Απογοητεύσεις 2019 – Προσδοκίες 2020

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

 

Το 2019 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για την Κύπρο και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα. Παρά τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε σχέση με το 2018, οι πληγές της οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί ενώ το ένα τέταρτο των Κυπρίων πολιτών κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πέραν τούτου, η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε έντονα με μελανά χρώματα λόγω μιας σειράς γεγονότων που αποκάλυψαν τις τρανταχτές αδυναμίες του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος, όπως:

  • Η αδυναμία των Αρχών να περιορίσουν την έκταση του πρωτοφανούς στυγερού εγκλήματος με τη δολοφονία γυναικών από έναν αδίστακτο δολοφόνο.
  • Η κρίση που συντάραξε τον θεσμό της Δικαιοσύνης πιστοποιώντας πως ακόμη και οι ανεξάρτητοι θεσμοί είναι τρωτοί.
  • Το δίδυμο διαφθορά – διαπλοκή μεγαλούργησαν για άλλη μια χρονιά χωρίς φρένο στην κατρακύλα και τιμωρία των πρωταγωνιστών.
  • Η μεταρρύθμιση του δημοσίου βάλτωσε σε πολλούς τομείς.
  • Ο Μινώταυρος των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά και των εργατικών ατυχημάτων, μας έτριξε τα δόντια.
  • Το μεταναστευτικό κατέστη εφιάλτης που απειλεί σοβαρά πλέον τον κοινωνικό ιστό.

Αναμφίβολα, μέσα στο 2019 υπήρξαν σημαντικά γεγονότα με κορωνίδα τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, ΓεΣΥ, που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η γένεση του ΓεΣΥ κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στις περιπτώσεις που τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι συναινούν, μπορούν να γίνουν κοινωνικοοικονομικά θαύματα.

Προσδοκίες 2020 

Με την έλευση του νέου έτους, οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με μια σειρά πολιτικών μέτρων που προωθούνται, μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης κυρίως για τη νέα γενιά. Μέγιστες προκλήσεις για την Κύπρο του 2020 είναι:

  • Η ομαλή εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και η εδραίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας.
  • Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού για εμπέδωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες.
  • Η εκπόνηση οδικού χάρτη για πάταξη της διαφθοράς – διαπλοκής και σταδιακής εμπέδωσης του πολιτικού πολιτισμού με εκσυγχρονισμό του κομματικού συστήματος, εξυγίανση του δημόσιου βίου και θωράκιση των θεσμών σε όλα τα επίπεδα με κύρια συστατικά την αξιοκρατία και την ισοπολιτεία.
  • Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα ώστε η κρατική μηχανή να καταστεί κινητήριος άξονας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
  • Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της τουρκικής επιθετικότητας σε πλήρη συνεννόηση με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η λήψη δραστικών μέτρων για να δαμασθεί ο τροχαίος Χάροντας και ο Μινώταυρος των εργατικών ατυχημάτων.

Κράτος – Πολίτης

Το 2020, καλούμαστε ως κράτος να παύσουμε να κτίζουμε πάνω σε κινούμενη άμμο. Να σταματήσουμε πάραυτα να εναποθέτουμε τις ελπίδες της νέας γενιάς στα διαβατήρια, στους πύργους, στις αρπαχτές του τουρισμού και τις μίζες κάθε λογής. Να κτίσουμε το αύριο σε σταθερές υποδομές και παραγωγικές επενδύσεις. Αναζητούνται, λοιπόν, τίμιοι, τολμηροί και οραματιστές ηγέτες που θα δώσουν πνοή στον τόπο και θα εμπνεύσουν τον λαό προχωρώντας μπροστά με δύναμη και σιγουριά, μακριά από κομματικές παρωπίδες, ιδιοτελή συμφέροντα και πονηρές βλέψεις. Στη νέα εποχή που ανέτειλε την 1.1.2020, οι Κύπριοι πολίτες οφείλουν να γίνουν πιο ενεργοί, πιο διεκδικητικοί, πιο απαιτητικοί και οπωσδήποτε  αυστηρότατοι κριτές των πολιτειακών αρχόντων και πολιτικών ηγετών. Αν θέλουν να δουν καλύτερες μέρες, οι πολίτες έχουν υπέρτατο χρέος να αποβάλουν το σύνδρομο του καναπέ που τους διακατέχει εδώ και μερικά χρόνια, συγκροτώντας πυρήνες αντίστασης και  κοινωνικές ομάδες κρούσης για να εξουδετερωθούν οι δόλιοι σχεδιασμοί των εμπόρων των λαών και των εθνών, ντόπιων και ξένων, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στο καθημερινό γίγνεσθαι.

Κύπρος – Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο και το Brexit, το 2020 αποτελεί την απαρχή για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο ζητούμενο τη  δημιουργία ευρωπαϊκού συντάγματος που θα εισαγάγει την κοινή εξωτερική πολιτική και την κοινή άμυνα με συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού που θα εγγυάται τα σύνορα των κρατών μελών και την κοινή ασφάλεια συμβάλλοντας καταλυτικά στην επίλυση περιφερειακών μείζονων ζητημάτων με αιχμή το Κυπριακό.

*Δημοσιογράφος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy