Αποκαλύψεις Άντρης Ελευθερίου για σεξουαλική παρενόχληση από άτομα που βρίσκονται στον αθλητισμό (Βίντεο)

Για σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από άτομα που βρίσκονται στον αθλητισμό μίλησε για ακόμη μία φορά η αθλήτρια Άντρη Ελευθερίου στην εκπομπή του ΡΙΚ «Γυναίκα της Κύπρου» που παρουσιάζει η Ελίτα Μιχαηλίδου και μεταδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Ήταν η δεύτερη φορά που είχε προβεί σε τέτοια καταγγελία η πρωταθλήτρια σκοποβολής, καθώς τρία χρόνια πριν (Φεβρουάριους 2018) τα είχε πει ξανά σε άλλη εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου.

Η Άντρη Ελευθερίου κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση σε δυο περιπτώσεις: στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι σεξουαλική παρενόχληση δέχθηκε και από ακόμη 2-3 άτομα.

Η Άντρη Ελευθερίου δεν επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία για τις αναφορές της ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από άτομα που βρίσκονται στον αθλητισμό, δήλωσε στον Astra 92.8,  ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σκοποβολής Τζιοβάνης Σαββίδης.

Εξήγησε ότι η αθλήτρια δεν επιθυμεί σε αυτό το στάδιο να μπει στη διαδικασία καταγγελιών καθώς φέτος είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και θέλει να επικεντρωθεί εκεί.

Ο κύριος Σαββίδης τόνισε ότι η ομοσπονδία εξέφρασε από την αρχή τη στήριξη της στην αθλήτρια, τονίζοντας ότι θα είναι δίπλα της ότι αποφασίσει.

Υπενθύμισε ότι η Άντρη Ελευθερίου κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση σε δυο περιπτώσεις: στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε κάποια στιγμή στο μέλλον η αθλήτρια θα το πράξει.

Ο κύριος Σαββίδης επισήμανε ακόμη ότι ο ίδιος πριν από ένα μήνα ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδίας και πως τουλάχιστον τα δυο τρίτα της επιτροπής έχουν αλλάξει.

Η Άντρη Ελευθερίου σε αυτή τη φάση θέλει να επικεντρωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες  και δεν επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον της, επιβεβαίωσε μιλώντας στον Astra 92.8 , η γενική διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Παπαμιλτιάδους, η οποία όπως ανέφερε μίλησε μαζί με την αθλήτρια χθες τηλεφωνικά.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ένας κανιβαλισμός από την κοινωνία στα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τόνισε ότι επικοινώνησε με την Άντρη Ελευθερίου και της εξέφρασε τη στήριξη του ΚΟΑ και της ίδιας προσωπικά.

Το θέμα, είπε η κυρία Παπαμιλτιάδους είναι πάρα πολύ σοβαρό καθώς σημείωσε από τις καταγγελίες της αθλήτριας φαίνεται ότι αυτό το άτομο είναι ακόμη παράγοντας του αθλητισμού και υπάρχει ανησυχία ότι ίσως παρενοχληθούν και άλλες αθλήτριες.

Θα πρέπει, τόνισε, σε συντονισμό με την Ομοσπονδία Σκοποβολής εάν υπάρχουν και άλλα θύματα να τα πείσουμε να κάνουν  καταγγελίες. Επισήμανε ότι εάν τα άτομα είναι περισσότερα από ένα  είναι πιο εύκολο να γίνουν καταγγελίες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα άτομα αυτά χρειάζονται και ψυχολογική στήριξη, όπως έγινε και σε περιπτώσεις καταγγελιών που υποβλήθηκαν παλαιότερα από αθλητές ότι δεν έτυχαν σωστής συμπεριφοράς. Είπε ακόμα ότι ο ΚΟΑ ετοιμάζει φέτος σχετικό οδηγό προς τους αθλητές και ομοσπονδίες.

Ενδεχομένως να μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο γενικός εισαγγελέας στην υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της αθλήτριας Άντρης Ελευθερίου, αλλά εάν δεν προβεί σε καταγγελία ο παραπονούμενος ή το θύμα τότε είναι δύσκολο να γίνει έρευνα, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο νομικός Ηλίας Χρίστου.

Σημείωσε ότι και σε περιπτώσεις βίας ή κακοποίησης πολλές γυναίκες διστάζουν να καταγγέλλουν καθώς δεν υπόκεινται σε σωστή αντιμετώπιση από την αστυνομία και σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται θύματα μπούλιγκ.

Στη διάθεση της Ολυμπιονίκης Άντρης Ελευθερίου βρίσκεται και το Διοικητικό Συμβούλιο της «Φωνής».

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η πρόεδρος του Συμβουλίου Αναστασία Παπαδόπουλου ανέφερε ότι δεν επικοινώνησε η ίδια προσωπικά με την Ολυμπιονίκη, αλλά μίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ζητώντας από τον κ. Χρυσοστόμου να μεταφέρει το μήνυμα στην κ. Ελευθερίου ότι είναι στη διάθεσή της για να τη στηρίξουν αλλά και για οτιδήποτε χρειαστεί, με πάσα εχεμύθεια. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι στη διάθεση όλων για να βοηθήσουν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους.

Επίσης, η Αναστασία Παπαδοπούλου ανέφερε ότι ενημερώθηκε σήμερα από το Αρχηγείο Αστυνομίας πως μέλη της Δύναμης έχουν επικοινωνήσει με την Ολυμπιονίκη και ότι είναι πρόθυμη η Αστυνομία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διερεύνηση επιθυμεί η Άντρη Ελευθερίου.

Η πρόεδρος της «Φωνής» ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς δεν τον πήραμε χαμπάρι και δε δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης στις οποίες προέβη σε τηλεοπτικό σταθμό η Άντρη Ελευθερίου. Σημείωσε ότι δεν είναι άγνωστο το θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε δραστηριότητες ότι υπάρχει ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ενός παιδιού ή γυναίκας και άλλου προσώπου στο οποίο εναποθέτουν τα όνειρά τους. Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ευκαιρίες για έναν επιτήδειο να εκμεταλλευτεί αυτό το πάθος, την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη.

Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο ένα θύμα να σπάσει τη σιωπή του ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, αλλά κατέστησε σαφές ότι στην Κύπρο πλέον έχουν αλλάξει οι διαδικασίες λέγοντας ότι όταν ένα θύμα θέλει να σπάσει τη σιωπή του, υπάρχουν οι κατάλληλες διαδικασίες για την προστασία και στήριξή του.

Η Αναστασία Παπαδοπούλου έστειλε το μήνυμα και σε όσες άλλες γυναίκες και παιδιά θέλουν να σπάσουν τη σιωπή τους, να προχωρήσουν σε καταγγελία, τονίζοντας ότι υπάρχουν άτομα που θα τους πιστέψουν και θα τους βοηθήσουν.

Όπως είπε, όταν σπάσουν τη σιωπή τους υπάρχει η βοήθεια και οι διαδικασίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πρώτο βήμα- που είναι και το πιο δύσκολο- είναι να σπάσει τη σιωπή του ένα θύμα.

Στο μεταξύ, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής τής ζήτησε να συνεργαστούν για να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.