Αποκαταστάθηκε πλήρως το τζαμί στη Δένεια

Φώτο αρχείου. Από την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης του τζαμιού

Μεγάλη μέρα για τη Δένεια η σημερινή, με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και παράδοσης του τζαμιού του χωριού στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά από τους εργολάβους.

Τα έργα συντήρησης είχαν αρχίσει το 2012 και μετά την ολοκλήρωση των έκτακτων κατασκευών τον Απρίλιο του 2013, η Τεχνική Επιτροπή ζήτησε την ολική συντήρηση του τεμένους με την πρόσθεση οροφής, ώστε να μπορέσει το τέμενος να διατηρηθεί και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί.

Τα έργα συντήρησης πραγματοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) σε συνεργασία με το UNDP-PFF (Participation for Future) και με χρηματοδότηση της ΕΕ και στοίχισε 123.667 ευρώ που περιλαμβάνει εργασίες, σχεδιασμό καθώς και νέα οροφή.

Η Δένεια είχε 128 Τ/κ και 170 Ε/κ κατοίκους, τώρα είναι 520, μόνο Ε/κ και μια οικογένεια Τουρκοκυπρίων.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΝΕΙΑ

Τ. Χατζηδημητρίου: Μήνυμα ειρήνης

Μιλώντας στο κατάμεστο προαύλιο με τους κάτοικους του χωριού και Τουρκοκύπριους που ήρθαν για να προσκυνήσουν στο τζαμί για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1963, ο Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι “ένα νέο μήνυμα αναδύεται μέσα από τις εκκλησίες και τα τζαμιά που συντηρούμε. Μήνυμα για μια αυριανή Κύπρο όπου παπάδες και μουφτήδες μαζί με τους απλούς ανθρώπους Ε/κ και Τ/κ θα βαδίζουν μαζί στο δρόμο της ειρήνης”.

Ανέφερε ότι το τζαμί ήταν ερείπιο όταν άρχισαν οι επισκευές και εκεί που όλα πήγαιναν καλά με τους μηχανικούς και τον εργολάβο να έχουν πιάσει δουλειά, “οι δυνάμεις της καταστροφής έκαναν την παρουσία τους και γκρέμισαν τους τοίχους”. Τον Ιανουάριο του 2013, νυκτοβάτες, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης τζαμιού στη Δένεια, υπό την κάλυψη του σκότους κατεδάφισαν τους δύο τοίχους του, αφού παραβίασαν την περίφραξη από ατσάλι που περιτριγύριζε την οικοδομή.

Ο κοινοτάρχης του χωριού και οι κάτοικοι, ωστόσο, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, δήλωσαν ότι ήταν ντροπή για το χωριό αυτό που έγινε και το τζαμί θα πρέπει να υπάρχει δίπλα από την εκκλησία ακέραιο και όχι ερείπιο. Τώρα, είναι ολοκληρωμένο και συγκεντρώνει γύρω του Ε/κ και Τ/κ μέσα σε πνεύμα αγάπης και φιλίας.

Ικανοποίηση Τουντσάι

Ο Τ/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντσάι είπε ότι πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια από την τελευταία φορά που το τέμενος λειτουργήθηκε, και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που έφθασαν σε αυτό το σημείο.

Ανέφερε ότι ο συμβολισμός του έργου αυτού είναι πολύ σημαντικός γιατί “εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και παράγουμε αποτέλεσμα. Και με το αποτέλεσμα, βοηθούμε ο ένας τον άλλο να έρθουμε πιο κοντά και να επουλώσουμε τις πληγές και τα παλιά μας λάθη”.

Οπως είπε ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, “είναι μεγάλη μέρα για τη Δένεια γιατί πιστεύουμε οι λαοί, οι κοινότητες, ο κόσμος πρέπει να κτίζει γέφυρες γιατί μόνο με την ειρήνη μπορούμε να επιβιώσουμε στη γη. Η ειρήνη είναι το θείο δώρο του Θεού, σε όποιο Θεό πιστεύει ο καθένας πρέπει να το σεβόμαστε αυτό”.

Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα έργα σαν αυτό, είπε και κάλεσε την Τεχνική Επιτροπή και το UNDP να περιλάβουν την εκκλησία του Αγίου Περνιακού, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται στον 15ο αιώνα και που έφερε στο φως η ανασκαφή στο προσκύνημα του Αγίου Περνιακού στην νεκρή ζώνη της Δένειας.

Η υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) Συνεταιρισμός για το Μέλλον (PFF) Τιζιάνο Ζενάρο ανέφερε ότι η αναστήλωση του τεμένους στη Δένεια, το πρώτο τέμενος στο πλαίσιο του προγράμματος για αναστήλωση έργων, αρχικά ξεκίνησε ως ένα κατεπείγον έργο μετά την κατάρρευση τοίχου αλλά στην πορεία αποφασίστηκε όπως επιδιορθωθεί ολόκληρο.

Πρόσθεσε ότι το έργο αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτιστική συνεργασία είναι το υπόβαθρο για ένα καλύτερο μέλλον.

Η συντονίστρια για το πρόγραμμα βοήθειας της Κομισιόν Αλεσάντρα Βίεζερ είπε ότι το τέμενος στη Δένεια είναι ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας.

Σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα το κονδύλι προς την Τεχνική Επιτροπή ήταν 5.3 εκ. Ευρώ για το 2012-2014, είπε ότι αναμένεται ότι πριν από το τέλος του χρόνου, η Επιτροπή θα εγκρίνει ακόμη 1.4 εκ. Ευρώ.

Ανέφερε ότι τώρα θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η στρατηγική, τονίζοντας ότι “είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η ενότητα μας κάνει πιο δυνατούς”, σημείωσε.

Σημείωσε ότι τα μνημεία που έχουν αναπαλαιωθεί και επιδιορθωθεί θα πρέπει να διατηρηθούν στη νέα τους κατάσταση με αγάπη. Η συμβίωση δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά θα πρέπει να είναι ο στόχος που θα επιτευχθεί, ανέφερε. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο μέλλον.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΝΕΙΑ

Εκ μέρους της Μητρόπολης Μόρφου, ο πάτερ Κυριάκος μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του και συγκίνηση για την αναπαλαίωση του τεμένους στη Δένεια. Είπε χαρακτηριστικά “έπονται και άλλα, πολλά καλά” και υπενθύμισε τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικόλα στο Συριανοχώρι την ερχόμενη Κυριακή.

Ο πάτερ Παρασκευάς, ιερέας της εκκλησιάς του Αγίου Χαράλαμπου στη Δένεια, φανερά ικανοποιημένος, είπε ότι ο καθένας δικαιούται να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει, νοουμένου ότι θα πιστεύει στην αγάπη και στην ενότητα.

Ο ιμάμης Μουσταφά Σαμίλ που παρευρέθηκε στην εκδήλωση εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όλοι είμαστε αδέλφια και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που προσεύχεται στο τέμενος μετά από 50 χρόνια. “Δεν έχει ωραιότερο συναίσθημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα στο τέμενος οι Τουρκοκύπριοι τοποθέτησαν το Κοράνι σε διάφορες γλώσσες και φωτογραφίες με σημεία από το Κοράνι. Στο πάτωμα άπλωσαν τρία χαλιά για την προσευχή.

Ο εξωτερικός χώρος του τεμένους έτυχε ανάπλασης και φυτεύτηκαν ελιές και πεύκα. Κατασκευάστηκε επίσης πεζοδρόμιο, ενώ τοποθετήθηκαν λουλούδια και φυτά εθελοντικά από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι δεξιώθηκαν Τουρκοκύπριους που επισκέφθηκαν το χωριό μετά από 50 χρόνια αλλά και Ε/κ και όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο συντήρησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy