Αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-ΗΑΕ με την επανατοποθέτηση του Εμιρατινού Πρέσβη στην Τεχεράνη

Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε βαθμό πρέσβεων, και εντός των ημερών ο Εμιρατινός πρέσβης θα αναλάβει τα καθήκοντά του εκ νέου στην Τεχεράνη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Όπως αναφέρεται, η εξέλιξη αυτή «θα προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία με τους αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των δύο χωρών σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο».

Όπως μεταδίδουν τα ιρανικά ΜΜΕ, η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και η επανατοποθέτηση πρέσβεων στο Αμπού Ντάμπι και στην Τεχεράνη αποτελεί αποτέλεσμα τηλεφωνικής συνομιλίας των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΑΕ και του Ιράν, Αμπντάλα Μπιν-Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν και Αμίρ Αμπντολαχιάν, αντίστοιχα, στις 26 Ιουλίου.

Οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία είχαν υποβαθμίσει την διπλωματική τους εκπροσώπηση στο Ιράν τον Ιανουάριο του 2016 για να εκδηλώσουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση του Ριάντ, όταν οργισμένοι Ιρανοί διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο κτήριο της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση ενός Σιίτη ιερωμένου-ιεροκήρυκα από τις σαουδαραβικές αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, η ανάμιξη του Ιράν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, επέτεινε το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Ιράν-ΗΑΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2016-2021.

Την περασμένη εβδομάδα αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν-Κουβέιτ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.