Αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί αύριο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

 

Στο Ισραήλ θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές. Κύριο αντικείμενο της επίσκεψης είναι η επανατοποθέτηση Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ και αντιστοίχως η αποκατάσταση ομόβαθμης διπλωματικής εκπροσώπησης του Ισραήλ στην Άγκυρα. Ασαφές παραμένει ακόμα εάν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται και από τον Υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.


Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης Τσαβούσογλου στο Ισραήλ. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών φερόταν να ήθελε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της παραμονής του στο Ισραήλ και επίσκεψή του στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Ως προς αυτό το ενδεχόμενο, η ισραηλινή πλευρά εξέφραζε προβληματισμούς «για λόγους ασφαλείας», όπως διέρρευσε στον Τύπο. Η ισραηλινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις ως άνω πληροφορίες που μεταδόθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot ανέφερε προχθές ότι κατά την επίσκεψή του ο Τσαβούσογλου πρόκειται να συναντηθεί μόνο με τον ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ και με εκπροσώπους συλλόγων Εβραίων εκ Τουρκίας που ζουν μόνιμα στο Ισραήλ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στο Τέμενος Αλ-Άκσα, παρά τους προβληματισμούς των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν τελικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Παλαιστινιακή Αρχή κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ. Ειδικότερα, υπάρχει το ενδεχόμενο η επίσκεψή του στην Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει χώρα είτε μία μέρα πριν την άφιξή του στο Ισραήλ, είτε μία μέρα αργότερα.

Προτάσεις για ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ – Τουρκίας


Με αφορμή την πληροφορία περί της επικείμενης επίσκεψης Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, η εφημερίδα Jerusalem Post ανάρτησε στην ιστοσελίδα της εκτενές άρθρο του ισραηλινού πρέσβη ε.τ., Μιχαέλ Χαράρι, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης της χώρας του στην Κύπρο και τώρα είναι αναλυτής της ισραηλινής δεξαμενής σκέψης Mitvim.

Ο Χαράρι εκθέτει δεδομένα και προτάσεις για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Τουρκία εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι το ισραηλινό αέριο είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικές διεξόδους. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία, λόγω του σημαντικού της περιφερειακού ρόλου, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που, όπως λέει, δεν έχει συμβεί για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Ο Χαράρι αποδέχεται ότι κατά τη δεδομένη συγκυρία κάθε συζήτηση περί ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας είναι πρόωρη, δεδομένης της πολυετούς διπλωματικής κρίσης που μεσολάβησε, αλλά και επειδή το Ισραήλ δεν θα ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο, τη στιγμή που εκκρεμούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.