Αποκεντρωμένη ομοσπονδία αντί αναγνώριση…

Λίγη ώρα πριν την άφιξη στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνέστησε ότι ο «νούσιμος δρόμος είναι να επικεντρωθούμε πάνω στη χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην οποία έφτασε η ε/κ πλευρά μετά από αμφιταλαντεύσεις, ύστερα από το Κραν Μοντανά και που στην πραγματικότητα είναι θέσεις της τ/κ πλευράς».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019 δεν άφησε στην ε/κ ηγεσία περιθώριο να παίξει περισσότερο, σημείωσε. Ο Μουσταφά Ακιντζί γράφει ότι εάν η πολιτική αναγνώριση είναι ένας πραγματικός πολιτικός στόχος και όχι υπερβολικός, η πλατφόρμα όπου θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη, επειδή ο ΟΗΕ είναι ο οργανισμός που αποφασίζει να μην αναγνωριστεί η «τδβκ». Επειδή, συνέχισε, αυτή που δεν πρόκειται να το αποδεχθεί αυτό είναι η ε/κ πλευρά που κάθεται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.

Διερωτάται επίσης εάν η ίδια η Τουρκία, οι ομάδες της οποίας δεν μπορούν να παίξουν ένα φιλικό αγώνα με μια τ/κ ομάδα, θα βάλει την εξωτερική της πολιτική σε δυσκολίες. «Εν συντομία, αυτό που φαίνεται είναι ότι μια τέτοια πολιτική δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στο μέλλον. Και εάν δεν υπάρξει επιστροφή στο ρεαλισμό, θα φέρει αναμφίβολα ακόμη περισσότερη απομόνωση», προειδοποιεί ο κ. Ακιντζί. Αυτό που φαίνεται ακόμη ότι είναι εφικτό, κατά τον κ. Ακιντζί, είναι μια ομοσπονδιακή δομή, όπου θα υπάρχει πολιτική ισότητα με όλα τα στοιχεία της και οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισχυρές αρμοδιότητες, όπως η τ/κ πλευρά υπερασπίζεται εδώ και πολύ καιρό. Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντάται σήμερα στη 13:30 με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Χθες το απόγευμα είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ θα καθορίσουν τη στάση τους στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1. «Δεν θα επιτρέψουμε ο λαός μας να επιστρέψει στην προ του 1974 περίοδο», πρόσθεσε, λέγοντας πως ο ίδιος «δεν έχω πένα που θα υπογράψει μια συμφωνία, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το κράτος μας, την ελευθερία μας και την κυριαρχία μας».

Ευχή και επιθυμία του, πρόσθεσε, «η ανεπίσημη 5 + 1 συνάντηση να έχει θετικά αποτελέσματα και να μην είναι η τελευταία τελεία (το τελικό σημείο)». Ο Ερσίν Τατάρ στη δήλωσή του επαναλαμβάνει τη θέση ότι η ομοσπονδιακή λύση «γκρεμίστηκε» στο Κραν Μοντανά λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς και η τ/κ πλευρά έφερε στο προσκήνιο τη λύση με βάση δύο κυρίαρχα κράτη ως μια νέα ιδέα και πολιτική και συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με τη στήριξη της πιο δυνατής χώρας στην περιοχή και εγγυήτριας δύναμης, της Τουρκίας. Υποστηρίζει ότι η εκλογή του στην «προεδρία» του ψευδοκράτους ήταν έγκριση αυτής της πολιτικής και παραπέμπει σε δηλώσεις στην ε/κ πλευρά ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει θετικά αυτή τη μορφή λύσης.

Παραπέμπει επίσης στην αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι είναι έτοιμος να ακούσει νέες ιδέες που θα φέρουν οι πλευρές λέγοντας πως στην άτυπη συνάντηση για την Κύπρο θα θέσει ο ίδιος στο τραπέζι την πολιτική για λύση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy