Απογευματινή εργασία στα δημόσια νοσοκομεία: Ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη 


Οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη

 

Οι διαπραγματεύσεις Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με ιατρούς και νοσηλευτές αντίστοιχα για την εφαρμογή απογευματινής εργασίας των εξωτερικών ιατρείων και των χειρουργείων των δημοσίων νοσοκομείων συνεχίζονται, με τους εμπλεκόμενους να δείχνουν διάθεση να τα βρουν και σύντομα να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ο διάλογος του ΟΚΥπΥ με τους γιατρούς είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και κοντά σε συμφωνία, μιας και ξεκίνησε νωρίτερα. Σε σχέση με τους νοσηλευτές, ο ΟΚΥπΥ κατέθεσε πρόταση, την οποία οι συντεχνίες απέρριψαν, δίνοντας όμως αντιπρόταση. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί η απογευματινή εργασία το καλοκαίρι. Οι λόγοι είναι κυρίως πρακτικοί, αφού μετά από δύο και πλέον έτη πανδημίας οι επαγγελματίες υγείας απαιτούν τις ημέρες ξεκούρασης που δικαιούνται.

Μιλώντας στον «Άστρα», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης της πρότασης του Οργανισμού από τους γιατρούς. Τόνισε ότι η διαβούλευση έχει προχωρήσει αρκετά και μένει να συζητηθούν απλά κάποιες λεπτομέρειες. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σημειώνοντας πως αρκετές από τις θέσεις που είχε υποβάλει η συντεχνία των ιατρών έγιναν αποδεκτές από την εργοδοτική πλευρά και πλέον περιμένουν συνάντηση για συζήτηση των τελικών λεπτομερειών. Ο κ. Κούμας επεσήμανε ότι λίαν συντόμως οι δύο πλευρές θα μπουν στα βαθιά για το θέμα των δομών ολόκληρου του οργανισμού, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο κλινικών.

Από την άλλη, οι νοσηλευτές θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις πριν τη λειτουργία του νέου συστήματος απογευματινής λειτουργίας. Ο Χαράλαμπος Χαριλάου επεσήμανε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι στο στάδιο επεξεργασίας της αντιπρότασης των δύο συντεχνιών και δεν τίθεται θέμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, οποιουδήποτε ναυαγίου ή χάσματος, ή ότι έχουν όλα απορριφθεί. Είναι φυσιολογικό, τόνισε, να κατατίθενται προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, υπενθύμισε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό ζητά πριν την εισαγωγή του νέου συστήματος να ολοκληρωθεί η στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και να διασφαλιστεί ότι θα διατεθεί ο απαραίτητος αριθμός κλινών. Τόνισε επίσης την ανάγκη διαφοροποίησης των ποσών με τα οποία θα πληρώνονται οι νοσηλευτές σε ικανοποιητικά επίπεδα, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, επεσήμανε πως χωρίς τους θαλάμους Covid-19 θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στελέχωσης. Όπως είπε, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων πλην του Covid με επάρκεια και στη βάση σωστής αναλογίας νοσηλευτών σε όλα τα τμήματα.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.