Αποκαλύπτεται ξανά η γύμνια του κοινωνικού κράτους

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Η υπόθεση που βγήκε τις τελευταίες μέρες στην επιφάνεια και αποτέλεσε πρώτη είδηση σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, με τις δυο μητέρες στη Λεμεσό οι οποίες άφησαν μόνα στο σπίτι τα ανήλικα παιδιά τους τη νύκτα των Χριστουγέννων, δίνει για μια ακόμα φορά την αφορμή να αναλογιστεί το κράτος και ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας τις ευθύνες τους.

Από μόνο του το γεγονός ότι τρία μικρά παιδιά 13, 10 και 6 χρόνων βρίσκονται έστω και λίγες ώρες μόνα τους σε ένα σπίτι χωρίς τη δέουσα επίβλεψη και φροντίδα των γονιών ή κάποιων ενήλικων, είναι αναμφίβολα απαράδεκτο. Κι έτσι παρουσιάστηκε από τα τηλεοπτικά και άλλα ρεπορτάζ, μέσα από τα οποία στήθηκαν στο τοίχο οι μητέρες, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους επίθετα και χαρακτηρισμοί. Και το ζητούμενο που προτάθηκε ήταν η καταδίκη και ο τρόπος τιμωρίας αυτών των μανάδων. Και βέβαια κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών να μιλήσουν για την τύχη τω ίδιων των παιδιών, για τα οποία, βέβαια, το Γραφείο Ευημερίας ακολούθησε την πεπατημένη της τοποθέτησης σε Παιδική Στέγη.

Για τις μανάδες των παιδιών ειπώθηκε και τι δεν ειπώθηκε από ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ότι έκλεισαν τα παιδιά στο σπίτι και πήγαν να διασκεδάσουν και διάφορα τέτοια… Και βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού, όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε, οι συγκεκριμένες μητέρες δεν είναι η πρώτη φορά που τα αφήνουν μόνα στο σπίτι, όχι γιατί βγαίνουν για διασκέδαση, αλλά για να δουλέψουν και να εξασφαλίσουν την επιβίωση τη δική τους και των παιδιών τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνες τους.
Και είναι εδώ που θα πρέπει να κληθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να δώσουν εξηγήσεις για τις δικές τους ευθύνες απέναντι σε αυτές τις γυναίκες, όπως και για όλες εκείνες τις μονογονεϊκές και άλλες οικογένειες που ζουν κάτω από ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Σε ένα κοινωνικό κράτος που θέλει να εμφανίζεται ότι λειτουργεί μηχανισμούς μέριμνας για τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, το πρώτο που θα ανέμενε κανείς είναι ότι θα κρατούσε μητρώα και θα γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις και κυρίως θα φρόντιζε ώστε να μην υπήρχαν τέτοιου είδους οικογενειακές συνθήκες, όπως αυτή με τις δύο μανάδες και τα τρία παιδιά τους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy