Αποκαλυπτικός ο υπ. Ενέργειας στον Άστρα: Πώς προχωρεί με τα κυπριακά τεμάχια και Energean (ηχητικό)

Προτεραιότητα του Yπουργείου Eνέργειας είναι ο ηλεκτρισμός να μετακυλύεται με μικρότερο κόστος στους καταναλωτές, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και την ταυτόχρονη εισαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή (από την Κυπριακή ΑΟΖ και από το Ισραήλ), τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να συνεχίσει για ακόμη δυο χρόνια, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός σε εξέλιξη για εισαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή που είναι χαμηλότερου κόστους.

Πρόκειται, εξήγησε, για αέριο που θα πάει προς τα τερματικά της Αιγύπτου, αλλά και προς την Κύπρο, σε σχέση με επένδυση που θα γίνει εδώ.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συνέργεια καθώς με την προώθηση της πράσινης πολιτικής από την ΕΕ, η χρήση ορυκτών έχει ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό ανέφερε, στόχος είναι να γίνουν μικρά έργα για να μπορέσουν να αποσβεστούν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός πράσινης και συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Η συμβατική, είπε, προκαλεί ρύπους και υπάρχει επιβάρυνση πάνω στον λογαριασμό του ηλεκτρισμού του καταναλωτή και θα πρέπει να μειωθεί. Ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει και οι δυο μορφές να συνυπάρχουν, έτσι ώστε να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Επισήμανε ότι σε αυτό το στάδιο αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση των δικτύων τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν εγκατασταθεί. Ταυτόχρονα, είπε, θα συνεχιστούν οι επιχορηγήσεις για να αναπτυχθεί παράλληλα η πράσινη ενέργεια.

Τόνισε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να φροντίσει να έχει αποδοτικότητα, να κοιτάξει τον οργανισμό εσωτερικά, καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες και η τεχνογνωσία για να αναπτυχθεί η Αρχή ακόμη περισσότερο σε αποδοτικότητα και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και στην πράσινη ενέργεια.

Για τη χρήση του φυσικού αερίου στην Κύπρο ανέφερε ότι η λύση πρέπει να έρθει τα επόμενα δυο χρόνια και πως πέραν των αγωγών, είναι σε εξέλιξη και το τερματικό αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, σημείωσε, το φυσικό αέριο απευθείας μέσω αγωγού θα είναι πολύ πιο φθηνό και αυτά τα δυο έργα όταν θα είναι σε λειτουργία, θα πρέπει να δουλέψουν μαζί.

Για τα έργα στην Κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» για επιβεβαίωση των ποσοτήτων και εάν είναι αυτές είναι στο 4,2 , τότε το αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγή ή για χρήση στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι υποδομές του «Λεβιάθαν», καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την ENERGIAN, αλλά και τα νοτιότερα κοιτάσματα που είναι κοντά σε αιγυπτιακές υποδομές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι δεν προβλέπει ότι θα υπάρξουν άλλες εξελίξεις σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Υπάρχουν, ανέφερε, και κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο και ίσως μαζί με αυτό να μπορεί να γίνει μια υγροποίηση για σκοπούς εξαγωγής στην Ευρώπη.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy