Αποκαλυπτικός ο Πρέσβης ε/τ, Αλέξανδρος Ζήνων στον Άστρα – Τα δεδομένα στο κυπριακό

Αποκαλυπτικός ο Πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Ζήνων στον Άστρα 92,8 – Τα δεδομένα στο κυπριακό

Αποκαλυπτικός ο Πρέσβης Επί Τιμή και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων σε συνέντευξη στον ΑΣΤΡΑ, για την κατάσταση στο κυπριακό, στον απόηχο των δηλώσεων Τατάρ που θέτει δημοσίως για πρώτη φορά το δίλημμα λύση δύο κρατών ή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο Αλέξανδρος Ζήνων, αφού επέρριψε την πρωταρχική και κύρια ευθύνη στην Τουρκία εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ενδεχομένως σε ιδιωτικές συναντήσεις στο εξωτερικό από ελληνοκύπριους αξιωματούχους για λύση δύο κρατών, έδωσαν λαβή στην Τουρκία για να τις αξιοποιήσει.

Διεμήνυσε ότι δεν τέθηκε επισήμως από διπλωμάτες ή από Υπουργούς ζήτημα για λύση δύο κρατών μέχρι το 2018 όταν αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, ανέφερε πως η παραφιλολογία, προέκυψε μέσα από διάφορες ιδιωτικές προσωπικές συζητήσεις.

Γνωστοποίησε ότι το καλοκαίρι του 2017 όταν τον ερώτησε ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε συνάντηση στο Λονδίνο, το διέψευσε κατηγορηματικά, αλλά προφανώς, όπως είπε, κάτι θα είχε φτάσει στα αυτιά του λόγω της φημολογίας που αναπτύχθηκε.

Την ίδια ώρα ο κ. Ζήνων επεσήμανε ότι το κεκτημένο των συνομιλιών με αποκορύφωμα τα σημεία Γκουτέρες, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αυτοί που λεν ότι θα συνεχίσουν από κει που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα κι έχουν την εμπειρία της διεθνούς πραγματικότητας γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί ολόκληρο το κεκτημένο των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι άτομα που γνωρίζουν τα τουρκικά δρώμενα, του μετέφεραν την εκτίμηση ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς παρά τα όσα εξαγγέλλονται μπορεί να διαφοροποιηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακούστε το ηχητικό:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.