Αποκαλύψεις Οδυσσέα για πολιτογραφήσεις – «Επενδυτές άλλαζαν όνομα…»

Για τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μίλησε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας χθες (25/01) στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στα πρώτα ευρήματα μετά και την πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στους φακέλους πολιτογραφήσεων.

Όσον αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικιών που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή οδηγία.

«Όταν το λέγαμε, ήρθε ο τότε Έφορος Φορολογίας και έλεγε ότι μίλησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν μιλήσαμε εμείς μαζί τους, καταλάβαμε ότι τους παραπλάνησαν. Απέκρυψαν ολόκληρες νομοθεσίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Γράμμα από Κομισιόν για τα δώρα στους «επενδυτές» των χρυσών διαβατηρίων

Αναφερόμενος στην κατάχρηση που διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Μιχαηλίδης παρέθεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα από μια ακραία περίπτωση, όπως την χαρακτήρισε.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε σπίτι-διαμέρισμα 220 τετραγωνικών με αξία 20 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε, ο αγοραστής αντί να πληρώσει 4 εκατομμύρια ΦΠΑ, πλήρωσε 1 εκατομμύριο.

«Θεωρήσαμε ότι η Κύπρος ασκούσε κοινωνική πολιτική αποδεχόμενη να επιβάλει ΦΠΑ 5% σε κάποιον ο οποίος αγόρασε διαμέρισμα αξίας 20 εκατομμυρίων. Δηλαδή, εσείς, εγώ και όλοι μας, βάλαμε 3 εκατομμύρια δώρο σε αυτόν τον επιχειρηματία-επενδυτή. Αυτά που βρίσκουμε είναι εκπληκτικά», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει μεγάλο αριθμό αιτητών που έκαναν διπλές αιτήσεις  για σπίτια πρώτης κατοικίας, πράγμα που δεν επιτρέπεται.

Πέραν τούτου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε ύποπτες αλλαγές ονομάτων που σχετίζονται με τα «χρυσά» διαβατήρια.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι υπήρχαν επενδυτές οι οποίοι άλλαζαν το όνομά τους μετά την πολιτογράφηση.  Γνωστοποίησε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν περίπου 150 άτομα τα οποία πολιτογραφήθηκαν και αργότερα άλλαξαν το όνομά τους με ένορκο δήλωση.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Ελεγκτής, τα εν λόγω πρόσωπα έχουν ένα διαβατήριο από τη χώρα καταγωγής τους και στη συνέχεια αποκτούν κυπριακό διαβατήριο με διαφορετικό πλέον όνομα, χωρίς να ενημερώνεται η χώρα καταγωγής.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy