους κοινωνικούς εταίρους τη συμβιβαστική του πρόταση, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία σε σχέση με την ΑΤΑ, η οποία προνοεί αύξηση του ποσοστού της ΑΤΑ στο 66,67%.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, αλλά είναι απαραίτητος για το συλλογικό καλό και για το δημόσιο συμφέρον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy