Απογοήτευση, άγχος και οργή νιώθουν οι πολίτες με την υφιστάμενη κατάσταση

Πολιτική κουλτούρα και εκλογική συμπεριφορά κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση του ΡΙΚ

 

Την 34η παγκύπρια έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς παρουσίασε χθες το ΡΙΚ σκιαγραφώντας το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας, τις απόψεις των πολιτών για το Κυπριακό, το ΝΑΤΟ, το Μεταναστευτικό και φυσικά την πρόθεση ψήφου για τις προεδρικές εκλογές Φεβρουαρίου 2023.

Στην ερώτηση «με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο, εσείς προσωπικά, τι αισθάνεστε περισσότερο;» το 28% απάντησε απογοήτευση, το 26% άγχος και το 17% οργή / αγανάκτηση, προβάλλοντας ότι τα αρνητικά συναισθήματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Σε ό,τι αφορά την ισχύ της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, το 37% θεωρεί ότι έγινε πιο αδύνατη, το 47% ότι έμεινε η ίδια και το 14% ότι έγινε πιο ισχυρή.

Για τη διαφθορά, το 69% εκτιμά ότι η Κύπρος είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά, ενώ το 22% εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά.

Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να υποστηρίζει τη λύση ΔΔΟ με ποσοστό 36%, αν και το ποσοστό που υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών έχει εκτοξευθεί στο 18% από 4% που ήταν τον Μάιο το 2021. Το 53% πιστεύει ότι Ε/κ και Τ/κ είναι προτιμότερο να ζουν μαζί και 42% να ζουν χωριστά.

Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία (43%) την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ενώ και ένα ποσοστό 42% συμφωνεί με το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί από το Ακάκι μέχρι τον Αστρομερίτη.

81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πρόθεση να ψηφίσει στις εκλογές Φεβρουαρίου 2023. Το 66% είναι σίγουροι και για τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν, ενώ το 25% είναι ακόμη αβέβαιο.

Σε ό,τι αφορά τη βεβαιότητα της ψήφου για τον κάθε υποψήφιο, το 28% όσων προτίθενται να ψηφίσουν Νίκο Χριστοδουλίδη δεν είναι σίγουροι, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 16% δεν είναι σίγουροι και για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μόλις το 12% δεν είναι σίγουροι.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στον α’ γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει 30%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 20,5%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 17,5%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 3,5% και ο Χρίστος Χρίστου 3%, ακολουθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι με πιο χαμηλά ποσοστά.

Στα σενάρια για τον β’ γύρο των εκλογών ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 43,5% έναντι 24% του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στην περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη συγκεντρώνει 46% έναντι 24%. Ενώ στην περίπτωση που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα βρεθεί στον β’ γύρο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει 31,5% έναντι 32%.

Να σημειώσουμε πως η έρευνα ήταν παγκύπρια με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με δείγμα 1.247 άτομα. Ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy