Αποφυλακίστηκε και επέστρεψε πίσω στις φυλακές αφού δεν είχε που να πάει (βίντεο)Συγκλονισμό προκαλεί η ιστορία του Νικόλα από την Ελλάδα που αποφυλακίστηκε πρόσφατα από τις Κεντρικές και επέστρεψε εκεί ζητώντας βοήθεια μη έχοντας που να πάει.

Τον Νικόλα συνάντησε συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τον οποίο και συνομίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:

“Πήγα πίσω στις φυλακές γύρισα για να ζητήσω πάλι βοήθεια γιατί ο ένας με έστελνε στον άλλο και εγώ δεν μπορούσα να βγάλω άκρη, εγώ δεν γνωρίζω από εδώ…”

Όλα άρχισαν όταν πριν περίπου ενάμισι χρόνο ήρθε από την Ελλάδα στην Κύπρο για να εργαστεί.  Δούλεψε  σε οικοδομές στην Πάφο, μέχρι την ημέρα που συνελήφθη για τροχαία αδικήματα, δικάστηκε και κατέληξε σε κελί στις Κεντρικές Φυλακές.

Στις 29 Δεκεμβρίου αποφυλακίστηκε, αποχαιρέτησε τους συγκρατούμενους του και  συνειδητοποίησε ότι δεν έχει πού να πάει. Δεν είχε χρήματα, δεν είχε κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο δεν είχε καμία βοήθεια σε μια Κύπρο που ήταν έτοιμη να υποδεχθεί το νέο χρόνο.

“Ζητούσα βοήθεια πήγα σε κοινωνικές υπηρεσίες, ο ένας με έστελνε στον άλλο”

Με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών στο χέρι, με όλα του τα υπάρχοντα -δυο με τρεις αλλαξιές ρούχα δηλαδή-  επιχείρησε να χτυπήσει πόρτες γνωστών…μόνο που τις βρήκε όλες κλειστές.

“Πέρασα από γνωστούς τίποτα, δεν είχα βοήθεια από κανένα, μετά στους δρόμους”

Φανερά ταλαιπωρημένος και χωρίς να έχει άλλες δυνάμεις, επέστρεψε χθες βράδυ στην πύλη του σωφρονιστικού ιδρύματος. Έκπληκτοι οι δεσμοφύλακες τον άκουσαν να ζητάει λίγο φαγητό, στέγη και ζεστασιά… Μια κίνηση – γροθιά στο στομάχι, στην οποία αποτυπώνεται η αναπηρία των αρχών για κοινωνική επανένταξη…

“Δεν έχω λόγια…είναι δύσκολα όταν είσαι κάπου και δεν έχεις δικούς σου ανθρώπους.”

Η επιστροφή του κινητοποίησε την κοινωνική λειτουργό των Φυλακών, η οποία φρόντισε να βρει προσωρινή στέγη στον 30χρονο…

“Χθες κοιμήθηκα σε ένα ξενοδοχείο…”

Το συνεργείο του Alpha τον συνάντησε το πρωί έξω από την ελληνική πρεσβεία, στην οποία αποτάθηκε προκειμένου να ζητήσει έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για να επιστρέψει στη χώρα του. Αναστατωμένος, απελπισμένος… με μάτια βουρκωμένα… Σε απόγνωση προσπαθούσε να πιαστεί από κάπου…

“Και τώρα περιμένω να βγάλω τις φωτογραφίες για να μπορώ να βγάλω το έγγραφο να ταξιδέψω.”

Το εισιτήριο της επιστροφής αγόρασαν συγγενείς του από την Ελλάδα, ενώ οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας φρόντισαν να του δώσουν μετρητά για τα έξοδά του μέχρι να φτάσει στην Αθήνα.