Απογοήτευση εκφράζει η Μόσχα για τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου

Την απογοήτευσή της εξέφρασε εκ νέου η Ρωσία για τον ισχυρισμό του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περί «ρωσικής εμπλοκής» στις εκλογές της Τουρκίας, θυμίζοντας μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ανάπτυξης των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ αργά χθες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε ότι «η δήλωση του κ. Κιλιτσντάρογλου προκάλεσε πολύ θόρυβο στην Τουρκία», γι’ αυτό και αμέσως η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι «κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε τις κατηγορίες για ανάμειξη στις τουρκικές εκλογές. Αυτό δεν μπορεί καν να συζητηθεί».

«Ο ηγέτης της [σ.σ. τουρκικής] αντιπολίτευσης είπε ότι έχει αποδείξεις [σ.σ. περί της ρωσικής ανάμειξης]. Δεν τις παρουσίασε μέχρι στιγμής. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει, διότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε ότι «συνολικά, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από αυτή τη δήλωση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία» και υπενθύμισε ότι το κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές».

«Είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι ειδικά ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας και αρχιτέκτονας της κοσμοθεωρίας της εξωτερικής πολιτικής της σύγχρονης Τουρκίας, Ατατούρκ ήταν πεπεισμένος υποστηρικτής της ανάπτυξης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, ειδικά επί Ατατούρκ τέθηκαν τα θεμέλια των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε ότι «η εν λόγω δήλωση του κ. Κιλιτσντάρογλου έρχεται εμφανώς σε αντίθεση και ευθέως αντίκειται σε αυτό το όραμα του Ατατούρκ».

Συνεχίζοντας είπε ότι «από την πλευρά της, η Ρωσία εκτιμά το επίπεδο των σχέσεων, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια». Ανέφερε περαιτέρω ότι «είναι ολοφάνερα τα επιτεύγματα στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι ανθρωπιστικές σχέσεις και αλλού».

Ακολούθως, ο Ν. Πεσκόφ είπε ότι «αυτό είναι το είδος της αλληλεπίδρασης, που έχει πραγματικά αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα για τους λαούς των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «φυσικά θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό την επιλογή του τουρκικού λαού».

Προ ημερών ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε με ανάρτησή του στα ρωσικά στο Twitter καλέσει τη Μόσχα να μην αναμειχθεί στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «βρίσκεται πίσω από κάποια μοντάζ, συνωμοσίες και ηχογραφήσεις», που δημοσιοποιήθηκαν στην Τουρκία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου διέψευσε κατηγορηματικά τότε τις φήμες ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στις τουρκικές εκλογές, τονίζοντας ότι τέτοιες πληροφορίες διαδίδονται από «ψεύτες», που ενδεχομένως ενημέρωσαν ανακριβώς τον Κ. Κιλιτσντάρογλου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy