Αποκατάσταση μνήμης εκατοντάδων «μαγισσών» στην Καταλονία

Βασανισμένες, κρεμασμένες, καταδικασμένες χωρίς δίκη: Το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας πέρασε ψήφισμα την Τετάρτη, με το οποίο αποκαθιστά τη μνήμη εκατοντάδων γυναικών, οι οποίες εκτελέστηκαν κατηγορούμενες για «μαγεία», μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα.

Η κίνηση ήταν πρωτοβουλία ομάδων υπέρ της ανεξαρτησίας και αριστερών ομάδων, οι οποίες πιστεύουν ότι αυτές οι γυναίκες ήταν «θύματα μισογυνιστικής δίωξης». Οι ομάδες επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη αυτών των γυναικών, δίνοντας τα ονόματά τους σε δρόμους.

Το κυνήγι μαγισσών που κράτησε αιώνες ήταν ιδιαίτερα έντονο σε αυτή τη βορειοανατολική επαρχία της Ισπανίας. Μία μελέτη από το τοπικό επιστημονικό περιοδικό Sapiens και έρευνα από τον ιστορικό της Βαρκελώνης Pau Castell βρήκαν ότι η Καταλονία ήταν μία από τις πρώτες επαρχίες στην Ευρώπη που διεξήγαγε κυνήγι μαγισσών, ξεκινώντας από το 1471. Επίσης, θεωρείται ως μία από τις επαρχίες όπου έγιναν οι περισσότερες εκτελέσεις.

«Έχουμε ανακαλύψει πρόσφατα τα ονόματα πάνω από 700 γυναικών που δικάστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν ανάμεσα στον 15ο και 18ο αιώνα», λένε οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από το ψήφισμα, που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία με 114 ψήφους υπέρ, 14 εναντίον και 6 αποχές.

Οι ζωές και οι τραγικοί θάνατοι αυτών των γυναικών θα εξεταστούν τώρα από την οπτική του φύλου, για να εγερθεί δημόσια προσοχή για τη μοίρα τους, ηχώντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην περιοχή Ναβάρα της Ισπανίας, αλλά και στη Σκωτία, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

«Πριν μας αποκαλούσαν μάγισσες, τώρα μας αποκαλούν «feminazis» ή υστερικές ή σεξουαλικά εξαγριωμένες. Πριν έκαναν κυνήγια μαγισσών, τώρα τα ονομάζουμε γυναικοκτονίες», είπε η Jenn Diaz, εκπρόσωπος του κυβερνώντος ERC.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.