Απογοητευμένος από στρατηγική μελέτη για Ακάμα δηλώνει ο κοινοτάρχης Ίνειας

Έντονη απογοήτευση διατυπώνει ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, καθώς όπως λέει, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) δεν λαμβάνει υπόψη της την αδήριτη ανάγκη των κοινοτήτων του Ακάμα και της ευρύτερης περιοχής για οικονομική αναζωογόνηση.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τσίβικος λέει ότι η μελέτη απορρίπτει αρκετές από τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου – οι οποίες διαμορφώθηκαν με βάση τις εισηγήσεις των κοινοτήτων της περιοχής – τις οποίες χαρακτηρίζει περιβαλλοντικά επιζήμιες «χωρίς ωστόσο οι μελετητές να τεκμηριώνουν την άποψή τους ή να προτείνονται εναλλακτικές λύσεις».

Μια ανάσα πριν από την ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπό μελέτη Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, όπως υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτει.

Ενδεικτικά, συνεχίζει, η απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου για Πολιτική Προσέλκυσης Σύγχρονων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και για Πολιτική Δημιουργίας Σχολών και Σχολείων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πραγματική αναζωογόνηση των κοινοτήτων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ωστόσο, προσθέτει, η ΣΜΠΕ αντιτίθεται στις εισηγήσεις των κοινοτήτων για τη δημιουργία εξειδικευμένων αναπτύξεων στην περιοχή, όπως εκπαιδευτικά κέντρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, αθλητικά ιατρικά κέντρα και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, θεωρώντας ότι αποτελούν εν δυνάμει περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ο κοινοτάρχης Ίνειας επισημαίνει ακόμη πως η ΣΜΠΕ αποκλείει την ανάπτυξη των ιδιωτικών κτημάτων που βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής του δικτύου Natura 2000, χωρίς προηγουμένως να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το ίδιο το δίκτυο.

Επιπρόσθετα, η αναφορά στα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής του Σχεδίου που γίνεται στη ΣΜΠΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αναφέρει, ενώ λέει πως τα πληθυσμιακά δεδομένα που καταγράφονται περιλαμβάνουν τους απόλυτους αριθμούς ατόμων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων όλων των ατόμων από την ΕΕ και τρίτες χώρες.

Επισημαίνει ακόμη πως οι μελετητές προσπαθούν να αποκλείσουν κάθε δυνατότητα εξειδικευμένης ανάπτυξης στην περιοχή του Τοπικού Σχεδίου, που θα μπορούσε να δώσει ανάσα ζωής στις κοινότητες του Ακάμα. «Εδώ και 30 τόσα χρόνια, παρακολουθούμε κάθε πρότασή μας για ανάπτυξη να αντιμετωπίζεται αρνητικά και την περιοχή μας να οδηγείται σε μαρασμό» συμπληρώνει, προσθέτοντας πως η ζωή στον Ακάμα «έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και 30 χρόνια και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός».

Δεν θέλουμε, προσθέτει «να τσιμεντώσουμε τον Ακάμα, ούτε να τον μετατρέψουμε σε Λεμεσό ή Αγία Νάπα» σημειώνοντας πως αυτό που ζητούν «είναι να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να επιβιώσει και ο άνθρωπος».

«Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που θέλουν να παραμείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, αλλά αντ’ αυτού αναγκάζονται να τον εγκαταλείψουν» καταλήγει ο κοινοτάρχης Ίνειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy